11 °C Budapest

Ha nem akarod, hogy az adózástól legyen meleged...

Pénzcentrum
2008. június 2. 12:00

Mindennapi életünk során gyakran találkozunk különféle adókkal. Szinte minden után fizetünk bizonyos százalékot, alig akad olyan eset, amikor kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell fizetni egy adott jövedelem vagy vásárlás után. Ráadásul, ha nem vagyunk tisztában azzal, mikor kell és mikor nem adót vagy járulékot fizetni, még a bokánkat is megüthetjük...

Legelőször kezdjük a definícióval: mi is az adó? Az adó rendszeres pénzbeli juttatás az államnak és az önkormányzatoknak, amit az állampolgárok és cégek fizetnek be, és amiért cserébe közvetlen ellenszolgáltatást nem kérhetnek. Az állam ugyanakkor ebből finanszírozza a közvilágítást az utcákon, az utak építését, az iskolák és kórházak fenntartását stb.

Az adórendszer azoknak az adóknak, járulékoknak és illetékeknek az összessége, amelyeket Magyarországon különböző jogcímeken fizetni kell. Az adórendszeren belül különböző szempontok szerint lehet csoportosítani az adókat. Az egyszerűség kedvéért mi a közvetett és a közvetlen adók csoportosítással élünk. Közvetlen az adó, ha nekünk kell befizetnünk (ilyen például a személyi jövedelemadó), és közvetett, ha azt áthárítják ránk mint egy termék vagy szolgáltatás igénybe vevőjére (ilyen az általános forgalmi adó).

Az adórendszerbe az adók mellett a járulékok is beletartoznak. Ezek célja, hogy a társadalom tagjai közösen viseljék a kockázatokat, és elősegítsék az ellátási rendszerek (nyugdíj, egészségügyi szolgáltatások) működését. Az adókkal ellentétben a járulékok befizetéséért cserébe jogosultak vagyunk valamilyen ellenszolgáltatásra, ami az említett esetekben például a nyugdíj vagy az egészségügyi ellátás.

Az illeték szintén törvényen alapuló fizetési kötelezettség, amelyet valamilyen vagyon megszerzése vagy szolgáltatás igénybevétele okán kell befizetnünk. Az illetékek általános jellegűek, ez azt jelenti, hogy mindenkire vonatkoznak, aki megszerzi az adott vagyont, illetve igénybe veszi az adott szolgáltatást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További részletek a Net Média Zrt. gondozásában megjelent Pénzügyi Útmutató 2008-ban. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai piacon található pénzügyi konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem