2020. július 13. hétfő Jenő

10-ből 6 magyar ebbe halhat bele: pedig filléres a védekezés


Nemrég a Pénzcentrum is foglalkozott azzal, hogy mennyire fontos mind egészségügyi, mind pedig anyagi szempontból a megfelelő mennyiségű, pihentatő alvás. Ennek megvalósítása érdekében mást is tehetünk azon kívül, hogy időben bebújunk az ágyba.

Nemrég mi is írtunk róla, hogy mennyire fontos mind egészségi, mind anyagi szempontból, hogy legalább napi hét órát aludjunk. Egy kipihent ember jobban képes teljesíteni a munkahelyén, illetve kevesebbet is betegeskedik az, aki rendszeresen kialussza magát. Tehát végső soron a pénztárcánk bánja, ha kialvatlanok vagyunk.

Az alvás megfelelő hosszúsága mellett persze a minősége is fontos: az lehetőleg legyen minél mélyebb, minél pihentetőbb. A Daily Mail egy cikke szerint a NASA tudósai azt állítják, hogy ennek megvalósítása érdekében többet is tehetünk annál, minthogy korán fekszünk be az ágyba. A kutatók szerint sok előnnyel jár, ha elhelyezünk némi "zöldséget" az éjjeliszekrényünkön.

A növények csökkentik a stresszt, a szorongást, valamint a levegőben található szennyeződéseket is megszűrik. Ezeken túl segítenek legyőzni a megfázást, a mellkas szorító érzését és az álmatlanságot is.

Melyek a legjobbak?

A NASA és az American College kutatása kiderítette, hogy mely növények hálószobánkba költöztetésével járunk legjobban. Az első három helyen az aranypálma, az aloe vera és a közönséges borostyán állnak.

A fentiek által elvégzett kutatásba az Elle Decor és a The Joy of Plants ásták bele magukat, hogy meghatározhassák, mely növények a legalkalmasabbak hálószobánkba, illetve milyen előnyeik vannak ezeknek.

  • Aranypálma: A madagaszkári növény a leghatékonyabb a levegőben lévő szennyeződések eltávolítása tekintetében. A kutatók állítása szerint a pálma bárki számára kiváló megoldás lehet, aki hajlamos a megfázásra és az arcüregi problémákra. A növény által a levegőbe bocsátott nedvesség könnyebbé teszi a légzést, így teszi lehetővé a könnyebb elalvást.
  • Aloe vera: Tartása nem igényel különösebb erőfeszítést, emellett esztétikus növény. A NASA szerint ez a növény az egyik legjobb a levegő megtisztítása tekintetében. Miért? Ez a növény egész éjszaka oxigént bocsát ki, amely ideálissá teszi a hálószobát. Emellett harcol a benzol (amely megtalálható a tisztítószerekben és a műanyagokban) és a formaldehid (pl. a lakkokban található) ellen. A lényeg, hogy segít szuper tisztán tartani a levegőt.
  • Közönséges borostyán: A házadat benövő borostyánt leginkább a karácsonnyal társítják, de kiváló a hálószobába is. Az American College of Allergy, Asthma & Immunology szerint a képes rövid időn belül a levegőben lévő penész túlnyomó többségének eltávolítására.
  • Törpe datolyapálma: Egy szívós növényről van szó, amely bírja a szárazságot és sokáig él, emellett pedig tökéletes a levegőben lévő szennyeződések, különösen a xilol eltávolítására.
  • Bostoni páfrány: Ez a szemrevaló növény a viktoriánus korszak óta díszíti az épületek belső tereit. A NASA levegőtisztító növényeket összegző ötvenes listáján ez a növény a kilencedik. Különösen ügyesen vonja ki a levegőből a formaldehidet.
  • Rákvirág: Ennek tartása a legkönnyebb, mivel kevés fénnyel is beéri. Olyan helyen is megmarad, ahol más növény elpusztulna, például egy sötét szobában. A legjobb benne azonban az, hogy ő is eltávolítja a méreganyagokat.
  • Vitorlavirág: Ez a gyönyörű növény szintén képes a levegő megtisztítására, illetve elnyeli a penész spóráit a levelein keresztül. Ezeket utána a növény eljuttatja a gyökereibe, ahol tápanyagként hasznosítja őket. Ez a növény rendkívül gyorsan növekszik és képes eltávolítani a hálószoba levegőjében található méreganyagok akár 90 százalékát mindössze két nap alatt. Ez különösen hasznos a porallergiától szenvedő emberek számára.
  • Botpálma: A leghatékonyabb növények egyike a levegő formaldehidtől, ammóniától, xiloltól és toluoltól való megtisztítása tekintetében.
  • Kislevelű fikusz: Ez a növény a legjobb a szőnyegek és bútorok által kibocsátott szennyeződések eltávolítására. Ilyenek például a formaldehid, a benzol és a triklóretilén.

Vigyük be a külvilágot

Manapság a városlakók átlagosan idejük 90 százalékát zárt térben töltik. A Royal Horticultural Society szakértői szerint a természet sok, időközben már elvesztett előnyeit élvezhetjük, ha "bevisszük a külvilágot" a négy fal közé.

A növények csökkentik a stresszt, javítják a hangulatot és kiszűrik a levegőből a szemcsés és a gáznemű szennyeződéseket is. A tudományos kutatások eredményei azt bizonyítják, hogy az emberek sokkal produktívabban tudnak dolgozni, ha az irodájukban vannak növények, de még a kórházi betegek is jobban tolerálják a fájdalmat, ha van valami zöld a kórteremben. A növények levegőtisztító képessége rendkívül fontos, hiszen évente több ezer haláleset áll kapcsolatban a szennyezett levegővel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS