16 °C Budapest
Indianapolis - Circa March 2022: Tesla EV electric vehicles on display. Tesla products include electric cars, battery energy storage and solar panels.

Ez a valódi oka, miért karamboloznak többször a Teslák, mint a hagyományos autók

2024. január 25. 17:28

A LexisNexis Risk Solutions biztosítási adatai azt mutatják, hogy a sofőrök hajlamosak több balesetet okozni, amikor benzinüzemű autókról elektromos autókra váltanak, és a növekedés szembetűnőbb az elektromos járművek esetében - írja a CNN.  Az incidensek számának növekedése a legnagyobb az elektromos jármű birtoklásának első évében, de ezt követően csökken. Az adatokból az is kiderült, hogy a Teslák teszik ki a balesetet szenvedő elektromos járművek többségét, de hasonló tendenciákat figyeltek meg Kínában, ahol több elektromos jármű van, amely nem Tesla.

A Hertz a közelmúltban úgy döntött, hogy 20 000 elektromos járművet elad a flottájából, és helyette a benzinüzemű autókat választja. Ezt a döntést azután hozták meg, hogy a jelentések szerint a sofőrök több balesetet szenvedtek az elektromos járművekkel. Stephen Scherr, a Hertz vezérigazgatója rámutatott, hogy nemcsak a balesetek gyakoribbak az e-autóknál, hanem a javítási költségek is lényegesen magasabbak.

Ez a tendencia nem csak a bérautó-vezetőkre jellemző. A LexisNexis Risk Solutions által elemzett biztosítási adatok szélesebb körű problémát tárnak fel a szektorban. Kutatásuk szerint észrevehetően megnő a balesetek száma, amikor a benzinüzemű járművekről elektromos járművekre térnek át a sofőrök. Az adatok szerint a biztosítási káresemények gyakorisága 14,3%-kal, a káresemények súlyossága pedig 14,5%-kal nő az új e-autó tulajdonosok esetében a benzinüzemű autókhoz ragaszkodókhoz képest.

A megnövekedett kockázat az elektromos járművek beszerzését követő első évben a legsúlyosabb, de idővel csökken, ahogy a járművezetők hozzászoknak új járműveikhez. Ezzel szemben a benzinüzemű kocsik közötti váltás nem tűnik ugyanilyen mértékű kockázatnak.

A Tesla járműveire különösen jellemző a feltárt összefüggés, melyek a Hertz elektromos flottájának 80%-át teszik ki, és az Egyesült Államokban a magántulajdonban lévő elektromos járművek többségét képviselik. Ezért felmerül a kérdés, hogy a Tesláknak vannak-e olyan sajátos aspektusai, amelyek hozzájárulnak a megnövekedett baleseti arányokhoz. Ugyanakkor hasonló tendenciák figyelhetők meg Kínában, ahol a Tesla piaci részesedése kevésbé domináns az elektromos járművek között.

A LexisNexis kutatói olyan tényezőket vettek figyelembe, mint például a járművezető életkora, a háztartás jövedelme és a biztosítási fedezet szintje. Olyan háztartások biztosítási igényeit vizsgálták, amelyek gázüzemű járművet cseréltek le elektromos meghajtású járműre. Megállapították, hogy a baleseti arányok még magasabbak azokban a háztartásokban, amelyeknek mind benzines, mind elektromos modelljük is van, ami arra utal, hogy a különböző járműtípusok rendszeres váltogatása növeli a kockázatokat.

Xiaohui Lu, a LexisNexis Risk Solutions EV-kutatási vezetője szerint a megszokottól való eltérések jelentős szerepet játszanak ezekben az incidensekben. Ezt a nézőpontot azonban nem osztják mindenhol; a Highway Loss Data Institute (HLDI) nem állapított meg megnövekedett baleseti arányt a Teslák vagy más elektromos járművek esetében a teljes biztosítási káresemény-adatok alapján - bár elismerik a Teslákhoz kapcsolódó magasabb káreseményköltségeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Teslához hasonló elektromos járművek vezetése sok hasonlóságot mutat a hagyományos belső égésű motorral hajtott járművekkel, de azért vannak különbségek. Például a Tesla járművekben nincs "Start" gomb, hanem automatikusan bekapcsolnak, amikor a vezető beszáll, és kikapcsolnak, amikor kiszáll - ez a funkció a motorzaj és a vibráció hiánya miatt potenciálisan zavaró lehet.

Lu hangsúlyozza, hogy a Teslák nagy gyorsulási képességei további kockázatokat jelentenek. Még az olyan, nem nagy teljesítményű modellek is, mint a Tesla Model 3 Long Range, alig több mint négy másodperc alatt gyorsulnak nulláról 100 km/órára - ez a sebesség a nagy teljesítményű sportkocsikhoz hasonló, amelyek hagyományosan magasabb baleseti arányokkal és súlyossággal járnak.

Az elektromos járműveket továbbá nehezebbé teszik a nagy tömegű akkumulátorok a benzineseknél, ami ütközéskor nagyobb károkat eredményez és következésképpen magasabb biztosítási kifizetésekkel jár. Az kis sebességű vezetés is kihívást jelenthet, mivel a benzinüzemű járművekkel ellentétben, az elektromos autók azonnal reagálnak a pedálnyomásra. Ez balesetekhez vezethet, különösen szűk helyeken, például parkolóházakban.

Az elektromos járműveknél elterjedt egypedálos vezetési rendszerek további kihívást jelentenek vezetés során azoknak, akik máshoz szoktak. Szükség lehet a fékezési technika újratanulására, ami vészfékezéskor zavarodottságot okozhat. Az is problémát jelenthet továbbá, hogy sok járművezető túlbecsülheti az új elektromos járművekkel kapcsolatos jártasságát, mielőtt eléri a hároméves tapasztalatot, pedig a kutatási eredmnyek azt igazolják, hogy a túlzott magabiztosság veszélyes lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem