17 °C Budapest

Ausztriába utazol? Így változott a KRESZ

2011. január 20. 11:32

A közlekedési szabályok évről-évre változnak, azonban az idei esztendő számos meglepetést tartogat az autósok számára. A megváltozott szabályok óvatosságra sarkallják a közlekedésben résztvevőket, a törvény betűi alól már külföldön sem lehet kibújni. A kihágás pedig súlyos pénzösszegekbe kerülhet.

Hazánk is tagja a 2000-ben, öt európai uniós tagállam által létrehozott Európai Gépjármű és Vezetői Engedély Információs Rendszernek (EUCARIS), mely lehetővé teszi, hogy a csatlakozó országok hatóságai a területükön, külföldi jelzésű gépkocsival történő kihágásokat, szabálysértéseket, saját nemzeti szabályozásuknak megfelelően büntessenek. Magyarország számára egy nagy előrelépést jelent az, hogy az osztrák parlament 2010-es őszi ülésszakában kétoldalú megállapodást kötött hazánkkal, mely a központi nyilvántartásban rendelkezésre álló, a gépjárművekre és a vezetői engedélyekre vonatkozó adatok kölcsönös adatátadásán alapul. Ily módon, a magyar utakon, ausztriai szomszédaink által elkövetett szabálysértések bírságai könnyedén behajthatók, azonban ugyanez vonatkozik az Ausztriában elkövetett, magyar kihágásokra is!

"Különösen a síelések és téli kirándulások időszakában utaznak sokan a szomszédos Ausztriába. Igyekszünk felhívni ügyfeleink figyelmét, hogy külföldön is tartsák be a közlekedési szabályokat! A kihágásokat ugyanis, a korábbi gyakorlattól eltérően, az egyezménynek megfelelően szankcionálja az osztrák hatóság a kölcsönös adatszolgáltatásnak és a rendkívül fejlett, arcképet is rögzíteni képes kameráknak köszönhetően." - mondja Horányi István, a LeasePlan Hungária Zrt. operációs igazgatója.

Határainkon belül is szigorúbb már a törvény betűje: ismét kiszabhatnak helyszíni bírságot is a szabálytalankodókra. A gyorshajtók, a biztonsági övet bekapcsolni elmulasztók, a piros jelzésen áthaladók, illetve az ittasan vezetők 10 000- 300 000 Ft-ig terjedő összeget kockáztatnak. A LeasePlan szakembere hozzáteszi, hogy az autó használóknak érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a bírságok attól függetlenül behajtásra kerülnek, hogy saját vagy céges, esetleg flottakezelő által üzemeltetett gépkocsit vezetve szabálytalankodtak.

A büntetések behajtását illetően egyéb szigorítások is várhatók. A tervek szerint a Közlekedési Hatóság a bírsággal tartozók járművét idén júniustól már a közúti ellenőrzés során kiállíthatja a forgalomból, egészen addig, amíg a bírság összege kifizetésre nem kerül, sőt január 1-től joga van ahhoz is, hogy a tartozók járművét kitiltsa a forgalomból. A törvény a Hatóságok számára gyorsabb ügyintézést ír elő: az objektív felelősség körébe tartozó szabálysértések esetében az elsőfokú határozat kézbesítésére már csak 90 nap áll rendelkezésükre, az ügy utána elévültnek tekintendő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A 2011-es legfontosabb KRESZ módosítások között említést érdemel még a 7,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek előzési tilalma, illetve az online is elvégezhető elméleti KRESZ tanfolyam lehetősége is.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?