Car on winter tires drives through a snow-covered road. Seasonal change of tires from summer to winter

Már biztonságukon is durván spórolnak a magyar autósok: régen láttak ekkora visszaesést

2024. január 29. 10:33

Még mindig nem állt vissza a korábbi szintre az európai abroncspiac, az eladások szinte mindegyik piaci szegmensben csökkentek, egyedül a személyautókra szánt gumiabroncsok esetében nem, ám az is csak a téli időjárásnak köszönhető - írja közleményében a Magyar Gumiabroncs Szövetség.  

Az Európai Gumiabroncs-, és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2023 negyedik negyedévére vonatkozó értékesítési adatait, amelyek a csereként vásárolt, tehát nem az autógyáraknak értékesített abroncsok adatait összesítik. Eszerint az eladások minden piaci szegmensben csökkentek, kivéve a személyautókra szánt gumiabroncsok piacát, ahol a téli időjárás körülmények megnövelték a négyévszakos és a téli gumiabroncsok iránti keresletet.

Az ETRMA közleménye szerint az európai gyártók az egész évet tekintve valamennyi termékkategóriában negatív tendenciákról számoltak be 2022-hez képest. A visszaesésben leginkább érintett szegmensek a mezőgazdasági csereabroncsok voltak (-30 százalék), amit a teherautó-, és buszabroncsok (-17 százalék), a motorkerékpár- (-11 százalék) és a személyautó abroncsok (-8 százalék) piaca követett.

„A legfrissebb számok megerősítik a 2022 júniusa óta megfigyelhető negatív tendenciákat" - közölte az adatok kapcsán Adam McCarthy, az ETRMA főtitkára. Hozzátette, mindez a kereslet csökkenésének köszönhető, amit a nyersanyagok, az energia és a bérköltségek inflációs költségszintemelkedése okoz, és nem tesz jót a keresletnek az sem, hogy a kereskedők leépítik a korábban felhalmozott készleteket, vagyis kevesebbet rendelnek a gyártóktól, amíg a raktárkészlet nem csökken a korábbi szintre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm