Ha nincs hitel, nem kell a lakásbiztosítás sem

Pénzcentrum
2009. március 24. 08:30

Van olyan biztosító, ahol a banki hitelekhez kapcsolódó lakásbiztosítások száma 65 %-kal zuhant az elmúlt hónapokban. A társaságok egyelőre még nem kongatják a vészharangot, bíznak a klasszikus értékesítési csatorna - amely eddig is a szerződések többségét hozta - felfutásában.

A Generali szerint nem várható számottevő visszaesés a lakásbiztosítási szegmensben, a jelen gazdasági helyzetben ugyanis fokozódik az emberekben biztonság és kiszámíthatóság iránti vágy. A biztosító szerint ennek következtében a vagyonbiztosítások nagyobb hangsúlyt kaphatnak. A társaság épp ezért 2009 első félévében lép a piacra otthonbiztosításai megújításával.

Az UniqaBiztosítónál az év első 8 hetében például a banki értékesítésű életbiztosítások esetében - ahol 100 %-ban hitelhez kötött biztosításokról van szó - 60-65 %-os az értékesítés visszaesése a múlt év hasonló időszakához képest. Fontosnak tartják azonban megjegyezni, hogy ez az arány abszolút értékben nem jelentős, mivel ez a csatorna az új szerzések kevesebb, mint 5 %-át hozza a biztosító számára.

A Garancia Biztosító értékelése szerint az idén előreláthatólag 4-5 %-ot eshet vissza az új lakásbiztosítások értékesítése a hitelkihelyezések csökkenése miatt a hazai piacon. A piacvezető Aegon esetében a közvetlenül hitel mellé kötött szerződések aránya korábban sem volt meghatározó, szerintük ez alapvetően nem fogja befolyásolni a szerzési eredményeiket.

A klasszikus értékesítés nem tűnt el a piacról az Allianz Biztosító tapasztalata szerint, ahol a portfólió közel 80 %-a nem jelzáloghitelekhez kapcsolódik - vagyis az új otthonbiztosítások kötése szempontjából a jelzálog-hitelezés visszaesése nem jelent nagyobb arányú veszteséget számukra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosítók nem aggódnak, holott az eddigi állomány jó része a lakáshitelekhez kötődik. Azzal ugyanakkor mindenki egyetért, hogy a helyzet változásával vissza kell jönnie a piacra a klasszikus értékesítési csatornáknak. Egyelőre amiatt sem aggódnak a biztosítók, hogy a megemelt törlesztőrészletek díjfizetési elmaradáshoz vezetnek. Arra viszont szemmel láthatóan készülnek a biztosítók, hogy a hitel mellett igénybe vett lakásbiztosítások esetében a partnerek esetleg nem akarják majd elfogadni az indexálást, illetve hogy élnek a szerződésmódosítás lehetőségével és a bank által minimálisan elfogadott szintre kötik vissza a biztosítást.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?