12 °C Budapest

Ha nem akarod, hogy az adózástól legyen meleged...

Pénzcentrum
2008. június 2. 12:00

Mindennapi életünk során gyakran találkozunk különféle adókkal. Szinte minden után fizetünk bizonyos százalékot, alig akad olyan eset, amikor kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell fizetni egy adott jövedelem vagy vásárlás után. Ráadásul, ha nem vagyunk tisztában azzal, mikor kell és mikor nem adót vagy járulékot fizetni, még a bokánkat is megüthetjük...

Legelőször kezdjük a definícióval: mi is az adó? Az adó rendszeres pénzbeli juttatás az államnak és az önkormányzatoknak, amit az állampolgárok és cégek fizetnek be, és amiért cserébe közvetlen ellenszolgáltatást nem kérhetnek. Az állam ugyanakkor ebből finanszírozza a közvilágítást az utcákon, az utak építését, az iskolák és kórházak fenntartását stb.

Az adórendszer azoknak az adóknak, járulékoknak és illetékeknek az összessége, amelyeket Magyarországon különböző jogcímeken fizetni kell. Az adórendszeren belül különböző szempontok szerint lehet csoportosítani az adókat. Az egyszerűség kedvéért mi a közvetett és a közvetlen adók csoportosítással élünk. Közvetlen az adó, ha nekünk kell befizetnünk (ilyen például a személyi jövedelemadó), és közvetett, ha azt áthárítják ránk mint egy termék vagy szolgáltatás igénybe vevőjére (ilyen az általános forgalmi adó).

Az adórendszerbe az adók mellett a járulékok is beletartoznak. Ezek célja, hogy a társadalom tagjai közösen viseljék a kockázatokat, és elősegítsék az ellátási rendszerek (nyugdíj, egészségügyi szolgáltatások) működését. Az adókkal ellentétben a járulékok befizetéséért cserébe jogosultak vagyunk valamilyen ellenszolgáltatásra, ami az említett esetekben például a nyugdíj vagy az egészségügyi ellátás.

Az illeték szintén törvényen alapuló fizetési kötelezettség, amelyet valamilyen vagyon megszerzése vagy szolgáltatás igénybevétele okán kell befizetnünk. Az illetékek általános jellegűek, ez azt jelenti, hogy mindenkire vonatkoznak, aki megszerzi az adott vagyont, illetve igénybe veszi az adott szolgáltatást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

További részletek a Net Média Zrt. gondozásában megjelent Pénzügyi Útmutató 2008-ban. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai piacon található pénzügyi konstrukciókról.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?