A woman is handcuffed

Már több mint 2000 magyar autóson csattant a bilincs: kevesen tudják, de ez már bűncselekmény

2022. augusztus 18. 13:03

Tavaly május óta bűncselekménynek számít, ha valaki úgy ül volán mögé, hogy közben eltiltották a járművezetéstől. A rendőrség közlése szerint 2 198 esetben intézkedtek "Járművezetés az eltiltás hatálya alatt" bűncselekmény miatt. Ha a valaki eltiltás hatálya alatt mégis volán mögé ül, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - amennyiben bíróság vette el a jogsit, akkor az illető bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Tavaly májusban lépett életbe a Büntetőtörvénykönyv módosítása (a 239./B paragrafus), ami szigorította az eltiltás hatálya alatti járművezetés szankcióját. Eszerint ha valaki aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt mégis volán mögé ül, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha pedig valakitől a bíróság vette el a vezetői engedélyét, ám ennek elenére vezet, akkor az új szabályok szerint már bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ORFK a Pénzcentrum kérdésére azt közölte, hogy a módosítás életbe lépése és idén május vége között az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikai Adatgyűjtés alapján

Arról nem rendelkeznek információval, hogy mi volt a legsúlyosabb büntetés, amit eltiltás alatt vezető személy kapott, mert ezek tekintetében a bíróságok járnak el. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt egy évben hány személynek vonták be a jogosítványát a rendőrök, mint az ORFK közölte:

A vezetői engedélyek visszavonására a rendőrség nem rendelkezik jogszabályi felhatalmazással, mindössze bizonyos esetekben a rendőr a helyszínen csak elveszi a vezetői engedélyt, illetve bármely, a közúti közlekedés szabályainak megsértésén alapuló szabálysértés elkövetése miatt alkalmazhat járművezetéstől eltiltást. A közúti közlekedési előéleti pontrendszerhez kapcsolódó nyilvántartási feladatokat a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága látja el

- magyarázták, de azt elámondták, hogy az elmúlt évben a rendőrség szabálysértési eljárásban 9 453 esetben alkalmazta a járművezetéstől eltiltás intézkedést.

Ezért is ugorhat a jogsi

A vezetői engedélyeket több esetben is bevonhatják Magyarországon: ha valaki súlyos balesetet okoz, vagy ha kigyűlik valakinek a 18 előéleti pontja. Egy szabálykövető autósnak nem sok fogalma van ezekről, pedig bizony, ha szabálysértésen érnek minket, akkor nem csak pénzbüntetést kapunk, hanem előéleti pontot is! 3 év az elévülés, ha valaki ennyi idő alatt összeszed 18-at, akkor keresztet vethet a jogosítványára - egyéb hátránnyal nem jár a gyűjtés, ha nem érjük el a határt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

És hogy mi után mennyi pont jár? A vonatkozó szabályok szerint például

  • vezetés közbeni mobilozásért 3 pont jár,ahogy azért is, ha lakott területen nem kapcsoljuk be az övet (autóúton, autópályán ugyanez 5 pont)
  • ha valaki nem tartja be a jobbra tartási kötelezettséget, azt 1 ponttal "jutalmazzák",
  • engedély nélküli vezetésért 5 pont,
  • míg elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése esetén 6 pont jár.
  • A gyorshajtásért 4-8 pont jár annak mértékétől függően,
  • ahogy azért is 8 pont, ha valaki áthajt a piroson.
  • A legsúlyosabb bűncselekményekért, mint a cserbenhagyás, vagy az ittas vezetés már 11 pontba kerül.

Nem lehetügyeskedni!

Sokan úgy próbálják kijátszani a rendszert, hogy beiratkoznak egy "sima vezetési tanfolyamra". Ennek kapcsán Pető Attila közlekedési szakértő elmesélte, hogy előfordult már olyan, hogy a delikvens becsülettel végigülte az órákat, le is vizsgázott. De a kormányablakban rájöttek a turpisságra, jelzett a rendszer, így nem is adták ki a jogosítványt, mert nem a kötelező utánképzést teljesítették.

Van, akinek ciki szembesülni a többiekkel, és azért csak megkérdezik a képzésen, hogy na, és neked miért vették el. Nem egy rózsás dolog sokadszor elmondani, hogy "hát egy súlyos balesetet okoztam". Sokan nyilván ezért is ódzkodnak tőle, de nincs mit tenni, ez a kötelezettség, ha ismét vezetni akarunk

- magyarázta a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem