1 °C Budapest

Pénzügyi biztonság a neten: a biztosítások előnnyel indulnak

Pénzcentrum
2009. március 30. 10:30

Immár Magyarországon is egyre dinamikusabb a pénzügyi szolgáltatások térhódítása a világhálón, aminek nyilvánvaló oka a költséghatékony és kényelmes ügyintézés a szolgáltatók és az ügyfelek számára egyaránt. Ezzel egyidejűleg az online pénzügyi szolgáltatások biztonsága is elsőrendű szemponttá válik: a közelmúltban a pénzügyi felügyelet is ajánlásban hívta fel a szolgáltatók figyelmét arra, hogy az internetes csatorna növekvő forgalma fokozott védelmet kíván a szolgáltatók részéről. Az alábbi összeállításban a legnépszerűbb online pénzügyi terület, a direktbiztosítás adatbiztonsági kérdéseit tekintjük át Marosvölgyi Péter, a működését hamarosan megkezdő új direktbiztosítási szolgáltató, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatójának segítségével.

Direktbiztosítás
A biztosításkötésnek az a formája, amelynek során a biztosító nem tanácsadók hálózatán, hanem saját, korszerű, közvetlen értékesítési csatornákon - elsősorban az Interneten - keresztül éri el ügyfeleit.

2008-ban a harmadik legnépszerűbb online termék vagy szolgáltatás az online biztosítás volt az NRC Piackutató által decemberben készített E-Commerce Trend Report 2009 adatai szerint. 100 felhasználó közül 12-en kötöttek biztosítást a neten, ennél többen csak könyvet (15%), illetve meleg ételt (13%) rendeltek a világhálón. Az elköltött összegek tekintetében szintén harmadik helyen állnak a biztosítások, szorosan követve az utazásokat és a hardvereszközöket.

Adatbiztonság

Az adathalászat ellen az ügyfél is sokat tehet. Érdemes az alábbi szabályokat megjegyezni
1. A szolgáltató e-mailben sosem kéri a felhasználói nevet és a jelszót, nem buzdít annak lecserélésére vagy újbóli megadására. Ilyen esetekben mindig illetéktelen próbálkozással van dolgunk.
2. Ha biztosra akarjuk venni, hogy valóban a szolgáltató oldalán tartózkodunk és ez védett csatorna-e, ellenőrizzük, hogy megfelelő-e az adott oldal titkosítása (SSL). Ilyenkor a böngésző- vagy állapotsorban egy lezárt lakat ikonját találjuk, erre kattintva az adott titkosítás tanúsítványát is ellenőrizhetjük.

Mivel egy-egy biztosítás online megkötéséhez (egy egyszerű termék vásárlásától eltérően) adatok tucatjait kell megadni, a direktbiztosításhoz kapcsolódó egyik legfontosabb feladat az ügyfelek adatainak biztonságos kezelése az adatok begépelésétől kezdve az adatok tárolásán és felhasználásán keresztül az adatok ellenőrzött törléséig. A megbízható, ismert szolgáltatók ma már valamennyien megfelelő technológiát alkalmaznak a kezelt adatok védelme érdekében. Az adatokat házon belül is csak az adatkezeléssel megbízott munkatársak ismerhetik meg, az azonosítókat és a hozzájuk tartozó jelszavakat pedig - az egyirányú titkosítás miatt - még ők sem.

Pénzügyi biztonság
A direktbiztosítás pénzügyi biztonságát leginkább az szavatolja, hogy nem jár közvetlen pénzügyi teljesítéssel. A halasztott díjfizetés miatt az ügyfélnek 30 nap áll rendelkezésére, hogy a díjat befizesse. Ezt döntésétől függően megteheti banki átutalással vagy akár a biztosító által küldött sárga csekken is. Egyedül az utasbiztosítás esetén van szükség azonnali bankkártyás fizetésre, ám ilyenkor is annak a banknak a részére kell a bankkártya-adatokat megadnunk, amellyel más online fizetés során is kapcsolatban vagyunk.

Kényelem ÉS biztonság
Az online biztosítások nagy előnye, hogy megkötésük során - más pénzügyi jellegű tranzakcióval szemben - nincsen szükség személyes azonosításra, vagyis arra, hogy az ügyfél egy hivatalos okmányával együtt a szolgáltató munkatársa előtt személyesen is megjelenjen. Amennyiben a megkötött biztosítás esedékes díját kifizeti, úgy érvényes lesz a szerződése, ellenkező esetben nem.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A direktbiztosítói ügyintézést tovább egyszerűsíti, hogy nincs szükség külön megbízási nyilatkozatra sem, hiszen a direktbiztosítási szolgáltató közvetlenül a biztosítói oldalt képviseli, vagyis - az alkuszokkal ellentétben - nem az ügyfél nevében jár el a biztosító felé.

Direktbiztosítások minden területen
"Az egyszerű ügyintézés és a közvetlen pénzforgalom hiánya miatt az online biztosítás ma biztonságos próbálkozási terület mindazok számára, akik ma még bizalmatlanul tekintenek az internetes pénzügyi szolgáltatásokra. - magyarázza Marosvölgyi Péter, a működését hamarosan megkezdő AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója. - Ezt ma már egyre többen ismerik fel, ezért immár nem csak a novemberben megkötött kötelező biztosítások kapcsán, hanem a lakás-, casco-és utasbiztosítások területén is egyre fokozódó versenyről beszélhetünk. Hosszabb távon azzal számolunk, hogy az online alkuszok mellett egyre meghatározóbb szerephez jutnak a nagy biztosítók direkt szolgáltatói is, amelyek közül sikerre elsősorban az olcsó mellett innovatív, egyedi termékeket, és minél teljesebb online ügyintézést kínáló szolgáltatók számíthatnak majd."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 11:00
Tényleg díjat nyert a film Torontóban, csak épp nem azon a fesztiválon, amit így szokás emlegetni.
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem