19 °C Budapest

A visszaszámlálás megkezdődött: kezdj el készülni!

Pénzcentrum
2008. október 20. 12:00

Már csak nagyon kevés idő maradt hátra a szokásos év végi kötelező biztosítási kampányig. A pénzügyi válság különös fényben helyezi el a biztosítási díjak összehasonlítását, így nem árt, ha már most elkezdjük a felkészülést, hogyan döntsünk. Ennek keretében először azt mutatjuk be, milyen konstrukcióról is van szó, s milyen történetre tekinthet vissza!

KGFB vs. CASCO

Magyarországon az autóbiztosításoknak alapvetően két formáját különböztethetjük meg, a kötelező gépjármű felelősség-biztosítást (röviden KGFB-ként ismeretes) és a casco-t. Ez utóbbi, talán kevesen tudják, de nem egy rövidítés, hanem egy spanyol szó, melynek jelentése sisak, másodlagos jelentősége pedig járműborítás.

Üzembentartó
A gépjármű tulajdonosa, vagy a telephely szerinti ország hatóságai által kibocsátott okiratba bejegyzett üzemben tartója.
Forrás: KGFB-rendelet

Mindkét biztosítás a védelmet szolgálja, és valamilyen járművel kapcsolatos, azonban - már a névből is kitalálható - csak az egyiket kötelező megkötnie a jármű üzemben tartója. Az, hogy miért tették kötelezővé, a termék jellegéből fakad. A KGFB lényege, hogy mi díjat fizetünk a biztosítónak, aki, ha balesetet okozunk, kifizeti a kárt a vétlen félnek.

A casco ezzel szemben saját magunk kár ellen való biztosítása, konstrukciótól függően nyújthat szolgáltatást a biztosító törésre, lopásra, elemi kárra, akár üvegtörésre is. Vagyis a károsultat a károkozó felelősségbiztosítója kártalanítja, míg a károkozó saját kárára a casco biztosítása teljesít.

Az alapszolgáltatások mellett természetesen több kiegészítő biztosításra is igényt lehet tartani (plusz díj ellenében), ezekről azonban egy korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk.

Hogyan spórolhatsz a biztosításodon? (2008. szeptember 25. 12:00)

Most pedig következzék egy kis történelem!

Benzinárban a kötelező

Magyarország a világon az elsők között volt, mikor bevezettük a felelősségbiztosítást a huszadik század közepén, egészen pontosan a hatvanas években. Eddigre már az Állami Biztosító Nemzeti Vállalat (ÁB) kezében volt az egész biztosítási állomány, így meg lehetett valósítani azt, hogy a kötelező biztosítások díját ne havonta kelljen csekken befizetni, hanem a benzinár tartalmazta a biztosítás díját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Állítólag ez a megoldás olyan sikeres volt, hogy a fáma szerint még Svájc is be akarta vezetni. A fizetési mód sikerét mutatja egyébként az is, hogy egészen 1991-ig nem változtattak rajta. A magyar megoldás ugyanakkor nem is olyan egyedülálló, ilyen működik például Dél-Ausztriában, annyi módosítással, hogy itt a felelősségbiztosítás díját a vezetői engedély regisztrációs költségei tartalmazzák.

Dél-Afrikában ezzel szemben a nálunk alkalmazotthoz hasonló megoldáshoz folyamodtak. Itt az üzemanyag árának meghatározott százalékát a Közúti Balesetek Alapjában helyezik el, s ebből fizetik ki később a kártalanítást.

A Hungária kezében

1986 júliusában az ÁB-ből két jogutód vállalattá vált, s a gépjármű-biztosításokat a Hungária Biztosító vitte tovább az állami vállalatok biztosítása, a nemzetközi biztosítások, az exporthitel-biztosítás, valamint a viszontbiztosítás mellett.

A biztosítói piac megnyitása azonban nem hozta magával a felelősségbiztosítás piacosítását, mivel egészen 2003-2004-ig még hatósági áras rendszer volt érvényben. A központilag meghatározott díjtól eleinte egyáltalán nem lehetett eltérni, később csupán 5 százalékkal.

A biztosítókra érvényes kötelezettségekből végül annyi maradt, hogy a következő évre érvényes díjakat be kell jelenteni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), valamint az átkötési időszakban azt közzé kell tenni. Ez előtt állunk tehát most...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 15:31
Mindössze egy héttel azután, hogy a Paramount bejelentette a Skyshowtime hirdetéssel támogatott csom...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm