18 °C Budapest

Kutya szaladt a sertéseket szállító kamion elé: 20 milliót fizetett a casco

2010. december 29. 18:02

Rekord káresetek és top biztosítási kifizetések a Generalinál A Generali-Providencia Biztosító 2010-ben közel 90 milliárd forintnyi kártérítést fizet ki ügyfelei számára vagyon- és gépjárműkárokra, illetve élet- és balesetbiztosításokra. A legmagasabb összegű kifizetések idén az extrém időjárás pusztításával és tűzesetekkel voltak kapcsolatosak. Kiugróan magas összegeket fizetett a biztosító a személybiztosításokra és az időjárással kapcsolatos károkra, ezekből gyűjtöttünk össze néhány példát.

Az extrém időjárás rengeteg kárt okozott az ország egész területén az idei évben, és a Generali biztosító is jelentős kártérítéseket fizetett ki a nála biztosított ügyfeleknek. Ezek közül két eset emelkedett ki, melyben ingatlanok illetve azokhoz kapcsolódó eszközök sérültek meg. Az egyik regionális vízmű társaság 26 telephelyén a nyár folyamán az árvizek és a felhőszakadások mintegy 440 millió forintos kárt okoztak. A megye számos települését ivóvízzel ellátó ún. csúcsvíz erőműben az árvíz 2,5 méter magasan állt a gépeken, transzformátorokon. Egy áramellátó társaság is jelentős kárt szenvedett el a júniusi heves esőzések során, amikor egy 220kv-os távvezeték zárlatos lett, emiatt két nagyteljesítményű transzformátor megsérült. A károk meghaladták a 300 millió forintot.

Tűzesetekkel kapcsolatban 2010-ben két kiemelkedően magas kifizetése volt a biztosítónak. Egy budapesti társasház tetőtéri lakásában feltételezhetően a hűtőszekrényből kiindulva tűz keletkezett, amelynek következtében leégett a teljes tetőszerkezet. Szerencsére személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont mintegy 100 millió forint volt. A másik tűzeset egy bútorgyártással foglalkozó cégnél keletkezett. Az 1200 négyzetméteres raktárhelyiségben ismeretlen okból tűz ütött ki, ami miatt több mint 300 millió forint vagyoni és üzemszüneti kár keletkezett. A tűz során félkész termékek, szállításra előkészített késztermékek és faipari gépek, berendezések semmisültek meg.

A személybiztosítások között is akadtak kiugróan magas összegű kártérítések. Halálesetekre a legmagasabb kifizetés a társaságnál elérte a 9 millió forintot. Az áldozat egy munkahelyi baleset következtében veszítette életét; munkavégzés közben leesett egy tehergépkocsiról, és olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni.

A gépjárműkárok között is találhatunk furcsa eseteket, illetve kiugróan magas kifizetéseket. Egy autólopás során a tolvajok éjszaka törtek be a házba, megtalálták az ott alvók slusszkulcsait, és mind a három, garázsban tartott autót ellopták. A három autóból csak egy volt biztosítva a Generalinál, ennek a gépjárműnek a casco biztosítására 4 millió forintot fizetett ki a biztosító.

2010-ben a legmagasabb összeget egy családnak fizetett a társaság. A négyfős család gépjárművével karambolozott, és mivel vétlenek voltak a balesetben, a károkozó kötelező biztosításának terhére történ meg a kifizetés. Ebben az esetben a négy sérült összesen 90 millió forintot kapott a Generalitól.

Az egy személyre történő legmagasabb kifizetés szintén egy gépjármű-balesethez kapcsolódik, ahol súlyos koponyatörést, és maradandó agykárosodást szenvedett egy hölgy. Ebben az esetben a károsultnak összesen 66 millió forintot utalt a Generali, a károkozó gépjármű-tulajdonos kgfb biztosításának terhére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A casco biztosítások közül kiemelkedik az a 20 millió forintos kifizetés, mely során egy sertéseket szállító kamion borult az árokba, egy, a jármű elé kifutó kutya miatt.

Szerencsére arra is van példa, hogy jól végződik egy súlyos baleset. A károsultat, aki a balesetet megelőzően egyedül nevelte bérelt lakásában három gyermekét és munkaszalag melletti, nehéz fizikai munkával tartotta el őket, egy napon súlyos baleset érte: egy Generali által biztosított gépkocsi elütötte. Emiatt hosszú időre kórházba került, s mivel nem volt mögötte biztos családi háttér, a gyerekeket állami gondozásba vették. A kórházi kezelést követően hosszú rehabilitáció következett, melyet követően munkáját is elveszítette, mivel egészsége már nem volt a régi. Az albérletet nem tudta fenntartani, így ő hajléktalanszállóra került.

A Generali kárszakértői sokat beszélgettek a szálló szociális munkásaival is, s ennek során jutottak arra a megoldásra, hogy biztos alapokkal - önálló kertes családi házzal - a károsult édesanya és gyermekei tiszta lappal tudnák folytatni az életüket. A szociális munkások segítségével a biztosító és ügyfele keresett egy vidéki házat, amelyet a neki járó kártérítési összeg felhasználásával részben a saját, részben gyerekei nevére megvásárolt. A kárrendezés végén tehát ebben az esetben egy új, szerencsésebb irányba fordulhatott a károsul és a gyerekek élete.

Személybiztosítás, vagyon- és gépjármű biztosítás

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?