20 °C Budapest
Indianapolis - Circa September 2020: Tesla electric vehicles awaiting preparation for sale. Tesla EV Model 3, S and X are a key to a cleaner and greener environment. elon musk

Kongatják a vészharangot: egyre nagyobb bajban Elon Musk, mi lesz így a Tesla-részvényekkel?

2024. március 6. 15:45

Egy régi támogató szerint a Tesla részvényeinek értékcsökkenése Elon Musk számos befejezetlen projektjének tudható be, ami miatt a befektetők az autógyártót inkább hardvercégként kezdik el értékelni. Eközben a vállalat küzd a növekvő versennyel és az önvezető technológia fejlesztésének befejezésével is - írta a Business Insider. .

Ross Gerber, befektető és régi Tesla támogató megosztotta véleményét a Tesla részvényeinek jelentős eséséről, amelyet elsősorban Elon Musk számos befejezetlen projektjének tulajdonít. Gerber szerint a befektetői közösség jelenleg inkább csak autógyártóként tekint a Teslára, ami részben magyarázza a részvények értékének csökkenését.

Gerber kritikus hangot ütött meg Musk irányítási stílusával kapcsolatban az elmúlt időszakban. Kiemelte, hogy a Tesla egyre inkább szembesül az erősödő globális versennyel, különös tekintettel a kínai BYD vállalatra. Ez arra ösztönözte a Teslát, hogy árcsökkentéseket hajtson végre egyes modelljein annak érdekében, hogy versenyképes maradjon. A Kínai Személyautó Szövetség adatai szerint a Tesla eladásai 2022 december óta nem érték el az előző hónapok szintjét az ázsiai országban.

A befektető hangsúlyozta, hogy a Tesla számos projektje még mindig nem zárult le sikeresen, beleértve a teljes önvezető technológia fejlesztését is. Ezen túlmenően Gerber említést tett arról is, hogy Musk korábban fenyegetőzött: elviszi mesterséges intelligencia projekteket a Teslától, amennyiben nem kap meg 25%-os tulajdonrészt a vállalatban - ezt Gerber "téveszmének" nevezte.

Gerber szerint ezek a tényezők együttesen vezettek ahhoz, hogy a Tesla részvényei realisztikusabb értékelést kapjanak. Hozzátette, hogy Musk viselkedése és az említett projektek befejezetlensége miatt a cég már nem élvezheti azt a prémiumot, amely korábban jellemezte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az év elején Gerber nyilvánosan bírálta Muskot az X-en tanúsított viselkedése miatt és azt állította, hogy Musk gyakorlatilag háttérbe vonult a Tesla vezérigazgatói pozíciójából. Emellett egy 17 részvényest tömörítő csoport levelet is írt 2023-ban a Tesla igazgatótanácsának arra kérve őket, hogy korlátozzák Musk tevékenységét.

A Tesla részvényei továbbra is ingadoznak; kedden reggel közel 3%-os esést követően 183,15 dollár körüli értéken kereskedtek. Az év eleje óta tapasztalt több mint 24%-os csökkenés miatt néhány befektető úgy véli, hogy a Teslát már nem sorolhatjuk bele azok közé a nagy technológiai vállalatok közé, amelyek korábban meghatározták a piac irányát. A Business Insider megkeresésére a Tesla nem adott azonnali választ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem