15 °C Budapest

Pénzügyi biztonság a neten: a biztosítások előnnyel indulnak

Pénzcentrum
2009. március 30. 10:30

Immár Magyarországon is egyre dinamikusabb a pénzügyi szolgáltatások térhódítása a világhálón, aminek nyilvánvaló oka a költséghatékony és kényelmes ügyintézés a szolgáltatók és az ügyfelek számára egyaránt. Ezzel egyidejűleg az online pénzügyi szolgáltatások biztonsága is elsőrendű szemponttá válik: a közelmúltban a pénzügyi felügyelet is ajánlásban hívta fel a szolgáltatók figyelmét arra, hogy az internetes csatorna növekvő forgalma fokozott védelmet kíván a szolgáltatók részéről. Az alábbi összeállításban a legnépszerűbb online pénzügyi terület, a direktbiztosítás adatbiztonsági kérdéseit tekintjük át Marosvölgyi Péter, a működését hamarosan megkezdő új direktbiztosítási szolgáltató, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatójának segítségével.

Direktbiztosítás
A biztosításkötésnek az a formája, amelynek során a biztosító nem tanácsadók hálózatán, hanem saját, korszerű, közvetlen értékesítési csatornákon - elsősorban az Interneten - keresztül éri el ügyfeleit.

2008-ban a harmadik legnépszerűbb online termék vagy szolgáltatás az online biztosítás volt az NRC Piackutató által decemberben készített E-Commerce Trend Report 2009 adatai szerint. 100 felhasználó közül 12-en kötöttek biztosítást a neten, ennél többen csak könyvet (15%), illetve meleg ételt (13%) rendeltek a világhálón. Az elköltött összegek tekintetében szintén harmadik helyen állnak a biztosítások, szorosan követve az utazásokat és a hardvereszközöket.

Adatbiztonság

Az adathalászat ellen az ügyfél is sokat tehet. Érdemes az alábbi szabályokat megjegyezni
1. A szolgáltató e-mailben sosem kéri a felhasználói nevet és a jelszót, nem buzdít annak lecserélésére vagy újbóli megadására. Ilyen esetekben mindig illetéktelen próbálkozással van dolgunk.
2. Ha biztosra akarjuk venni, hogy valóban a szolgáltató oldalán tartózkodunk és ez védett csatorna-e, ellenőrizzük, hogy megfelelő-e az adott oldal titkosítása (SSL). Ilyenkor a böngésző- vagy állapotsorban egy lezárt lakat ikonját találjuk, erre kattintva az adott titkosítás tanúsítványát is ellenőrizhetjük.

Mivel egy-egy biztosítás online megkötéséhez (egy egyszerű termék vásárlásától eltérően) adatok tucatjait kell megadni, a direktbiztosításhoz kapcsolódó egyik legfontosabb feladat az ügyfelek adatainak biztonságos kezelése az adatok begépelésétől kezdve az adatok tárolásán és felhasználásán keresztül az adatok ellenőrzött törléséig. A megbízható, ismert szolgáltatók ma már valamennyien megfelelő technológiát alkalmaznak a kezelt adatok védelme érdekében. Az adatokat házon belül is csak az adatkezeléssel megbízott munkatársak ismerhetik meg, az azonosítókat és a hozzájuk tartozó jelszavakat pedig - az egyirányú titkosítás miatt - még ők sem.

Pénzügyi biztonság
A direktbiztosítás pénzügyi biztonságát leginkább az szavatolja, hogy nem jár közvetlen pénzügyi teljesítéssel. A halasztott díjfizetés miatt az ügyfélnek 30 nap áll rendelkezésére, hogy a díjat befizesse. Ezt döntésétől függően megteheti banki átutalással vagy akár a biztosító által küldött sárga csekken is. Egyedül az utasbiztosítás esetén van szükség azonnali bankkártyás fizetésre, ám ilyenkor is annak a banknak a részére kell a bankkártya-adatokat megadnunk, amellyel más online fizetés során is kapcsolatban vagyunk.

Kényelem ÉS biztonság
Az online biztosítások nagy előnye, hogy megkötésük során - más pénzügyi jellegű tranzakcióval szemben - nincsen szükség személyes azonosításra, vagyis arra, hogy az ügyfél egy hivatalos okmányával együtt a szolgáltató munkatársa előtt személyesen is megjelenjen. Amennyiben a megkötött biztosítás esedékes díját kifizeti, úgy érvényes lesz a szerződése, ellenkező esetben nem.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A direktbiztosítói ügyintézést tovább egyszerűsíti, hogy nincs szükség külön megbízási nyilatkozatra sem, hiszen a direktbiztosítási szolgáltató közvetlenül a biztosítói oldalt képviseli, vagyis - az alkuszokkal ellentétben - nem az ügyfél nevében jár el a biztosító felé.

Direktbiztosítások minden területen
"Az egyszerű ügyintézés és a közvetlen pénzforgalom hiánya miatt az online biztosítás ma biztonságos próbálkozási terület mindazok számára, akik ma még bizalmatlanul tekintenek az internetes pénzügyi szolgáltatásokra. - magyarázza Marosvölgyi Péter, a működését hamarosan megkezdő AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója. - Ezt ma már egyre többen ismerik fel, ezért immár nem csak a novemberben megkötött kötelező biztosítások kapcsán, hanem a lakás-, casco-és utasbiztosítások területén is egyre fokozódó versenyről beszélhetünk. Hosszabb távon azzal számolunk, hogy az online alkuszok mellett egyre meghatározóbb szerephez jutnak a nagy biztosítók direkt szolgáltatói is, amelyek közül sikerre elsősorban az olcsó mellett innovatív, egyedi termékeket, és minél teljesebb online ügyintézést kínáló szolgáltatók számíthatnak majd."

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm