Indul a petárdaszabadság: ki kaphat százezres bírságot?

2010. december 30. 10:02

A szakemberek és a már pórul jártak nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy a különböző pirotechnikai eszközök használata bizony rendkívül veszélyes játék, és esetenként halálos kimenetelű sérüléseket is okozhat a felelőtlen robbantgatás. A hatóságok kiemelik, hogy az engedély nélküli árusítás és vásárlás, valamint a tiltott eszközök birtoklása pedig szabálysértési eljárást vonhat maga után.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) és az Országos Mentőszolgálat közös sajtótájékoztatót tartott a pirotechnikai eszközök legális vásárlásáról és azok felhasználásáról még hétfőn Budapesten. Az elmondottakból kiderült, hogy csak tegnapelőtt óta lehet engedély nélkül megvásárolni a kis és közepes tűzijátékokat, és kizárólag szilveszter napján 18 órától másnap reggel 6 óráig szabad őket felhasználni.


Továbbra is tilos petárdázni!
Jövőre legális lesz a tűzijáték
Jövőre változik a tűzijátékokra vonatkozó szabályozás. Pataki István, a pirotechnikai termékeket forgalmazó Absolut Pyro Kft. ügyvezetője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy 2011-ben enyhül a szigor, így nem csak szilveszterkor, hanem az év többi napján is tarthatnak majd a magánemberek maguknál - ellenőrzött tárolási körülmények között - különböző pirotechnikai eszközöket.

 

Povázsai Sándor,  az ORFK rendészeti osztályának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a fel nem használt termékeket január 5-ig vissza kell vinni a kereskedésbe, és a forgalmazónak azt kötelessége visszavenni. Amennyiben valaki a pirotechnikai eszközöket tovább birtokolja, szabálysértést követ el. Továbbá kifejtette, hogy petárdát továbbra sem lehet vásárolni és birtokolni, aki mégis megteszi, szabálysértést követ el, és akár százezer forintos bírsággal büntethető.

Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferensének elmondása szerint a szomszédos országokban gond nélkül juthat petárdához az ember. Ezen termékek határon történő áthozatala azonban szintén jogsértő, melyért súlyos pénzbüntetés szabható ki.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője elmondta, hogy az idén már huszonhat esetben foglaltak le illegális termékeket piacokon és közutak mentén. A hatóság az ünnepi időszakban minden piacon és az aluljárókban, valamint az ismert árusítóhelyeken ellenőrzéseket végez. Az elmúlt héten több ezer ilyen terméket foglaltak már le - fűzte hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Povázsai elmondta, hogy tavaly tűzijátékokkal kapcsolatban 316 eljárást indítottak, melyekben 3,8 millió forintnyi bírságot szabtak ki, valamint 121 esetben elkobozták a terméket. Idén december 14-ig már 335 eljárás indult, a bírság összege négy és fél millió forintra nőtt, és az elmarasztalások számában is emelkedés figyelhető meg.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25