4 °C Budapest

Egyre több a kgfb, de veszteséges az üzletág

Pénzcentrum
2007. november 5. 15:00

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező járművek száma 2006. végén 3,87 millió volt Magyarországon, közülük 2,62 millió volt személyautó. Az állomány a korábbi évekhez képest gyorsabban nőtt: míg 2004-ben kb. 90 ezerrel, 2005-ben 50 ezerrel bővült, tavaly 200 ezerrel volt az előző évhez képest több gépjármű forgalomban, ami 5,5 százalékos növekedés. Jelentősen emelkedett a személygépkocsik - egyre jelentősebb arányban a nagyobb motortérfogatúak - száma és folyamatosan bővül a motorkerékpároké is. A biztosítók közül néhány piaci szereplőnek szinte csak személyautóból álló kgfb-állománya van, másoknál a többiekhez képest jóval magasabb a tehergépkocsik aránya.

A kármentes személyautók 2002-ben érhették el a legmagasabb, bónusz 10-es (B10) díjbesorolási kategóriát. A tavalyi adatok szerint a teljes személyautó-állomány mintegy 36 százaléka B10-es, mintegy 28 százaléka A0-as bónuszfokozatú volt, míg a maluszos járművek aránya minimális volt. E mutatók a biztosítói nyilvántartások korábbi hibái miatt nem pontosan tükrözik az elmúlt másfél évtized változásait. A kártörténeti igazolások beszerzésére vonatkozó szabályok 2007. évi átalakítása és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) fokozott ellenőrzései a továbbiakban elősegítik a rendszer szabályos működését.

A kgfb-üzletág bruttó díjbevétele 2006-ban 5,4 százalékkal nőtt, s mintegy 129,3 milliárd forint volt. A hasonló mértékű állománynövekedés miatt viszont ez az egy szerződésre jutó díjbevételben 0,06 százalékos csökkenést (33 377 forintról 33 355 forintra) eredményezett. A biztosítók felénél az átlagos díjszint tavaly csökkent - egyes piaci szereplőknél 10 százaléknál is nagyobb mértékben - az előző évhez képest. A tavalyi kárgyakoriság (tárgyévi károk száma /átlagos állomány db) 5,0 százalék volt, a korábbi évekhez képest csökkent, s ez európai viszonylatban is jónak mondható. A veszélyközösség szempontjából a "legrosszabbak" változatlanul a vontatók és a 80 férőhelynél nagyobb buszok. A személyautóknál a kárgyakoriság arányosan növekszik a motor térfogatának nagyságával. A piacon az egy káreseményre jutó kárráfordítás csökkent 2005-höz viszonyítva.

A magyar piacon általában és az Európai Unió tagállamainak többségében is a kgfb veszteséges üzletágnak számít. A hazai biztosítók lebonyolítási eredménye ugyanakkor tavaly 2000-ig visszatekintve a legkedvezőbb volt, azaz 2006-ban volt a legalacsonyabb a bruttó díjbevételhez viszonyított veszteség az elmúlt 7 év során. A piac tavalyi 12 szereplője közül 5 ért el nyereséget az üzletágban, akadt példa azonban a bruttó díjra vetítve 10 százalékosnál is nagyobb veszteségre is.

Az elmúlt időszakban a Felügyelet több, a piac biztonságos működést elősegítő lépést tett. Napvilágot látott a Felügyeleti Tanács ajánlása a kgfb alapján érvényesített kárigények kárrendezésének, s a kgfb állománykezelésének feltételeiről, idén szeptemberben pedig a Felügyelet Vezetői körlevelet jelentetett meg a kgfb díjkalkulációjáról a piaci szereplők vezetői számára. Október közepén a Felügyelet módszertani útmutatót adott ki a kgfb tevékenység informatikai támogatásának elvárt szakmai tartalmáról, illetve külön vezetői levélben tájékoztatta az egyes piaci szereplőket a kgfb termék legfontosabb jellemzőiről. A Felügyelet - a korábbi évekhez hasonlóan - az átszerződési időszakban és azt követően is fokozottan felügyeli majd a piaci szereplők lépéseit.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?