Lesz-e olcsóbb a kötelező?

Pénzcentrum
2008. október 21. 05:55

Az idei, igencsak eseménydús év végére már mindenki izgatottan várja, milyen is lesz az év végi KGFB-kampány. Vajon erősödik a hajrá, s tovább folytatódik a díjcsökkenési tendencia? És az óvatlan ügyfelek tanulnak végre a MÁV ÁBE bukásából, vagy továbbra is csak az árat nézik? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ egy gyors, kampány előtti biztosító-körkérdéssel.

Először is nem árt, ha leszögezzük, hogy mivel még nem érkeztünk el ahhoz, hogy a biztosítók közzétegyék 2009-es díjaikat, ezért nem lehet jóslatokba bocsátkozni. De nézzük, hogy mit is mondanak a biztosító társaságok!

Vérre menő küzdelem?

Az egyik piaci szereplő úgy vélekedik, hogy az elmúlt 5 év során eddig is jelentősen csökkent a KGFB-piaci koncentráció, amely folyamat az idén tovább folytatódhat új szereplők megjelenésével, így Waberer biztosítójának megjelenésével. Miközben a biztosítások költségei növekednek (mind a fix költségek, mind pedig az átlagkárok), a díjak várhatóan csak mérsékelt ütemben növekednek majd, mivel az ügyfelek rendkívül díj-érzékenyek.

Hoványi Sándor, az Allianz  Biztosító vezérigazgató-helyettese úgy vélekedik, hogy az idei évben minden bizonnyal folytatódik az eddigi kampányokban tapasztalt éles verseny, melyben az ár és a szolgáltatási háttér dominál majd, a kedvezmény-rendszerek egyszerűbbek és átláthatóbbak lesznek majd, az ügyfelek igényeinek megfelelően. Emellett a MÁV Biztosító Egyesülettel kapcsolatos események nyomán a nemzetközi károk miatt a Kártalanítási Számlát terhelő tételek megnövekednek. Ezeket a biztosítási piac résztvevőinek kell arányosan viselniük, és ennek valószínűleg lesz díjemelő hatása. Az árcsökkenés tendenciája, a vezérigazgató-helyettes szerint, hosszú távon nem tartható. A díjcsökkenés egy bizonyos szint után veszélyezteti illetve lehetetlenné teszi a szolgáltatás nyújtását.

A Genertel szerint az idén csillapodhat a díjverseny, hiszen a MÁV ÁBE ügye is megmutatta nem érdemes egy olyan díjversenybe belemenni, ahol a biztosító díj tekintetében folyamatosan alullicitálja versenytársait.

Jákfalvi Zoltán, a Generali Gépjárműbiztosítási Üzletági Igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi évnek megfelelő küzdelem várható az idei évben is, s az adott biztosító sikerességét meggyőződése szerint a biztosítás díjszintje határozza meg. Előrejelzése szerint 2009-re várhatóan visszaesik az egyesületek irányába megfogalmazott ügyfélbizalom.

Maják Viktor, az Union Biztosító marketing- és kommunikációs igazgatója úgy vélekedik, az idei év kampányában nem lesznek eget rengető újdonságok. A piaci ár már olyan alacsony, hogy ez nem teszi lehetővé, hogy a megfontoltan működő piaci szereplők jelentősen ez alá menjenek. A megfontolt árazási politika mellett szól a jelenlegi gazdasági helyzet is. Maják Viktor szerint mivel a profitra ható két bevétel közül a befektetések kiszámíthatatlanná válnak, ezért a biztosítástechnikai eredmény szerepe felértékelődik, azaz szükségessé válik, hogy profitábilis legyen a biztosítási alaptevékenység.

Ertl Pál, az Uniqa Biztosító igazgatóságának tagja szerint a verseny az idén is igen éles lesz, a tavalyihoz hasonló intenzitású kampányra számít. A díjak tekintetében az Uniqa is a radikális csökkenés lassulására, esetleges megtorpanására számít.

Mi alapján választ az ügyfél?

A hitelválság miatt várhatóan az ügyfelek számára még fontosabb lesz a díj kérdése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hoványi Sándor szerint A nyári eseményeknek lehet olyan utóhatásuk a biztosítási piacon, hogy az ügyfelek óvatosabban választják majd ki biztosítási partnerüket, az ár mellett tájékozódni fognak az illető biztosító/egyesület pénzügyi hátteréről is.

Simon Péter, a Genertel marketingvezetője úgy nyilatkozott, már a MÁV ÁBE kampányban is látható volt, továbbra is sokan választják a biztosítási egyesületeket. Reményeik szerint növekedett azok száma, akik a megbízható szolgáltatásokat legalább annyira elvárják egy biztosítótól, mint a kedvező árakat. Mindemellett A csakis ár alapján döntő autó tulajdonosok aránya továbbra is jelentős marad.

Az Union Biztosító tapasztalatai szerint a MÁV ÁBE esete nem ingatta meg az egyesületek iránti bizalmat, mivel a másik két egyesületi formában tevékenykedő szereplő jelentős állományra tudott szert tenni az augusztusi átszerződési időszakban a piaci információk alapján. Mindemellett szélesedni látszik az az ügyfélkör, amelynek már nem csupán az ár számít, hanem egyéb tényezőket is figyelembe vesz, így például a választott társaság piaci múltját, a tulajdonosi hátteret is.

Ertl Pál szerint a díjérzékenység továbbra is megmaradt az ügyfelek körében. A MÁV ÁBE ügyfeleinek átkötése alapján a tapasztalat azt mutatja, hogy az ügyfelek egy része már nem egyesülethez szerződött, ennek ellenére egy jelentős rész még mindig a piacon működő egyesületek kínálatából választott.

Alkuszok vs. biztosítók

A Genertel szerint a kötelező átkötési piacon immár 7 éve egyre nagyobb az online alkuszok szerepe, jelentős szerepük várhatóan idén is megmarad. A Genertel direktbiztosítóként fontos értékesítési partnerének tekinti az online alkuszokat e mellett természetesen saját internetes és telefonos értékesítési csatornáit is folyamatosan fejleszti, kampányaiban természetesen ezeket a saját értékesítési megoldásákat kommunikálja.

Ertl Pál szerint az online alkuszok által közvetített szerződések száma minden évben emelkedik, s az új kötések száma is növekedett a tavalyi évben, méghozzá 40 százalékkal. Az online alkuszok részesedése ezen új kötésektől nem nőtt jelentősen, így az igazgatósági tag idén is erre számít.

Összességében tehát elmondható, habár az idei évben is kiélezett verseny várható, ennek ellenére a gazdasági helyzetnek is köszönhetően várhatóan megáll a díjak "esztelen" csökkenése. Az ügyfelek körében pedig várhatóan egyre többen döntenek a mögöttes tényezők mérlegelésével.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?