17 °C Budapest
A woman is handcuffed

Már több mint 2000 magyar autóson csattant a bilincs: kevesen tudják, de ez már bűncselekmény

2022. augusztus 18. 13:03

Tavaly május óta bűncselekménynek számít, ha valaki úgy ül volán mögé, hogy közben eltiltották a járművezetéstől. A rendőrség közlése szerint 2 198 esetben intézkedtek "Járművezetés az eltiltás hatálya alatt" bűncselekmény miatt. Ha a valaki eltiltás hatálya alatt mégis volán mögé ül, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - amennyiben bíróság vette el a jogsit, akkor az illető bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Tavaly májusban lépett életbe a Büntetőtörvénykönyv módosítása (a 239./B paragrafus), ami szigorította az eltiltás hatálya alatti járművezetés szankcióját. Eszerint ha valaki aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt mégis volán mögé ül, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha pedig valakitől a bíróság vette el a vezetői engedélyét, ám ennek elenére vezet, akkor az új szabályok szerint már bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ORFK a Pénzcentrum kérdésére azt közölte, hogy a módosítás életbe lépése és idén május vége között az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikai Adatgyűjtés alapján

Arról nem rendelkeznek információval, hogy mi volt a legsúlyosabb büntetés, amit eltiltás alatt vezető személy kapott, mert ezek tekintetében a bíróságok járnak el. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt egy évben hány személynek vonták be a jogosítványát a rendőrök, mint az ORFK közölte:

A vezetői engedélyek visszavonására a rendőrség nem rendelkezik jogszabályi felhatalmazással, mindössze bizonyos esetekben a rendőr a helyszínen csak elveszi a vezetői engedélyt, illetve bármely, a közúti közlekedés szabályainak megsértésén alapuló szabálysértés elkövetése miatt alkalmazhat járművezetéstől eltiltást. A közúti közlekedési előéleti pontrendszerhez kapcsolódó nyilvántartási feladatokat a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága látja el

- magyarázták, de azt elámondták, hogy az elmúlt évben a rendőrség szabálysértési eljárásban 9 453 esetben alkalmazta a járművezetéstől eltiltás intézkedést.

Ezért is ugorhat a jogsi

A vezetői engedélyeket több esetben is bevonhatják Magyarországon: ha valaki súlyos balesetet okoz, vagy ha kigyűlik valakinek a 18 előéleti pontja. Egy szabálykövető autósnak nem sok fogalma van ezekről, pedig bizony, ha szabálysértésen érnek minket, akkor nem csak pénzbüntetést kapunk, hanem előéleti pontot is! 3 év az elévülés, ha valaki ennyi idő alatt összeszed 18-at, akkor keresztet vethet a jogosítványára - egyéb hátránnyal nem jár a gyűjtés, ha nem érjük el a határt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

És hogy mi után mennyi pont jár? A vonatkozó szabályok szerint például

  • vezetés közbeni mobilozásért 3 pont jár,ahogy azért is, ha lakott területen nem kapcsoljuk be az övet (autóúton, autópályán ugyanez 5 pont)
  • ha valaki nem tartja be a jobbra tartási kötelezettséget, azt 1 ponttal "jutalmazzák",
  • engedély nélküli vezetésért 5 pont,
  • míg elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése esetén 6 pont jár.
  • A gyorshajtásért 4-8 pont jár annak mértékétől függően,
  • ahogy azért is 8 pont, ha valaki áthajt a piroson.
  • A legsúlyosabb bűncselekményekért, mint a cserbenhagyás, vagy az ittas vezetés már 11 pontba kerül.

Nem lehetügyeskedni!

Sokan úgy próbálják kijátszani a rendszert, hogy beiratkoznak egy "sima vezetési tanfolyamra". Ennek kapcsán Pető Attila közlekedési szakértő elmesélte, hogy előfordult már olyan, hogy a delikvens becsülettel végigülte az órákat, le is vizsgázott. De a kormányablakban rájöttek a turpisságra, jelzett a rendszer, így nem is adták ki a jogosítványt, mert nem a kötelező utánképzést teljesítették.

Van, akinek ciki szembesülni a többiekkel, és azért csak megkérdezik a képzésen, hogy na, és neked miért vették el. Nem egy rózsás dolog sokadszor elmondani, hogy "hát egy súlyos balesetet okoztam". Sokan nyilván ezért is ódzkodnak tőle, de nincs mit tenni, ez a kötelezettség, ha ismét vezetni akarunk

- magyarázta a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?