NE petárdázz szilveszterkor!

MTI
2009. december 31. 14:32

A tavalyihoz képest - a szigorúbb ellenőrzésnek köszönhetően - kevesebb alkalommal és kisebb mennyiségben foglaltak le tiltott pirotechnikai terméket az idén - közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Sipos Jenő beszámolt arról is, hogy a lefoglalt tiltott pirotechnikai termékek - mint például a petárdák - 90 százaléka a Távol-Keletről kerül európai kikötőkbe, ahonnan átcsomagolás után vagy anélkül jutnak Magyarországra. A hatóság dolgát nehezíti, hogy az EU belső határain nincs vámellenőrzés, ezért úgynevezett mélységi ellenőrzésekkel próbálják felderíteni az illegálisan behozott szállítmányokat.

Szollár Domokos kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra: petárdázni 2005 óta tilos Magyarországon, de a jogszabályban engedélyezett szilveszteri tűzijátékok hétfő óta megvásárolhatók.

A jogszabály a fényt alig produkáló, de jelentős hanghatást előidéző termékeket nevezi petárdának. Ettől megkülönböztetik az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket - ilyen például a tortagyertya -, amelyeket egész évben szabad vásárolni és használni.

Az ennél nagyobb hatóanyag-tartalmú és nem teljesen tiltott tűzijátéktermékeket - mint amilyen a római gyertya, a tűzforgó, a röppentyű, a vulkán, a vezetőpálcás rakéta, a szikraszökőkút, a bombettatelep -, amelyek hanghatása a látványhoz képest nem jelentős - csak december 28. és 31. között, a jogszabály betartásával, az arra kijelölt, engedélyezett helyeken, nagykorúak vásárolhatnak.

Szollár Domokos kiemelte: nemcsak a kereskedőnek kell engedéllyel rendelkeznie, a terméknek is ellenőrzött minőségűnek kell lennie, és azon a felhasználásra vonatkozó, magyar nyelvű tájékoztatónak is szerepelnie kell.

A jogszabályban engedélyezett pirotechnikai termékeket szilveszterkor 18 órától reggel 6-ig lehet használni. A használat során figyelemmel kell lenni arra, hogy a látványos fényhatással járó eszközök ne kerüljenek éghető anyag közelébe, ne okozzanak személyi sérülést vagy anyagi kárt.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-éig kell visszavinni a vásárlás helyére, az eladó pedig köteles azokat térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Aki nem viszi vissza a fel nem használt termékeket, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el, ami miatt a bírság több százezer forint lehet.

Szollár Domokos felidézte: 2008-ban a rendőrség 544 emberrel szemben indított ipari robbanóanyaggal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértési eljárást, 341 embert marasztalt el, csaknem 6 millió forint pénzbírságot szabott ki, emellett 244 esetben elkobozták a pirotechnikai terméket. Az idén december közepéig 400 esetben indított a hatóság szabálysértési eljárást, 287 embert marasztalt el, több mint 5,5 millió forint pénzbírságot szabott ki, valamint 163 esetben kobozta el a pirotechnikai terméket.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?