2 °C Budapest

Kutya szaladt a sertéseket szállító kamion elé: 20 milliót fizetett a casco

2010. december 29. 18:02

Rekord káresetek és top biztosítási kifizetések a Generalinál A Generali-Providencia Biztosító 2010-ben közel 90 milliárd forintnyi kártérítést fizet ki ügyfelei számára vagyon- és gépjárműkárokra, illetve élet- és balesetbiztosításokra. A legmagasabb összegű kifizetések idén az extrém időjárás pusztításával és tűzesetekkel voltak kapcsolatosak. Kiugróan magas összegeket fizetett a biztosító a személybiztosításokra és az időjárással kapcsolatos károkra, ezekből gyűjtöttünk össze néhány példát.

Az extrém időjárás rengeteg kárt okozott az ország egész területén az idei évben, és a Generali biztosító is jelentős kártérítéseket fizetett ki a nála biztosított ügyfeleknek. Ezek közül két eset emelkedett ki, melyben ingatlanok illetve azokhoz kapcsolódó eszközök sérültek meg. Az egyik regionális vízmű társaság 26 telephelyén a nyár folyamán az árvizek és a felhőszakadások mintegy 440 millió forintos kárt okoztak. A megye számos települését ivóvízzel ellátó ún. csúcsvíz erőműben az árvíz 2,5 méter magasan állt a gépeken, transzformátorokon. Egy áramellátó társaság is jelentős kárt szenvedett el a júniusi heves esőzések során, amikor egy 220kv-os távvezeték zárlatos lett, emiatt két nagyteljesítményű transzformátor megsérült. A károk meghaladták a 300 millió forintot.

Tűzesetekkel kapcsolatban 2010-ben két kiemelkedően magas kifizetése volt a biztosítónak. Egy budapesti társasház tetőtéri lakásában feltételezhetően a hűtőszekrényből kiindulva tűz keletkezett, amelynek következtében leégett a teljes tetőszerkezet. Szerencsére személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont mintegy 100 millió forint volt. A másik tűzeset egy bútorgyártással foglalkozó cégnél keletkezett. Az 1200 négyzetméteres raktárhelyiségben ismeretlen okból tűz ütött ki, ami miatt több mint 300 millió forint vagyoni és üzemszüneti kár keletkezett. A tűz során félkész termékek, szállításra előkészített késztermékek és faipari gépek, berendezések semmisültek meg.

A személybiztosítások között is akadtak kiugróan magas összegű kártérítések. Halálesetekre a legmagasabb kifizetés a társaságnál elérte a 9 millió forintot. Az áldozat egy munkahelyi baleset következtében veszítette életét; munkavégzés közben leesett egy tehergépkocsiról, és olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni.

A gépjárműkárok között is találhatunk furcsa eseteket, illetve kiugróan magas kifizetéseket. Egy autólopás során a tolvajok éjszaka törtek be a házba, megtalálták az ott alvók slusszkulcsait, és mind a három, garázsban tartott autót ellopták. A három autóból csak egy volt biztosítva a Generalinál, ennek a gépjárműnek a casco biztosítására 4 millió forintot fizetett ki a biztosító.

2010-ben a legmagasabb összeget egy családnak fizetett a társaság. A négyfős család gépjárművével karambolozott, és mivel vétlenek voltak a balesetben, a károkozó kötelező biztosításának terhére történ meg a kifizetés. Ebben az esetben a négy sérült összesen 90 millió forintot kapott a Generalitól.

Az egy személyre történő legmagasabb kifizetés szintén egy gépjármű-balesethez kapcsolódik, ahol súlyos koponyatörést, és maradandó agykárosodást szenvedett egy hölgy. Ebben az esetben a károsultnak összesen 66 millió forintot utalt a Generali, a károkozó gépjármű-tulajdonos kgfb biztosításának terhére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A casco biztosítások közül kiemelkedik az a 20 millió forintos kifizetés, mely során egy sertéseket szállító kamion borult az árokba, egy, a jármű elé kifutó kutya miatt.

Szerencsére arra is van példa, hogy jól végződik egy súlyos baleset. A károsultat, aki a balesetet megelőzően egyedül nevelte bérelt lakásában három gyermekét és munkaszalag melletti, nehéz fizikai munkával tartotta el őket, egy napon súlyos baleset érte: egy Generali által biztosított gépkocsi elütötte. Emiatt hosszú időre kórházba került, s mivel nem volt mögötte biztos családi háttér, a gyerekeket állami gondozásba vették. A kórházi kezelést követően hosszú rehabilitáció következett, melyet követően munkáját is elveszítette, mivel egészsége már nem volt a régi. Az albérletet nem tudta fenntartani, így ő hajléktalanszállóra került.

A Generali kárszakértői sokat beszélgettek a szálló szociális munkásaival is, s ennek során jutottak arra a megoldásra, hogy biztos alapokkal - önálló kertes családi házzal - a károsult édesanya és gyermekei tiszta lappal tudnák folytatni az életüket. A szociális munkások segítségével a biztosító és ügyfele keresett egy vidéki házat, amelyet a neki járó kártérítési összeg felhasználásával részben a saját, részben gyerekei nevére megvásárolt. A kárrendezés végén tehát ebben az esetben egy új, szerencsésebb irányba fordulhatott a károsul és a gyerekek élete.

Személybiztosítás, vagyon- és gépjármű biztosítás

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem