20 °C Budapest
Bicycle safety helmets hang on metal wall in a bike shop.

A fél mezőnyt verte a Lidl filléres sajátmárkása: ezek a legbiztonságosabb biciklis sisakok 2024-ben

2024. április 6. 16:02

Több kerékpáros védősisakot is tesztelt a német autóklub. A bisztonsági próbán egy drága darab leszerepelt, viszont meglepően jól teljesített a Lidl sajátmárkás terméke, ami több márkás sisakot is maga mögé utasított. Mutatjuk, melyek a legjobb kerékpáros fejvédők 2024-ben.

14 kerékpáros bukósisakot tesztelt a német autóklub (ADAC) és a Stiftung Warentest, a fő kritériumok a biztonság, kényelem, kezelhetőség és szennyezőanyag-tartalom voltak. 15 eurótól 149 euróig (kb. 5800-58000 forint) terjedő árcédulás termékeket próbáltak ki. Mint kiderült, az elektromos biciklikhez tervezett sisakok nem nyújtanak jobb védelmet, mint a "sima" kerékpárosoknak készült termékek.

A tesztelt termékek közül csak az utolsó helyezettnem nyújtott megfelelő védelmet a fejsérülések ellen egy-egy bukáskor, a legjobban az Uvex Urban Planet LED nevű termék teljesített, ami itthon nagyjából 48 ezer forintért kapható.

Viszont a Casco E.Motion 2 nevű e-bike bukósisak leszerepelt ezen a próbán, pedig ez még a győztesnél is drágább, itthon 50 ezer forint körüli összegért vehető meg.

A 14 tesztelt termék erősorrendje a következő (minél alacsonyabb az elért összpontszám, annál jobb):

 1. Uvex Urban Planet LED - 2 pont
 2. Alpina Gent MIPS - 2,2 pt
 3. Limar Torino - 2,2 pt
 4. Lazer Codax KinetiCore - 2,6 pt
 5. Lidl Crivit - 2,6 pt
 6. Giro Fixture Mips II - 2,8 pt
 7. Abus Pedelec 2.0 MIPS - 2,9 pt
 8. KED Mitro UE-1 - 2,9 pt
 9. Abus HUD-Y - 3 pt
 10. Decathlon / B´Twin City 540 Bowl - 3,1 pt
 11. Prophete ECO Urban - 3,1 pt
 12. Cube Fleet - 3,2 pt
 13. Cratoni Commuter - 3,3 pt
 14. Casco E.Motion 2 - 5,5 pt

Ez lett a legjobb

A biztonsági próbát megnyerő Urban Planet LED modell összehasonlításban legjobb osztályzatokat kapta a balesetvédelem és a kezelhetőség terén. Mivel a sisak nem tartalmazott káros anyagokat, összpontszáma 2,0 lett (minél kevesebb, annál jobb), ami az első helyet jelenti az összesítésben is. 385 gramm tömegével nem könnyű, viszont a hátsó részen három különböző világítási módot kínáló aktív fényt is van.

A tesztelők pozitívan értékelték a pántokba integrált fényvisszaverő csíkokat és a belső bélést is, ami egyben rovarvédelmet is biztosít. Kis hátrányként említendő, hogy mivel a pántok végét nem varrták körbe, ez egy idő után foszlani kezdhet.

Jól teljesített a teszt legolcsóbb sisakja is: az összpontszámban 2,6-os értékével a Lidl Crivit márkájú kerékpáros bukósisakja megállta helyét az összehasonlításban. Összesen a középmezőnyben végzett, vételára viszont nyolcada az Uvex termékének, ami azt mutatja, hogy a kerékpározáshoz szükséges jó fejvédő nem feltétlenül drága.

A terméktesztek legalacsonyabb szintje a vonatkozó normakövetelmények teljesítése. Ezt nem tudta hozni a Casco E.Motion 2. A teszt során a DIN EN 1078-as norma alapján a sisakot megpróbálják a tesztbáburól a hátsó rész felé leszedni - szimulálva egy baleset utáni mentést. A pántzár eltört a terméken, így ezt nem lehetett megtenni, le is értékelték a teszten.

Fontos a kényelmes viselés

A sisak használat a kerékpárosok körében részben is attól függ, mennyire kényelmes viselni. Ebben az Uvex és a Casco jól szerepelt a belsejében található hálószerkezetnek köszönhetően. Egy könnyen és egyszerűen használható magasságállító pánttal kombinálva a kényelemre nem lehet panasz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakértők szerint egy kerékpáros sisak viselése közben nem szabad nyomást érezni. Ez történt viszont a Decathlon sisakjánál, amelynél a tesztelők túlnyomó része kellemetlenségekről számolt be, valamint a Prophete terméknél is, ami a zárópatentnél nyomta a viselőt.

Sötétben életveszély?

A közlekedésben a legnagyobb biztonsági előny, ha látják is az embert. Ebben segíthetnek a sisakokba beépített fényvisszaverő elemek. Mint a sötétben végzett teszteken kiderült, a Lazer, a Giro és a Cube termékek nem vertek vissza semmilyen fényt. Az Uvex, a Limar és a Lidl sisakja jobb eredményeket értek el ezeknél. A tesztelők pozitívan értékelték az Abus sisak LED hátsó lámpájának kezelhetőségét. A Limar esetében viszont a hátsó lámpa kezelése nem intuitív és kevésbé felhasználóbarát volt.

Megéri drága e-bike sisakot venni?

A tesztben három e-bikeokhoz tervezett sisakot is vizsgáltak, mivel ezeket a holland NTA (Nederlandse Technische Afspraak) szigorúbb minősítése szerint engedélyezik - jelenleg nincs egységes EU-norma az ilyen sisakokra.

A hagyományos kerékpáros fejvédőkkel összehasonlítva kiderült, hogy a három e-bikeos termék nem nyújt jobb balesetvédelmet. Ha az ilyen modelleket a normál sisakok ütközéscsillapítási kritériumaival tesztelik, csak középmezőnyben végeznek.

Mi van a szemüvegekkel?

Legyen szó napszemüvegről vagy látásproblémáról, sok kerékpáros rendszeresen visel szemüveget biciklizés közben. Azonban ez a kombináció nem működik gördülékenyen minden tesztelt modell esetében. Az Abus, Casco, Cube, Prophete sisakoknál, valamint az Abus és Cratoni e-bikeos sisakoknál a viselésekor a szemüveg nyomást gyakorol az orr környékére. A Decathlon és a Cube termékeknél nehézkes a szemüveg felhelyezése, ha a sisak már a fejen van.

A Cratoni e-bike termék esetében egyáltalán nem szükséges napszemüveget viselni, mivel ez egy - igény esetén sötétedő - kihajtható látómezővel van felszerelve. Viszont ez kellemetlenül torzítja a látóteret, ezért a tesztelők nem szerették használni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 15:31
Mindössze egy héttel azután, hogy a Paramount bejelentette a Skyshowtime hirdetéssel támogatott csom...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem