23 °C Budapest

Magánnyugdíjpénztár: közel százezren biztos maradnak

2011. január 31. 20:50

A magánnyugdíj-pénztári tagok közül hétfőn este fél hatig 95.016-an nyilatkoztak arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kívánnak maradni, a tb-be átlépők közül pedig a múlt hét végéig több mint húszezren arról, hogy csak a jogszabályi korlátozások miatt teszik ezt.

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak 2011. január 31-ig kellett dönteniük arról, hogy a magán- vagy az állami nyugdíjrendszer tagjai kívánnak lenni a jövőben. Azok a helyszíni nyilatkozattételre jogosult, illetve tartósan külföldön tartózkodó pénztártagok, akik január 31-ig rajtuk kívül álló okból nem tudtak nyilatkozni, legfeljebb február 28-ig - a nyilatkozat pótlásával egyidejűleg - igazolási kérelmet nyújthatnak be.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint hétfőn este fél hatig 95.016 pénztártag adta be nyilatkozatát arról, hogy a magán-nyugdíjrendszer tagja kíván maradni. A magán-nyugdíjpénztáraknak a PSZÁF adatai szerint 2010. szeptember 30-án 3.090.517 tagjuk volt.

Aki most nem nyilatkozott a magánpénztárban maradásról, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba. Az állami rendszerbe visszalépők a tagi kifizetéseket - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítéseket és a reálhozamot - adómentesen felvehetik majd.

Aki továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag marad, a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot (december óta nyugdíj-hozzájárulást); a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.

Nyugdíj hírek:

Nyugdíj: utcán áll a sor, sokan az utolsó napig vártak

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nyugdíjhozam: készpénzre vágynak a visszalépők

Nyugdíjdöntés! Ezért is csúszik a reálhozamok kiszámítása + szavazás

Mi garantálja a jövő nyugdíjasainak biztonságát? - a szakértő válaszol

A tb rendszerbe átlépők közül ugyanakkor sokan - a múlt hét végéig több mint húszezren - jogfenntartó nyilatkozatot juttattak el a vegyipari szakszervezethez (VDSZ), miután az érdekvédelmi szervezet felajánlotta, hogy ingyen helyezi ügyvédi letétbe a dokumentumokat. A nyilatkozat aláírója a jogfenntartó nyilatkozatban kijelenti: kifejezetten a jogszabályi korlátozások miatt lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe, és ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet hatályon kívül helyezné, vagy megsemmisítené a rendelkezést, jogfenntartással él, és magán-nyugdíjpénztári tagságát a jövőre nézve fenn kívánja tartani. A VDSZ szerint ez a nyilatkozat biztosíthatja a magán-nyugdíjpénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság (Ab), többek között a VDSZ beadványának hatására megsemmisíti a privát rendszer átalakítására hozott törvényt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 14:37
Hamarosan folytatódhat Charlie Brooker népszerű sorozata.
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?