16 °C Budapest

Ha nincs hitel, nem kell a lakásbiztosítás sem

Pénzcentrum
2009. március 24. 08:30

Van olyan biztosító, ahol a banki hitelekhez kapcsolódó lakásbiztosítások száma 65 %-kal zuhant az elmúlt hónapokban. A társaságok egyelőre még nem kongatják a vészharangot, bíznak a klasszikus értékesítési csatorna - amely eddig is a szerződések többségét hozta - felfutásában.

A Generali szerint nem várható számottevő visszaesés a lakásbiztosítási szegmensben, a jelen gazdasági helyzetben ugyanis fokozódik az emberekben biztonság és kiszámíthatóság iránti vágy. A biztosító szerint ennek következtében a vagyonbiztosítások nagyobb hangsúlyt kaphatnak. A társaság épp ezért 2009 első félévében lép a piacra otthonbiztosításai megújításával.

Az UniqaBiztosítónál az év első 8 hetében például a banki értékesítésű életbiztosítások esetében - ahol 100 %-ban hitelhez kötött biztosításokról van szó - 60-65 %-os az értékesítés visszaesése a múlt év hasonló időszakához képest. Fontosnak tartják azonban megjegyezni, hogy ez az arány abszolút értékben nem jelentős, mivel ez a csatorna az új szerzések kevesebb, mint 5 %-át hozza a biztosító számára.

A Garancia Biztosító értékelése szerint az idén előreláthatólag 4-5 %-ot eshet vissza az új lakásbiztosítások értékesítése a hitelkihelyezések csökkenése miatt a hazai piacon. A piacvezető Aegon esetében a közvetlenül hitel mellé kötött szerződések aránya korábban sem volt meghatározó, szerintük ez alapvetően nem fogja befolyásolni a szerzési eredményeiket.

A klasszikus értékesítés nem tűnt el a piacról az Allianz Biztosító tapasztalata szerint, ahol a portfólió közel 80 %-a nem jelzáloghitelekhez kapcsolódik - vagyis az új otthonbiztosítások kötése szempontjából a jelzálog-hitelezés visszaesése nem jelent nagyobb arányú veszteséget számukra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A biztosítók nem aggódnak, holott az eddigi állomány jó része a lakáshitelekhez kötődik. Azzal ugyanakkor mindenki egyetért, hogy a helyzet változásával vissza kell jönnie a piacra a klasszikus értékesítési csatornáknak. Egyelőre amiatt sem aggódnak a biztosítók, hogy a megemelt törlesztőrészletek díjfizetési elmaradáshoz vezetnek. Arra viszont szemmel láthatóan készülnek a biztosítók, hogy a hitel mellett igénybe vett lakásbiztosítások esetében a partnerek esetleg nem akarják majd elfogadni az indexálást, illetve hogy élnek a szerződésmódosítás lehetőségével és a bank által minimálisan elfogadott szintre kötik vissza a biztosítást.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?