1 °C Budapest

Ha nincs hitel, nem kell a lakásbiztosítás sem

Pénzcentrum
2009. március 24. 08:30

Van olyan biztosító, ahol a banki hitelekhez kapcsolódó lakásbiztosítások száma 65 %-kal zuhant az elmúlt hónapokban. A társaságok egyelőre még nem kongatják a vészharangot, bíznak a klasszikus értékesítési csatorna - amely eddig is a szerződések többségét hozta - felfutásában.

A Generali szerint nem várható számottevő visszaesés a lakásbiztosítási szegmensben, a jelen gazdasági helyzetben ugyanis fokozódik az emberekben biztonság és kiszámíthatóság iránti vágy. A biztosító szerint ennek következtében a vagyonbiztosítások nagyobb hangsúlyt kaphatnak. A társaság épp ezért 2009 első félévében lép a piacra otthonbiztosításai megújításával.

Az UniqaBiztosítónál az év első 8 hetében például a banki értékesítésű életbiztosítások esetében - ahol 100 %-ban hitelhez kötött biztosításokról van szó - 60-65 %-os az értékesítés visszaesése a múlt év hasonló időszakához képest. Fontosnak tartják azonban megjegyezni, hogy ez az arány abszolút értékben nem jelentős, mivel ez a csatorna az új szerzések kevesebb, mint 5 %-át hozza a biztosító számára.

A Garancia Biztosító értékelése szerint az idén előreláthatólag 4-5 %-ot eshet vissza az új lakásbiztosítások értékesítése a hitelkihelyezések csökkenése miatt a hazai piacon. A piacvezető Aegon esetében a közvetlenül hitel mellé kötött szerződések aránya korábban sem volt meghatározó, szerintük ez alapvetően nem fogja befolyásolni a szerzési eredményeiket.

A klasszikus értékesítés nem tűnt el a piacról az Allianz Biztosító tapasztalata szerint, ahol a portfólió közel 80 %-a nem jelzáloghitelekhez kapcsolódik - vagyis az új otthonbiztosítások kötése szempontjából a jelzálog-hitelezés visszaesése nem jelent nagyobb arányú veszteséget számukra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A biztosítók nem aggódnak, holott az eddigi állomány jó része a lakáshitelekhez kötődik. Azzal ugyanakkor mindenki egyetért, hogy a helyzet változásával vissza kell jönnie a piacra a klasszikus értékesítési csatornáknak. Egyelőre amiatt sem aggódnak a biztosítók, hogy a megemelt törlesztőrészletek díjfizetési elmaradáshoz vezetnek. Arra viszont szemmel láthatóan készülnek a biztosítók, hogy a hitel mellett igénybe vett lakásbiztosítások esetében a partnerek esetleg nem akarják majd elfogadni az indexálást, illetve hogy élnek a szerződésmódosítás lehetőségével és a bank által minimálisan elfogadott szintre kötik vissza a biztosítást.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem