15 °C Budapest

Mit hozott az idei év a kötelezőben?

Pénzcentrum
2008. október 28. 12:00

Mit változtatnának? Az új tarifák megismerése, a kampány kezdete előtt nem árt, ha megismerjük, mit is hozott az idei év a kgfb-piacon. Kétségtelen, a legnagyobb visszhangot kiváltott esemény, amely végül a kampány főpróbájává nőtte ki magát, a MÁV Biztosító Egyesület megszűnése volt, de emellett másról is esett szó 2008-ban. Nézzük pontosan, miről is!

Változtatási kérdések

Épphogy csak lezárult a kampány, máris felrebbent a híresztelés, a kgfb-kampány, illetve a szabályozás felülvizsgálatára igen erős szükség lenne. A legparázsabb vita akörül keletkezett, hogy hozzá kellene-e nyúlni a kampány jelenlegi rendszeréhez. Jelenleg ugyanis csak évente egyszer, az év végén meghatározott időszakban nyílik lehetőség.

Ha már vagyonbiztosításról van szó, nem árt, ha tudjuk, hogy ez ezen a területen nem is olyan ritka természetű kikötés. A különbség csupán az, hogy ha a kötelező díját nem fizetjük, nem él tovább a szerződés, nekünk tartozásunk keletkezik, s nem köthetünk szerződést, csak ugyanannál a biztosító társaságnál. Emellett persze még a rendőr is alaposan megbüntet bennünket, ha nincs kiegyenlítve a biztosításunk díja.

Egészen pontosan a kgfb-re vonatkozó rendelet szerint a biztosítók október végén teszik közzé az azt követő év biztosítási díjait (vagyis a héten a 2009-es tarifákat ismerhetjük meg). Ezek alapján, ha az ügyfél úgy gondolja, érdemes váltani, novemberben bonthatja fel a szerződést, helyette pedig december 31-ig kötheti meg az újat.

Módosítási verziók

Még a nyáron mi is megkerestük a Pénzügyminisztériumot, pontosan milyen változtatásokra készülnek. Az akkori válaszban kiemelték, az adott témakörök már régóta foglalkoztatják a piaci szereplőket, több esetben konszenzus látszik kialakulni. A felülvizsgálat az akkori válasz szerint kiterjed a biztosításkötésre kötelezett személyre, a biztosítási fedezet fennállásának igazolására, a bónusz-malusz rendszer létjogosultságára, valamint a kártörténetre vonatkozó adatok központi nyilvántartásának kialakítására.

A szabályozásból végül eddig még nem született konkrétum, a legutóbbi híradások szerint jelenleg a szakmai egyeztetési szinten vannak a javaslatok.

Az egyik legsarkalatosabb változtatási pont - mint azt már fentebb is említettük - a váltási kampány megszüntetése volna. Ebben a kérdésben a szakma szereplőinek merőben eltérő véleményéről olvashattunk több ízben is.

A Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) annak ellenére, hogy a tavalyi kampányt nullszaldósan zárta, az átkötési időszak meghosszabbítására voksol, s a kampányt továbbra is fent szeretné tartani. Ezt demonstrálandó, ahogyan a tavalyi kampányban is tették, már egy hónappal a hivatalos dátum előtt meghirdették díjaikat. A kampány kiterjesztése érvelésük szerint azt az előnyt hozná, hogy az ügyfeleknek több ideje maradna a döntésre, s így a biztosítók leterheltsége is jobban eloszlana.

KÖBE-díjak

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha már lehetőség nyílik számunkra, hogy megvizsgáljuk (a hivatalos időszak előtt) egy szereplő tarifáit, nem szalasztjuk el, hogy tüzetesen megnézzük, mi is változott tavaly óta. Igaz, messzemenő következtetéseket ezek alapján kár volna levonni, azonban könnyen lehet, hogy a kirajzolódó minta valamelyest segíthet előre jelezni, mi várható az idei kampányban.

Ami egyértelműen szembetűnik, az az, hogy a tavalyi évben több kedvezményt lehetett igénybe venni. A tavaly érvényes 6 különböző kategóriából (közszolgálati dolgozók kedvezménye, polgárőr-kedvezmény, januári kedvezmény, gyermek-kedvezmény, alapítói kedvezmény, novemberi kedvezmény, éves díjfizetési kedvezmény) idén már csak 2 maradt (a közszolgálati dolgozóké és a polgárőröké). Cserébe viszont változtak a korszorzók, mégpedig kedvezőbb irányba.

Az alábbi ábrán azt nézzük meg, hogyan változott meg néhány modell-ügyfél biztosítási díja:
• A: budapesti, 24 éves tulajdonos, 1300 cm3 motorú kocsi, B3-as besorolás,
• B: nyíregyházi, 40 éves tulajdonos, 1200 cm3 motorú kocsi, B1-es besorolás,
• C: soproni, 32 éves tulajdonos, 1600 cm3 motorú kocsi, M1-es besorolás.

Kell kampány?

Legyen vagy ne legyen kampány?

Visszatérve a kampány megszüntetésének kérdésköréhez, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) úgy vélekedik, hogy a 2 hónapos időszak csupán kényszerűségből alakult ki, mikor még hatósági díjak voltak érvényben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?