11 °C Budapest

Ha nem akarod, hogy az adózástól legyen meleged...

Pénzcentrum
2008. június 2. 12:00

Mindennapi életünk során gyakran találkozunk különféle adókkal. Szinte minden után fizetünk bizonyos százalékot, alig akad olyan eset, amikor kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell fizetni egy adott jövedelem vagy vásárlás után. Ráadásul, ha nem vagyunk tisztában azzal, mikor kell és mikor nem adót vagy járulékot fizetni, még a bokánkat is megüthetjük...

Legelőször kezdjük a definícióval: mi is az adó? Az adó rendszeres pénzbeli juttatás az államnak és az önkormányzatoknak, amit az állampolgárok és cégek fizetnek be, és amiért cserébe közvetlen ellenszolgáltatást nem kérhetnek. Az állam ugyanakkor ebből finanszírozza a közvilágítást az utcákon, az utak építését, az iskolák és kórházak fenntartását stb.

Az adórendszer azoknak az adóknak, járulékoknak és illetékeknek az összessége, amelyeket Magyarországon különböző jogcímeken fizetni kell. Az adórendszeren belül különböző szempontok szerint lehet csoportosítani az adókat. Az egyszerűség kedvéért mi a közvetett és a közvetlen adók csoportosítással élünk. Közvetlen az adó, ha nekünk kell befizetnünk (ilyen például a személyi jövedelemadó), és közvetett, ha azt áthárítják ránk mint egy termék vagy szolgáltatás igénybe vevőjére (ilyen az általános forgalmi adó).

Az adórendszerbe az adók mellett a járulékok is beletartoznak. Ezek célja, hogy a társadalom tagjai közösen viseljék a kockázatokat, és elősegítsék az ellátási rendszerek (nyugdíj, egészségügyi szolgáltatások) működését. Az adókkal ellentétben a járulékok befizetéséért cserébe jogosultak vagyunk valamilyen ellenszolgáltatásra, ami az említett esetekben például a nyugdíj vagy az egészségügyi ellátás.

Az illeték szintén törvényen alapuló fizetési kötelezettség, amelyet valamilyen vagyon megszerzése vagy szolgáltatás igénybevétele okán kell befizetnünk. Az illetékek általános jellegűek, ez azt jelenti, hogy mindenkire vonatkoznak, aki megszerzi az adott vagyont, illetve igénybe veszi az adott szolgáltatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További részletek a Net Média Zrt. gondozásában megjelent Pénzügyi Útmutató 2008-ban. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai piacon található pénzügyi konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 25. 09:01
A Vodafone elfogadta a határozat tartalmát.
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?