Yellow reflective vest against red background

Veszélyes ruhadarab hasalt el a teszteken: rá ne add a gyerekre, csúnya baleset lehet a vége

2024. február 15. 19:03

Láthatósági mellényeket teszteltek, hogy kiderüljön, a biztonsági eszközök mennyit érnek éles helyzetben, amikor fontos észrevenni például a kerékpárosokat, közlekedő gyerekeket, vagy egy baleset, üzemszavar kapcsán azt út mentén tevékenykedőket. A vizsgált, boltban kapható termékek 30 százaléka egyáltalán nem verte vissza rendesen a fényt. Mutatjuk, hogy lehet otthon is könnyen letesztelni, elégséges minőségű-e a mellény az autóban!

Magyarországon jópár éve az autók kötelező felszerelése a láthatósági mellény, amit balesetek és meghibásodások esetén kötelező is viselni, amikor elhagyjuk a járművet. De a motorosok, kerékpárosok is előszeretettel használják, valamint a gyerekeket is segít észrevenni a rossz látási viszonyok között. Mint a Német Autóklub is megjegyzi: a jó láthatósági mellény rikító színű, hogy nappal is észrevegyék a viselőt, és az erős fényvisszaverő mintázat miatt este is szinte világítanak.

Viszont egy a YouTube-on megjelent videóból az derült ki, hogy a boltban kapható mellények jelentős része igen rossz minőségű, este gyakorlatilag semmilyen fényt nem vernek vissza a közeledő autók fényszóróiból. Az ADAC a végére akart járni a dolognak, így 14 különböző terméket rendeltek az internetről, köztük gyerekeknek készült fényvisszaverő mellényeket is.

A vizsgálatokon csak a fényvisszaverő-képességet nézték: először szimplán megvilágították a mellényeket több szögből is, majd egy speciális gyorstesz-készlettel is megvizsgálták őket. Végül pedig egy laboratóriumi teszt köveetkezett.

Már az első teszten is észrevehető volt, hogy több termék alig vert vissza fényt. A vizsgált láthatósági mellények fele már itt megbukott.

Ha a vásárlónak lehetősége van az üzletben különböző mellények közül választani, az ADAC szakértőinek két észrevétele lehet hasznos.

  • Ha a mellényeket átlátszó fóliába csomagolták, a fólia alig változtatta meg a visszaverődés mértékét. Így még ha az áru be is van csomagolva, a vásárlás előtt meg lehet állapítani, hogy jó-e a mellény.
  • Emellett észrevehető volt, hogy a rosszul teljesítő termékek fényvisszaverő csíkjai durvább tapintásúal voltak, mint a jól teljesítőké.
Már első blikkre is látható, ha egy mellény nem megfelelő minőségű. Forrás: ADAC
Már első blikkre is látható, ha egy mellény nem megfelelő minőségű. Forrás: ADAC

Az első vizsgálat után jött a 3M Confirm Security Laminate Verifier nevű tesztkészlet is, amellyel azt ellenőrizték, hogy a termékek megfelelnek-e a szabványoknak. Ez egy védőszemüvegből áll, kétoldalt kisméretű LED-es fényforrással, valamint egy kártyából három fényvisszaverő referenciafelülettel, amelyek különböző fényvisszaverési értékeket határoznak meg. A tesztek szerint a vizsgált termékek közül legalább öt nem felelt meg a szükséges EN ISO 20471 fényvisszaverési követelményeknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt követően egy laboratóriumban fotometriai méréseket végeztek. A mérési eredmények igazolták a szubjektív, optikai észleléseket és a gyorstesztet is. Amelyik mellénnyel nem volt baj, az a laborban is átment, a rosszul teljesítők pedig nem hozták a szabványértékeket, így nem is lehetne őket láthatósági mellénynek hívni.

Így tudod otthon letesztelni

A németek megosztották, hogyan lehet otthon is legalább részben meggyőződni arról, hogy az adott mellény elégségesen veri-e vissza a fényt. A mellények csak akkor tükröznek vissza, ha a fényforrás és a néző szeme közel van egymáshoz. Ha egy fényforrást (pl. okostelefon zseblámpa funkcióval, vagy valódi zseblámpát, fejlámpát) közvetlenül a fejed mellé vagy elé tartasz, egy jó mellény körülbelül 3 méter távolságból már erős fényt fog visszaverni. A nem kellően fényvisszaverő mellények azonban alig fényesebbek egy fehér papírlapnál.

Egy másik módszer, hogy vakuval fényképezzünk a terméket, ugyanazokkal az értékelési szempontokkal, mint zseblámpával vagy fejlámpával. De fontos tudni, hogy a legújabb okostelefonok érzékelik a túlexponálást a fényes fényvisszaverő csíkokban, és csökkentik a fényerőt, ami torzíthatja az eredményt.

A biztonsági mellényt egy fára vagy oszlopra is rögzíthetjük, és sötétben, bekapcsolt tompított fényszórókkal elhajthatunk mellette autónkkal. A fényvisszaverő csíkoknak még 100 méteres távolságból is fényesen kell világítaniuk. Még a kerékpárokra szerelhető, modern LED lámpával is 50 méterről már látni kell a visszaverődést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm