14 °C Budapest

Magánnyugdíjpénztár: közel százezren biztos maradnak

2011. január 31. 20:50

A magánnyugdíj-pénztári tagok közül hétfőn este fél hatig 95.016-an nyilatkoztak arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kívánnak maradni, a tb-be átlépők közül pedig a múlt hét végéig több mint húszezren arról, hogy csak a jogszabályi korlátozások miatt teszik ezt.

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak 2011. január 31-ig kellett dönteniük arról, hogy a magán- vagy az állami nyugdíjrendszer tagjai kívánnak lenni a jövőben. Azok a helyszíni nyilatkozattételre jogosult, illetve tartósan külföldön tartózkodó pénztártagok, akik január 31-ig rajtuk kívül álló okból nem tudtak nyilatkozni, legfeljebb február 28-ig - a nyilatkozat pótlásával egyidejűleg - igazolási kérelmet nyújthatnak be.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint hétfőn este fél hatig 95.016 pénztártag adta be nyilatkozatát arról, hogy a magán-nyugdíjrendszer tagja kíván maradni. A magán-nyugdíjpénztáraknak a PSZÁF adatai szerint 2010. szeptember 30-án 3.090.517 tagjuk volt.

Aki most nem nyilatkozott a magánpénztárban maradásról, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba. Az állami rendszerbe visszalépők a tagi kifizetéseket - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítéseket és a reálhozamot - adómentesen felvehetik majd.

Aki továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag marad, a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot (december óta nyugdíj-hozzájárulást); a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.

Nyugdíj hírek:

Nyugdíj: utcán áll a sor, sokan az utolsó napig vártak

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nyugdíjhozam: készpénzre vágynak a visszalépők

Nyugdíjdöntés! Ezért is csúszik a reálhozamok kiszámítása + szavazás

Mi garantálja a jövő nyugdíjasainak biztonságát? - a szakértő válaszol

A tb rendszerbe átlépők közül ugyanakkor sokan - a múlt hét végéig több mint húszezren - jogfenntartó nyilatkozatot juttattak el a vegyipari szakszervezethez (VDSZ), miután az érdekvédelmi szervezet felajánlotta, hogy ingyen helyezi ügyvédi letétbe a dokumentumokat. A nyilatkozat aláírója a jogfenntartó nyilatkozatban kijelenti: kifejezetten a jogszabályi korlátozások miatt lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe, és ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet hatályon kívül helyezné, vagy megsemmisítené a rendelkezést, jogfenntartással él, és magán-nyugdíjpénztári tagságát a jövőre nézve fenn kívánja tartani. A VDSZ szerint ez a nyilatkozat biztosíthatja a magán-nyugdíjpénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság (Ab), többek között a VDSZ beadványának hatására megsemmisíti a privát rendszer átalakítására hozott törvényt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06