Neked is ilyen bukósisakod van? Csúnyán leszerepelt a biztonsági teszteken, azonnal cseréld le

Neked is ilyen bukósisakod van? Csúnyán leszerepelt a biztonsági teszteken, azonnal cseréld le

2024. május 28. 16:04

Motoros sisakokat tesztelt a Német Autóklub, és mint kiderült, a Harley Davidson egyik sisakj nyújtotta a 12 termék között a leggyengébb teljesítményt. Meglepően jól teljesített viszont egy itthon kb. 30 ezer forintért kapható termék, amely így ár-érték arányban magasan nyerte a tesztet.

Egy motorkerékpár sisak nem egy olyan divatos kiegészítő, amit csak úgy megvásárolunk, hanem egy életmentő eszköz, amely baleset esetén megvédheti a fejet és az agyat a súlyos vagy halálos sérülésektől. Az ideális sisak azonban nemcsak biztonságot nyújt, hanem minden más szempontot is teljesít, amelyek a motorosok számára fontosak. De melyik piacon kapható sisak képes minden kategóriában jól teljesíteni? Erre a választ a megbízható sisaktesztek adják, amelyeket például az ADAC végez.

Ezúttal tizenkét felnyitható sisakot teszteltek a Német Autóklubnál, azaz olyanokat, amelyeknél a fix állrészt fel lehet hajtani. A felnyitható termékek a motorkerékpár sisakok univerzális darabjai: fel- és levételnél kényelmesek, valamint a cigarettaszünetben vagy tankoláskor is praktikusak, miközben védelmet is nyújtanak.

Különösen a szemüveges motorosok értékelik a felnyitható sisakokat, mert nem kell állandóan le- és felvenniük a szemüvegüket. A motorkerékpár felnyitható sisakok kisebb hátrányai közé tartozik a valamivel nagyobb súly, a magasabb szélzaj és a legtöbbször magasabb ár.

Most a laboratóriumban, a próbapadon és a vezetési tesztek során tizenkét különböző árkategóriájú sisakot vizsgáltak az alábbi kritériumok szerint:

  • Illeszkedés és viselési kényelem
  • Aerodinamika
  • Akusztika
  • Szellőzés
  • Kezelhetőség
  • Felszereltség és kidolgozás
  • Súly
  • Ütéscsillapítás és forgás

Öt felnyitható sisak ért el a tesztek összértékelésében jó vagy nagyon jó minősítést. Két modell csak kielégítő értékelést kapott. A teszt utolsó helyezettje a Harley-Davidson Evo X17 Sunshield Modular volt (itthoni ára kb. 160 ezer forint), amely különösen a súly és az akusztika terén vesztett pontokat. Emellett a Rocc 810 (ára kb. 80 ezer forint) végzett még a lista végén, kielégító értékeléssel.

Az ütéscsillapítás terén azonban a két utolsó helyezett sisak is megfelelő vagy nagyon jó védelmet nyújt.

A tesztelők a Schuberth C5 felnyitható sisakot választották győztesnek - itthon legkevesebb 260 ezer forintért kapható. A C5 különösen a nagyon jó szemüvegtartó képességével, jó illeszkedésével és kényelmes és egyszerű kezelhetőségével győzte meg a tesztelőket.

A bizonyíték arra, hogy a megfelelő védelem nem kell, hogy drága legyen, többek között az MTR K-4 Evo nevű sisak. Bár ez a modell viszonylag hangos és nem illik minden fejre, de kb. 30 ezer forintért egy olyan felnyitható sisakot kapunk, amely az ütéscsillapítás terén nagyon jó értékeket ér el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Új vizsgálati norma, szigorúbb tesztkritériumokkal

Ezúttal a sisakokat már az új, gyakorlatiasabb ECE-R 22.06 szabályzat szerint vizsgálták. Az engedélyek és az ezek szerint kiadott normák a legtöbbször az állszíjon található vizsgálati címkén és a hozzátartozó vizsgálati számon találhatók. Ha a szám 05-tel kezdődik, akkor a régi normák szerint vizsgált sisakról van szó. Ha 06-tal kezdődik, akkor az az új és aktuális metódust jelenti.

A sisaktesztekben jelentős javulást jelent a jóval nagyobb sisakhéj terület, amelyeket az új normák szerint vizsgálni kell. Gyakorlailag a motorkerékpár sisakoknak most "mindenhol" biztonságosnak kell lenniük és a normának megfelelő ütésállóságot kell mutatniuk.

A fél mezőnyt verte a Lidl filléres sajátmárkása

Korábban 14 kerékpáros bukósisakot is tesztelt a német autóklub (ADAC) és a Stiftung Warentest, a fő kritériumok a biztonság, kényelem, kezelhetőség és szennyezőanyag-tartalom voltak. 15 eurótól 149 euróig (kb. 5800-58000 forint) terjedő árcédulás termékeket próbáltak ki. Mint kiderült, az elektromos biciklikhez tervezett sisakok nem nyújtanak jobb védelmet, mint a "sima" kerékpárosoknak készült termékek.

Jól teljesített a teszt legolcsóbb sisakja is: az összpontszámban 2,6-os értékével a Lidl Crivit márkájú kerékpáros bukósisakja megállta helyét az összehasonlításban. Összesen a középmezőnyben végzett, vételára viszont nyolcada az Uvex termékének, ami azt mutatja, hogy a kerékpározáshoz szükséges jó fejvédő nem feltétlenül drága.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem