Autóval indulsz síelni? Légy résen!

2011. január 24. 15:02

Mivel a magyarországi hó helyzet idén is kiszámíthatatlan, a téli sportok szerelmesei a hazai sípályák helyett egyre gyakrabban választanak külföldi, autóval is néhány óra alatt megközelíthető úti célt. A biztonságról ugyanakkor a rövid, akár egy-két napos kiruccanások alkalmával sem szabad megfeledkezni és megéri megfelelően tájékozódni, minden eshetőségre felkészülve. Az Union Biztosító szakembere szerint például az egyik sarkalatos pont, amiről az utazók gyakran elfeledkeznek, hogy baleset nem csak a sípályán történhet.

Bár a téli sportok szerelmesei a sport veszélyeinek ismeretében az átlagnál tudatosabban készülnek az utazásaikra és előre gondoskodnak biztonságukról, figyelmük még nekik is - az esetek többségében - csak az utasbiztosításra terjed ki. Pedig baleset nem csak a sípályán történhet, és bár az utasbiztosítás az utazás alatt elszenvedett balesetek esetén is védelmet ad, az asszisztencia szolgáltató telefonszámának ismerete mellett egyéb hasznos információkkal, szabályokkal is érdemes tisztában lenni egy külföldi síelés alkalmával.

Mit ér a gépjármű-biztosítás külföldön?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megléte - amit Magyarországon kívül a biztosítási zöldkártya felmutatásával tudunk igazolni - külföldön is kötelező ám ez önmagában még nem jelent tökéletes biztonságot. Éppen ezért megéri tisztában lenni az érvényben lévő szabályokkal, hiszen baj esetén sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, ha az ügymeneti folyamatokkal tisztában vagyunk.

"Viszonylag egyszerű az eset, amikor érvényes kötelező biztosítással magyar autós külföldön okoz kárt. Akkor ugyanis mindössze annyi a teendője, hogy öt munkanapon belül be kell jelentenie azt a saját biztosítójához, ugyanúgy mintha Magyarországon történt volna a károkozás. Fordított esetben, azaz ha egy magyar autósnak külföldön okoznak kárt, választhat aközött, hogy vagy bejelenti a kárt külföldön a károkozó biztosítójához, vagy az autó hazahozatala után, a károkozó biztosítójának magyarországi levelezőpartnerénél teszi meg a kárbejelentést. Hogy utóbbi esetben ki az illetékes levelezőpartner, abban vagy saját biztosítója, vagy a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tud segíteni" - mondja Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs igazgatója.

Bár az Európai Unió országaiban a kárrendezés általában gördülékenyen megy, fel kell készülni arra is, hogy a külföldön történt balesetek esetében ez 1-2 hónapot is igénybe vehet, sőt súlyosabb balesetnél, komoly személyi sérüléseknél, bírósági eljárásoknál az idő akár években is mérhető.

A casco biztosítás ugyanakkor a saját kár megtérítése mellett az ilyen esetek elkerülésére is megoldást jelent. A casco terhére az autó javítását azonnal elvégeztethetjük - ami e nélkül csak a kárrendezés után kezdődhetne meg - majd a javítás költségei a hazai biztosítón keresztül, a károkozó kötelezőjének terhére kerülnek elszámolásra, így nem a saját casco bonuszunk látja az eset kárát. Ezzel nem csak sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, de időt és pénzt is spórolhatunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi történik, ha a külföldi károkozónak nincs érvényes kötelező biztosítása?

Az ügymenet ebben az esetben jóval bonyolultabb, de a kártalanítás ebben az esetben sem marad el; ez ellen véd ugyanis az ún. kártalanítási számla. Ilyen esetben a kárt vagy a saját magyarországi biztosítóba vagy közvetlenül a károkozó autó telephelye szerinti ország kártalanítási számla kezelőjéhez kell bejelenteni. Ha a baleset a károkozó telephelye szerinti országban történt, a károsult bejelentheti a kárt közvetlenül a kárt okozó biztosítójához, ha viszont egy harmadik országban, akkor a baleset helye szerinti ország levelezőpartnerénél teheti meg.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?