Mit hozott az idei év a kötelezőben?

Pénzcentrum
2008. október 28. 12:00

Mit változtatnának? Az új tarifák megismerése, a kampány kezdete előtt nem árt, ha megismerjük, mit is hozott az idei év a kgfb-piacon. Kétségtelen, a legnagyobb visszhangot kiváltott esemény, amely végül a kampány főpróbájává nőtte ki magát, a MÁV Biztosító Egyesület megszűnése volt, de emellett másról is esett szó 2008-ban. Nézzük pontosan, miről is!

Változtatási kérdések

Épphogy csak lezárult a kampány, máris felrebbent a híresztelés, a kgfb-kampány, illetve a szabályozás felülvizsgálatára igen erős szükség lenne. A legparázsabb vita akörül keletkezett, hogy hozzá kellene-e nyúlni a kampány jelenlegi rendszeréhez. Jelenleg ugyanis csak évente egyszer, az év végén meghatározott időszakban nyílik lehetőség.

Ha már vagyonbiztosításról van szó, nem árt, ha tudjuk, hogy ez ezen a területen nem is olyan ritka természetű kikötés. A különbség csupán az, hogy ha a kötelező díját nem fizetjük, nem él tovább a szerződés, nekünk tartozásunk keletkezik, s nem köthetünk szerződést, csak ugyanannál a biztosító társaságnál. Emellett persze még a rendőr is alaposan megbüntet bennünket, ha nincs kiegyenlítve a biztosításunk díja.

Egészen pontosan a kgfb-re vonatkozó rendelet szerint a biztosítók október végén teszik közzé az azt követő év biztosítási díjait (vagyis a héten a 2009-es tarifákat ismerhetjük meg). Ezek alapján, ha az ügyfél úgy gondolja, érdemes váltani, novemberben bonthatja fel a szerződést, helyette pedig december 31-ig kötheti meg az újat.

Módosítási verziók

Még a nyáron mi is megkerestük a Pénzügyminisztériumot, pontosan milyen változtatásokra készülnek. Az akkori válaszban kiemelték, az adott témakörök már régóta foglalkoztatják a piaci szereplőket, több esetben konszenzus látszik kialakulni. A felülvizsgálat az akkori válasz szerint kiterjed a biztosításkötésre kötelezett személyre, a biztosítási fedezet fennállásának igazolására, a bónusz-malusz rendszer létjogosultságára, valamint a kártörténetre vonatkozó adatok központi nyilvántartásának kialakítására.

A szabályozásból végül eddig még nem született konkrétum, a legutóbbi híradások szerint jelenleg a szakmai egyeztetési szinten vannak a javaslatok.

Az egyik legsarkalatosabb változtatási pont - mint azt már fentebb is említettük - a váltási kampány megszüntetése volna. Ebben a kérdésben a szakma szereplőinek merőben eltérő véleményéről olvashattunk több ízben is.

A Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) annak ellenére, hogy a tavalyi kampányt nullszaldósan zárta, az átkötési időszak meghosszabbítására voksol, s a kampányt továbbra is fent szeretné tartani. Ezt demonstrálandó, ahogyan a tavalyi kampányban is tették, már egy hónappal a hivatalos dátum előtt meghirdették díjaikat. A kampány kiterjesztése érvelésük szerint azt az előnyt hozná, hogy az ügyfeleknek több ideje maradna a döntésre, s így a biztosítók leterheltsége is jobban eloszlana.

KÖBE-díjak

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha már lehetőség nyílik számunkra, hogy megvizsgáljuk (a hivatalos időszak előtt) egy szereplő tarifáit, nem szalasztjuk el, hogy tüzetesen megnézzük, mi is változott tavaly óta. Igaz, messzemenő következtetéseket ezek alapján kár volna levonni, azonban könnyen lehet, hogy a kirajzolódó minta valamelyest segíthet előre jelezni, mi várható az idei kampányban.

Ami egyértelműen szembetűnik, az az, hogy a tavalyi évben több kedvezményt lehetett igénybe venni. A tavaly érvényes 6 különböző kategóriából (közszolgálati dolgozók kedvezménye, polgárőr-kedvezmény, januári kedvezmény, gyermek-kedvezmény, alapítói kedvezmény, novemberi kedvezmény, éves díjfizetési kedvezmény) idén már csak 2 maradt (a közszolgálati dolgozóké és a polgárőröké). Cserébe viszont változtak a korszorzók, mégpedig kedvezőbb irányba.

Az alábbi ábrán azt nézzük meg, hogyan változott meg néhány modell-ügyfél biztosítási díja:
• A: budapesti, 24 éves tulajdonos, 1300 cm3 motorú kocsi, B3-as besorolás,
• B: nyíregyházi, 40 éves tulajdonos, 1200 cm3 motorú kocsi, B1-es besorolás,
• C: soproni, 32 éves tulajdonos, 1600 cm3 motorú kocsi, M1-es besorolás.

Kell kampány?

Legyen vagy ne legyen kampány?

Visszatérve a kampány megszüntetésének kérdésköréhez, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) úgy vélekedik, hogy a 2 hónapos időszak csupán kényszerűségből alakult ki, mikor még hatósági díjak voltak érvényben.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?