12 °C Budapest
Road sign on the border of Hungary as part of an European Union member state.

Határzárat vezettek be az osztrákok: perre mennek a magyar ingázok

2023. augusztus 3. 23:32

Beperelték az schattendorfi önkormányzatot az ágfalvai ingázók, miután korlátozták  a magyarok határátkelését az osztrákok. Az ágfalviak ügyét most egy németországi székhelyű, magyar ügyvédi iroda karolta fel, akik az Európai Bizottsághoz és Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordultak. 

Lógnak a vezetékek az ágfalvai határátkelőnél felállított lézeres leolvasó eszköz oszlopából. A több mint 130 ezer euróba kerülő eszközt teljesen szétverték, a határ mindkét oldalán megrongálták. Ezek olvasnák le azokat a matricákat, amelyek azt igazolják hogy az autósok átmehetnek -e a határon. A rongálás miatt jelenleg nem üzemelnek - derült ki az RTL híradóból.

Az osztrák oldalon lévő Schattendorfban vagyis Somfalván azután döntöttek úgy hogy csak engedéllyel lehet átkelni a határon, hogy szerintük a magyar ingázók miatt sok a baleset. Az engedélyért fizetni kell, több mint 60 ezer forintot 160 eurót (~60 ezer forint), a matrcia pedig több mint két évre szól. A rendszer július elsejétől üzemelne, bevezetés előtt azonban tiltakozás is volt. "Ha ezután valaki befizet 160 eurót, akkor nem fogja zavarni a lakókat? Szerintem ez egy költői kérdés. Vagy abból a pénzből mindenki olyan ablakot fog csinálni, ami nem hallja majd a hangot? Tényleg nem értem ezt" - nyilatkozta a tévének az egyik helyi lakos.

Az ágfalviak ügyét most egy németországi székhelyű, magyar ügyvédi iroda karolta fel. Beperelték a schattendorfi önkormányzatot valamint az Európai Bizottsághoz és Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordultak. Tallér Péter ügyvéd elmondta, azért indítottak pert, mert Ágfalva és Somfalva között volt egy rekonstrukciós terv aminek a célja a közúti forgalom helyreállítása volt, Somfalva viszont éppen ezt a közutat zárta el a magyarok elöl." Johannes Zink, az schattendorfi önkormányzat ügyvédje az osztrák közszolgálati médiának adott interjújában azt mondta még nem kapták meg az iratokat, de szerintük mindent a törvénynek megfelelően intéztek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem