22 °C Budapest

Ne posztold ki, hogy hol szilveszterezel, mert betörnek a lakásodba

2010. december 16. 15:02

A biztosítási piac statisztikái alapján december 23-a és január 4-e között 50%-kal megnő a figyelmetlenségből eredő háztartási balesetek, lakástüzek száma. Az AEGONdirekt.hu adatai is alátámasztják, hogy az ünnepek alatt átlagosan másfélszeresére emelkedik az ilyen típusú káresemények száma. "Ha csak néhány apróságra odafigyelünk, máris könnyen elkerülhetjük ezeket a baleseteket. A decemberi ünnepkörhöz köthető lakástüzek mellett gyakoriak a szezonális téli időszakhoz kapcsolódó káresemények is: ilyen például a hónyomás vagy hóolvadás által bekövetkezett balesetek" - tanácsolja Marosvölgyi Péter az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

Különös veszélyforrások: csillagszóró és gyertyák

"Az izgatott karácsonyi készülődésnél nem szabad megfeledkezni a biztonságról sem. A karácsonyfa bármilyen hatás következtében könnyen felborulhat, ezért még a díszítés előtt rögzítsük/kössük ki. A fára felakasztott égősort szaküzletekből szerezzük be, és a vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a csomagolásban van magyar nyelvű használati utasítás, illetve hogy a magyar szabványnak és érintésvédelemi előírásoknak megfelelnek-e. Nem ajánlatott olcsó égőket választani, mivel ezek könnyen zárlatossá válhatnak, ezért sok esetben tűz- és balesetveszélyesek. A kültéri égőknél elsődleges szempont, hogy vízállóak legyenek.

A csillagszórók, gyertyák és adventi koszorúk lehetséges tűzfészekké válhatnak. Ezeket szigorúan tilos kiszáradt fenyőágak közelében meggyújtani és felügyelet nélkül égetni/égni hagyni" - tanácsolja a szakértő. A társaság adatai szerint a lakástüzek negyede ebből adódik.

A hó is komoly károkat okozhat

A hó által okozott károknál fontos megkülönböztetni a statikus nyomás által az épületekben okozott direkt károkat és a tetőről lecsúszó hó által harmadik személynek okozott felelősségi károkat. A tetőre rakódott hó súlya alatt beszakadt, sérült tetők kárainál a biztosító elsősorban a tető állapotát, annak karbantartottságát vizsgálja. A tetőkárok kialakulásához sok esetben a tető rossz állapota (elkorhadt, szúette tetőgerendák, tetőlécezés), illetve a kivitelezési hibák (alul méretezett tetőszerkezet, stb.) vezetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A tavalyi adataink szerint az év ezen időszakában összesen 2800 hókárokra vonatkozó bejelentés érkezett. A biztosító átlagosan 80 ezer forintot fizetett ki a károsultaknak" - mondta az igazgató, majd hozzátette: "Felelősségi károk esetén minden esetben a felelősség kérdését kell tisztázni, vagyis azt, hogy a károkozó minden tőle elvárhatót megtett-e a károk megelőzése érdekében. Például kitett-e figyelmeztető táblát, volt-e hófogó az épületen, és ha volt, akkor az megfelelt-e az építésügyi szabványoknak".

Szilveszterkor megnő a betörések száma

A statisztikák alapján az év végén a leggyakoriabbak a lopáskárok, szilveszterkor pedig az éves átlaghoz képest 25%-kal nő a betörések száma. Ez azzal magyarázható, hogy ilyenkor sokan barátoknál, rokonoknál búcsúztatják az óévet és üresen hagyják lakásaikat, amit a betörők kifigyelnek, a petárdák és tűzijátékok hangzavara miatt pedig könnyebben tudnak bejutni a kiszemelt házba. "Ha elutazunk célszerű égve "felejteni" a lámpákat, illetve bekapcsolni a rádiót. Manapság divatos kiposztolni a facebook üzenőfalunkra, hogy éppen hol bulizunk, de ebben az esetben ne közöljük a világhálón ezt az információt" - figyelmeztet Marosvölgyi.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?