16 °C Budapest

A visszaszámlálás megkezdődött: kezdj el készülni!

Pénzcentrum
2008. október 20. 12:00

Már csak nagyon kevés idő maradt hátra a szokásos év végi kötelező biztosítási kampányig. A pénzügyi válság különös fényben helyezi el a biztosítási díjak összehasonlítását, így nem árt, ha már most elkezdjük a felkészülést, hogyan döntsünk. Ennek keretében először azt mutatjuk be, milyen konstrukcióról is van szó, s milyen történetre tekinthet vissza!

KGFB vs. CASCO

Magyarországon az autóbiztosításoknak alapvetően két formáját különböztethetjük meg, a kötelező gépjármű felelősség-biztosítást (röviden KGFB-ként ismeretes) és a casco-t. Ez utóbbi, talán kevesen tudják, de nem egy rövidítés, hanem egy spanyol szó, melynek jelentése sisak, másodlagos jelentősége pedig járműborítás.

Üzembentartó
A gépjármű tulajdonosa, vagy a telephely szerinti ország hatóságai által kibocsátott okiratba bejegyzett üzemben tartója.
Forrás: KGFB-rendelet

Mindkét biztosítás a védelmet szolgálja, és valamilyen járművel kapcsolatos, azonban - már a névből is kitalálható - csak az egyiket kötelező megkötnie a jármű üzemben tartója. Az, hogy miért tették kötelezővé, a termék jellegéből fakad. A KGFB lényege, hogy mi díjat fizetünk a biztosítónak, aki, ha balesetet okozunk, kifizeti a kárt a vétlen félnek.

A casco ezzel szemben saját magunk kár ellen való biztosítása, konstrukciótól függően nyújthat szolgáltatást a biztosító törésre, lopásra, elemi kárra, akár üvegtörésre is. Vagyis a károsultat a károkozó felelősségbiztosítója kártalanítja, míg a károkozó saját kárára a casco biztosítása teljesít.

Az alapszolgáltatások mellett természetesen több kiegészítő biztosításra is igényt lehet tartani (plusz díj ellenében), ezekről azonban egy korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk.

Hogyan spórolhatsz a biztosításodon? (2008. szeptember 25. 12:00)

Most pedig következzék egy kis történelem!

Benzinárban a kötelező

Magyarország a világon az elsők között volt, mikor bevezettük a felelősségbiztosítást a huszadik század közepén, egészen pontosan a hatvanas években. Eddigre már az Állami Biztosító Nemzeti Vállalat (ÁB) kezében volt az egész biztosítási állomány, így meg lehetett valósítani azt, hogy a kötelező biztosítások díját ne havonta kelljen csekken befizetni, hanem a benzinár tartalmazta a biztosítás díját.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Állítólag ez a megoldás olyan sikeres volt, hogy a fáma szerint még Svájc is be akarta vezetni. A fizetési mód sikerét mutatja egyébként az is, hogy egészen 1991-ig nem változtattak rajta. A magyar megoldás ugyanakkor nem is olyan egyedülálló, ilyen működik például Dél-Ausztriában, annyi módosítással, hogy itt a felelősségbiztosítás díját a vezetői engedély regisztrációs költségei tartalmazzák.

Dél-Afrikában ezzel szemben a nálunk alkalmazotthoz hasonló megoldáshoz folyamodtak. Itt az üzemanyag árának meghatározott százalékát a Közúti Balesetek Alapjában helyezik el, s ebből fizetik ki később a kártalanítást.

A Hungária kezében

1986 júliusában az ÁB-ből két jogutód vállalattá vált, s a gépjármű-biztosításokat a Hungária Biztosító vitte tovább az állami vállalatok biztosítása, a nemzetközi biztosítások, az exporthitel-biztosítás, valamint a viszontbiztosítás mellett.

A biztosítói piac megnyitása azonban nem hozta magával a felelősségbiztosítás piacosítását, mivel egészen 2003-2004-ig még hatósági áras rendszer volt érvényben. A központilag meghatározott díjtól eleinte egyáltalán nem lehetett eltérni, később csupán 5 százalékkal.

A biztosítókra érvényes kötelezettségekből végül annyi maradt, hogy a következő évre érvényes díjakat be kell jelenteni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), valamint az átkötési időszakban azt közzé kell tenni. Ez előtt állunk tehát most...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Bankmonitor  |  2023. március 24. 07:38
A gépek, haszongépjárművek beszerzésének igazán egyszerű finanszírozási módja a lízing. Ráadásul sok...
Holdblog  |  2023. március 24. 05:31
HOLD After Hours. Duplanyugdíjas elnökünkkel megbeszélünk mindent, ami Credit Suisse. Vagy Sharon St...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?