21 °C Budapest
Neked is ilyen bukósisakod van? Csúnyán leszerepelt a biztonsági teszteken, azonnal cseréld le

Neked is ilyen bukósisakod van? Csúnyán leszerepelt a biztonsági teszteken, azonnal cseréld le

2024. május 28. 16:04

Motoros sisakokat tesztelt a Német Autóklub, és mint kiderült, a Harley Davidson egyik sisakj nyújtotta a 12 termék között a leggyengébb teljesítményt. Meglepően jól teljesített viszont egy itthon kb. 30 ezer forintért kapható termék, amely így ár-érték arányban magasan nyerte a tesztet.

Egy motorkerékpár sisak nem egy olyan divatos kiegészítő, amit csak úgy megvásárolunk, hanem egy életmentő eszköz, amely baleset esetén megvédheti a fejet és az agyat a súlyos vagy halálos sérülésektől. Az ideális sisak azonban nemcsak biztonságot nyújt, hanem minden más szempontot is teljesít, amelyek a motorosok számára fontosak. De melyik piacon kapható sisak képes minden kategóriában jól teljesíteni? Erre a választ a megbízható sisaktesztek adják, amelyeket például az ADAC végez.

Ezúttal tizenkét felnyitható sisakot teszteltek a Német Autóklubnál, azaz olyanokat, amelyeknél a fix állrészt fel lehet hajtani. A felnyitható termékek a motorkerékpár sisakok univerzális darabjai: fel- és levételnél kényelmesek, valamint a cigarettaszünetben vagy tankoláskor is praktikusak, miközben védelmet is nyújtanak.

Különösen a szemüveges motorosok értékelik a felnyitható sisakokat, mert nem kell állandóan le- és felvenniük a szemüvegüket. A motorkerékpár felnyitható sisakok kisebb hátrányai közé tartozik a valamivel nagyobb súly, a magasabb szélzaj és a legtöbbször magasabb ár.

Most a laboratóriumban, a próbapadon és a vezetési tesztek során tizenkét különböző árkategóriájú sisakot vizsgáltak az alábbi kritériumok szerint:

  • Illeszkedés és viselési kényelem
  • Aerodinamika
  • Akusztika
  • Szellőzés
  • Kezelhetőség
  • Felszereltség és kidolgozás
  • Súly
  • Ütéscsillapítás és forgás

Öt felnyitható sisak ért el a tesztek összértékelésében jó vagy nagyon jó minősítést. Két modell csak kielégítő értékelést kapott. A teszt utolsó helyezettje a Harley-Davidson Evo X17 Sunshield Modular volt (itthoni ára kb. 160 ezer forint), amely különösen a súly és az akusztika terén vesztett pontokat. Emellett a Rocc 810 (ára kb. 80 ezer forint) végzett még a lista végén, kielégító értékeléssel.

Az ütéscsillapítás terén azonban a két utolsó helyezett sisak is megfelelő vagy nagyon jó védelmet nyújt.

A tesztelők a Schuberth C5 felnyitható sisakot választották győztesnek - itthon legkevesebb 260 ezer forintért kapható. A C5 különösen a nagyon jó szemüvegtartó képességével, jó illeszkedésével és kényelmes és egyszerű kezelhetőségével győzte meg a tesztelőket.

A bizonyíték arra, hogy a megfelelő védelem nem kell, hogy drága legyen, többek között az MTR K-4 Evo nevű sisak. Bár ez a modell viszonylag hangos és nem illik minden fejre, de kb. 30 ezer forintért egy olyan felnyitható sisakot kapunk, amely az ütéscsillapítás terén nagyon jó értékeket ér el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Új vizsgálati norma, szigorúbb tesztkritériumokkal

Ezúttal a sisakokat már az új, gyakorlatiasabb ECE-R 22.06 szabályzat szerint vizsgálták. Az engedélyek és az ezek szerint kiadott normák a legtöbbször az állszíjon található vizsgálati címkén és a hozzátartozó vizsgálati számon találhatók. Ha a szám 05-tel kezdődik, akkor a régi normák szerint vizsgált sisakról van szó. Ha 06-tal kezdődik, akkor az az új és aktuális metódust jelenti.

A sisaktesztekben jelentős javulást jelent a jóval nagyobb sisakhéj terület, amelyeket az új normák szerint vizsgálni kell. Gyakorlailag a motorkerékpár sisakoknak most "mindenhol" biztonságosnak kell lenniük és a normának megfelelő ütésállóságot kell mutatniuk.

A fél mezőnyt verte a Lidl filléres sajátmárkása

Korábban 14 kerékpáros bukósisakot is tesztelt a német autóklub (ADAC) és a Stiftung Warentest, a fő kritériumok a biztonság, kényelem, kezelhetőség és szennyezőanyag-tartalom voltak. 15 eurótól 149 euróig (kb. 5800-58000 forint) terjedő árcédulás termékeket próbáltak ki. Mint kiderült, az elektromos biciklikhez tervezett sisakok nem nyújtanak jobb védelmet, mint a "sima" kerékpárosoknak készült termékek.

Jól teljesített a teszt legolcsóbb sisakja is: az összpontszámban 2,6-os értékével a Lidl Crivit márkájú kerékpáros bukósisakja megállta helyét az összehasonlításban. Összesen a középmezőnyben végzett, vételára viszont nyolcada az Uvex termékének, ami azt mutatja, hogy a kerékpározáshoz szükséges jó fejvédő nem feltétlenül drága.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem