23 °C Budapest

Hogyan keressünk egy "házasságon"?

Pénzcentrum
2008. április 24. 12:00

Az előző részben bepillantást nyertünk az életbiztosítások működésének kulisszatitkaiba. De miért csak félig nyitnánk ki a titkok szelencéjét, ha teljes egészében felfedezhetjük a biztosítások tárházát? Létezik olyan típusú életbiztosítás hazánkban, amely olyannyira népszerű, hogy gyakorlatilag 10 közvetítőből 10 ilyen terméket ajánl leendő ügyfeleinek. Ez nem más, mint a befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosítások.

Az egész történet közel 10 évvel ezelőtt kezdődött, mikor az egyik hazai társaság piacra dobott egy nálunk még teljesen ismeretlen életbiztosítási konstrukciót. A termék nyugat-európai és tengerentúli sikereiből már akkor is sejteni lehetett, hogy alaposan fel fogja kavarni a hazai biztosítási állóvizet. Azt azonban még nem tudhatta senki, hogy néhány éven belül az egész élet ágazat szerződésállományának több mint 20 százalékát ezen konstrukciók adják majd.

A legelső unit-linked termékek megalkotásánál az volt a fejlesztők alapgondolata, hogy szakítani kell a hagyományos elvekkel, és olyan biztosítást kell kreálni, amelyben szabadon megválaszthatja a szerződő, mibe szeretné fektetni az évek során felgyülemlő tőkéjét.

Ugyanis a nálunk némileg fejlettebb pénzügyi kultúrájú országokban a hagyományos biztosítási konstrukciók, melyekben a biztosító fektette be az ügyfél pénzét a törvény adta lehetőségek között, egyre inkább vesztettek vonzerejükből az alternatív befektetési termékekkel szemben.

Megszületett tehát az ötlet: "házasítani" az egyre népszerűbb befektetési alapokat és az életbiztosításokat.

Befektetés vagy biztosítás?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a kérdés mindenkiben megfogalmazódik, aki már találkozott unit-linked biztosítással (mivel 10 ügynökből 10 ajánlja, és több tízezer közvetítő van az országban, már csak idő kérdése, hogy mi is feltegyük magunknak ezt a kérdést, ha eddig még ez nem történt volna meg).

További részletek a Net Média Zrt. gondozásában megjelent Pénzügyi Útmutató 2008-ban. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai piacon található pénzügyi konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
MEDIA1  |  2024. április 12. 10:55
Ő fogja vezetni a The Floor című műsort az RTL-en.
ChikansPlanet  |  2024. április 12. 10:28
Mi mindenről hajlandó valaki lemondani a fenntarthatóság érdekében? Bizonyos megszokásokról, élelmis...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 07:53
Kérdésekkel fordultunk a NAV felé, akik készségesen megmondták, hogy a megtakarítók melyik évben men...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem