16 °C Budapest

Ne posztold ki, hogy hol szilveszterezel, mert betörnek a lakásodba

2010. december 16. 15:02

A biztosítási piac statisztikái alapján december 23-a és január 4-e között 50%-kal megnő a figyelmetlenségből eredő háztartási balesetek, lakástüzek száma. Az AEGONdirekt.hu adatai is alátámasztják, hogy az ünnepek alatt átlagosan másfélszeresére emelkedik az ilyen típusú káresemények száma. "Ha csak néhány apróságra odafigyelünk, máris könnyen elkerülhetjük ezeket a baleseteket. A decemberi ünnepkörhöz köthető lakástüzek mellett gyakoriak a szezonális téli időszakhoz kapcsolódó káresemények is: ilyen például a hónyomás vagy hóolvadás által bekövetkezett balesetek" - tanácsolja Marosvölgyi Péter az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

Különös veszélyforrások: csillagszóró és gyertyák

"Az izgatott karácsonyi készülődésnél nem szabad megfeledkezni a biztonságról sem. A karácsonyfa bármilyen hatás következtében könnyen felborulhat, ezért még a díszítés előtt rögzítsük/kössük ki. A fára felakasztott égősort szaküzletekből szerezzük be, és a vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a csomagolásban van magyar nyelvű használati utasítás, illetve hogy a magyar szabványnak és érintésvédelemi előírásoknak megfelelnek-e. Nem ajánlatott olcsó égőket választani, mivel ezek könnyen zárlatossá válhatnak, ezért sok esetben tűz- és balesetveszélyesek. A kültéri égőknél elsődleges szempont, hogy vízállóak legyenek.

A csillagszórók, gyertyák és adventi koszorúk lehetséges tűzfészekké válhatnak. Ezeket szigorúan tilos kiszáradt fenyőágak közelében meggyújtani és felügyelet nélkül égetni/égni hagyni" - tanácsolja a szakértő. A társaság adatai szerint a lakástüzek negyede ebből adódik.

A hó is komoly károkat okozhat

A hó által okozott károknál fontos megkülönböztetni a statikus nyomás által az épületekben okozott direkt károkat és a tetőről lecsúszó hó által harmadik személynek okozott felelősségi károkat. A tetőre rakódott hó súlya alatt beszakadt, sérült tetők kárainál a biztosító elsősorban a tető állapotát, annak karbantartottságát vizsgálja. A tetőkárok kialakulásához sok esetben a tető rossz állapota (elkorhadt, szúette tetőgerendák, tetőlécezés), illetve a kivitelezési hibák (alul méretezett tetőszerkezet, stb.) vezetnek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

"A tavalyi adataink szerint az év ezen időszakában összesen 2800 hókárokra vonatkozó bejelentés érkezett. A biztosító átlagosan 80 ezer forintot fizetett ki a károsultaknak" - mondta az igazgató, majd hozzátette: "Felelősségi károk esetén minden esetben a felelősség kérdését kell tisztázni, vagyis azt, hogy a károkozó minden tőle elvárhatót megtett-e a károk megelőzése érdekében. Például kitett-e figyelmeztető táblát, volt-e hófogó az épületen, és ha volt, akkor az megfelelt-e az építésügyi szabványoknak".

Szilveszterkor megnő a betörések száma

A statisztikák alapján az év végén a leggyakoriabbak a lopáskárok, szilveszterkor pedig az éves átlaghoz képest 25%-kal nő a betörések száma. Ez azzal magyarázható, hogy ilyenkor sokan barátoknál, rokonoknál búcsúztatják az óévet és üresen hagyják lakásaikat, amit a betörők kifigyelnek, a petárdák és tűzijátékok hangzavara miatt pedig könnyebben tudnak bejutni a kiszemelt házba. "Ha elutazunk célszerű égve "felejteni" a lámpákat, illetve bekapcsolni a rádiót. Manapság divatos kiposztolni a facebook üzenőfalunkra, hogy éppen hol bulizunk, de ebben az esetben ne közöljük a világhálón ezt az információt" - figyelmeztet Marosvölgyi.

EZT OLVASTAD MÁR?