2 °C Budapest
Itt a 2023-as nagy nyárigumi teszt: méregdrága abroncs bukott el, életveszélyes

Itt a 2023-as nagy nyárigumi teszt: méregdrága abroncs bukott el, életveszélyes

2023. március 13. 13:05

Immáron kibővített környezetvédelmi és gazdasági kritériumokkal zajlott le a Német Autóklub 2023-as nyárigumi tesztje. A németek most a 205/55 R16 V méretben. Mint kiderült, hét abroncs is "nem megfelelő" minősítést kapott.

Idén 50 éves az Német Autóklub (ADAC) nagy nyárigumi tesztje, a kerek évfordulón pedig 50 terméket teszteltek a 205/55 R16 méretben. Így gyakorlatilag minden, az országban elérhető gumiabroncsot górcső alá vettek, úgyhogy elég átfogó képet kaphatunk a piacról, hiszen a tesztelt gumik jelentős része Magyarországon is elérhető.

Idén átrendezték az értékelési szempontokat: 70 százalékos súllyal a legfontosabb elem továbbra is a vezetésbiztonság a száraz és nedves utakon a szokásos tesztkritériumok mellett. A kopás, az üzemanyag-fogyasztás és a zaj átkerül a most bevezetett "környezeti egyensúly" kategóriába, ami 30 százalékot nyom a lattba - ezeket a gumiabroncs tömege és kopása, valamint olyan fenntartható szempontok egészítenek ki, mint a gyártási maradványok hasznosítása.

Ez a tíz legjobb nyárigumi most a piacon

Nem túl meglepő, hogy a Goodyear, a Continental, a Michelin és a Bridgestone prémiumtermékei állnak a lista élén. De jó minősítést kaptak a finn Nokian Tyres, a japán Falken,  a koreai Kumho, Hankook és Nexen termékei is. Ha valaki a legolcsóbbat szeretné megvenni a legjobbak közül, annak a Kumho Ecsta HS52, ami 82 eurós (kb. 31 ezer forintos) darabárával a legolcsóbb a top abroncsok között. De lássuk a toplistát!

Elég bő a középmezőny

A teszten 21 termék kapott "kielégítő" osztályzatot, és az ADAC szerint jellemzően csak egy kritérium miatt csúsztak le ezek az abroncsok a jó minősítésről.

Így a személyes használati preferenciáktól függően ezek akár olcsóbb alternatívát is jelenthetnek a prémiumtermékeknél. Ezek az abroncsok általában a vizes utakon tapasztalható kisebb gyengeségek miatt kaptak kevesebb pontszámot a bisztonságra, száraz utakon ritkábban jöttek elő tapadásbeli problémák

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- magyarázták a teszt készítői hozzátéve, hogy a nagyobb kopás miatt a környezetvédelmi kritériumoknál is lepontoztak egyes abroncsokat. Nézzük hát az erős középmezőnyt:

Ezek a gumik buktak el a teszten

Hét termék kapta meg a legrosszabb értékelést az ADAC tesztjén, általában nedves körülmények között vallottak kudarcot. A németek megjegyzik, hogy több termék annak ellenére bukott el a teszten, hogy bizonyos kategóriákban a legjobbak közé került: a strapabíró kínai DoubleCoin DC99-es gumi például elképesztően jó kopási adatokat hozott, ámde vizes úton veszélyesen nagy a féktávolsága.

Ami még kitűnik, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb gumik buktak el a teszten: az Evergreen 102 eurós (kb. 39 ezer forintos) ára vetekszik a top10-es gumikéval, mégis a második legrosszabb pontszámot kapta holtversenyben. De nézzük a legrosszabbnak bizonyult termékeket:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem