1 °C Budapest
A woman is handcuffed

Már több mint 2000 magyar autóson csattant a bilincs: kevesen tudják, de ez már bűncselekmény

2022. augusztus 18. 13:03

Tavaly május óta bűncselekménynek számít, ha valaki úgy ül volán mögé, hogy közben eltiltották a járművezetéstől. A rendőrség közlése szerint 2 198 esetben intézkedtek "Járművezetés az eltiltás hatálya alatt" bűncselekmény miatt. Ha a valaki eltiltás hatálya alatt mégis volán mögé ül, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - amennyiben bíróság vette el a jogsit, akkor az illető bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Tavaly májusban lépett életbe a Büntetőtörvénykönyv módosítása (a 239./B paragrafus), ami szigorította az eltiltás hatálya alatti járművezetés szankcióját. Eszerint ha valaki aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt mégis volán mögé ül, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha pedig valakitől a bíróság vette el a vezetői engedélyét, ám ennek elenére vezet, akkor az új szabályok szerint már bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ORFK a Pénzcentrum kérdésére azt közölte, hogy a módosítás életbe lépése és idén május vége között az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikai Adatgyűjtés alapján

Arról nem rendelkeznek információval, hogy mi volt a legsúlyosabb büntetés, amit eltiltás alatt vezető személy kapott, mert ezek tekintetében a bíróságok járnak el. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt egy évben hány személynek vonták be a jogosítványát a rendőrök, mint az ORFK közölte:

A vezetői engedélyek visszavonására a rendőrség nem rendelkezik jogszabályi felhatalmazással, mindössze bizonyos esetekben a rendőr a helyszínen csak elveszi a vezetői engedélyt, illetve bármely, a közúti közlekedés szabályainak megsértésén alapuló szabálysértés elkövetése miatt alkalmazhat járművezetéstől eltiltást. A közúti közlekedési előéleti pontrendszerhez kapcsolódó nyilvántartási feladatokat a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága látja el

- magyarázták, de azt elámondták, hogy az elmúlt évben a rendőrség szabálysértési eljárásban 9 453 esetben alkalmazta a járművezetéstől eltiltás intézkedést.

Ezért is ugorhat a jogsi

A vezetői engedélyeket több esetben is bevonhatják Magyarországon: ha valaki súlyos balesetet okoz, vagy ha kigyűlik valakinek a 18 előéleti pontja. Egy szabálykövető autósnak nem sok fogalma van ezekről, pedig bizony, ha szabálysértésen érnek minket, akkor nem csak pénzbüntetést kapunk, hanem előéleti pontot is! 3 év az elévülés, ha valaki ennyi idő alatt összeszed 18-at, akkor keresztet vethet a jogosítványára - egyéb hátránnyal nem jár a gyűjtés, ha nem érjük el a határt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

És hogy mi után mennyi pont jár? A vonatkozó szabályok szerint például

  • vezetés közbeni mobilozásért 3 pont jár,ahogy azért is, ha lakott területen nem kapcsoljuk be az övet (autóúton, autópályán ugyanez 5 pont)
  • ha valaki nem tartja be a jobbra tartási kötelezettséget, azt 1 ponttal "jutalmazzák",
  • engedély nélküli vezetésért 5 pont,
  • míg elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése esetén 6 pont jár.
  • A gyorshajtásért 4-8 pont jár annak mértékétől függően,
  • ahogy azért is 8 pont, ha valaki áthajt a piroson.
  • A legsúlyosabb bűncselekményekért, mint a cserbenhagyás, vagy az ittas vezetés már 11 pontba kerül.

Nem lehetügyeskedni!

Sokan úgy próbálják kijátszani a rendszert, hogy beiratkoznak egy "sima vezetési tanfolyamra". Ennek kapcsán Pető Attila közlekedési szakértő elmesélte, hogy előfordult már olyan, hogy a delikvens becsülettel végigülte az órákat, le is vizsgázott. De a kormányablakban rájöttek a turpisságra, jelzett a rendszer, így nem is adták ki a jogosítványt, mert nem a kötelező utánképzést teljesítették.

Van, akinek ciki szembesülni a többiekkel, és azért csak megkérdezik a képzésen, hogy na, és neked miért vették el. Nem egy rózsás dolog sokadszor elmondani, hogy "hát egy súlyos balesetet okoztam". Sokan nyilván ezért is ódzkodnak tőle, de nincs mit tenni, ez a kötelezettség, ha ismét vezetni akarunk

- magyarázta a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem