7 °C Budapest
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle

Hiába az ügyeskedés: már így sem lehet spórolni az üzemanyaggal Magyarországon

2022. augusztus 11. 12:01

A hónapok óta tartó üzemanyag-bizonytalanság az emberek mindennapjainak része lett – sokan pánikvásárlásba kezdenek, míg mások mindenféle veszélyes, de főként nem legális trükkökkel próbálják kijátszani a rendszert. Miközben van jó pár pofonegyszerű lépés, amivel az autósok sokat tehetnének az üzemanyaghiány enyhítése érdekében, a benzin felhalmozása nincs köztük.

Kroneraff István autókereskedő a Fókusznak arról beszélt, többen is kérdezték tőle emailben, hogy szerinte meddig áll el a benzin és a gázolaj. Azonban hiába az óriási érdeklődés a benzin és a gázolaj otthoni tárolása iránt, azt egyetlen szakember sem javasolja.

Az nem opció, hogy az emberek kezdjenek el a saját kertjükben valami ciszternát építeni, amibe beleteszik a benzint. A modern üzemanyagok nem bírják jól a hosszú távú tárolást, megpimpósodik a benzin

– magyarázta Bazsó Gábor autós szakújságíró, a TotalCar főmunkatársa. Szerinte első körben arra kellene odafigyelni, hogy mivel csökkenthetnénk a jelenlegi fogyasztásunkat, ha már mindenképpen autóval kell mennünk valahova. Az embereknek rá kell eszmélniük, hogy az üres tetőboxok, tetőcsomagtartók és a lapos gumiabroncsok a jelenlegi helyzetben – ahogy ő fogalmaz – az őrületes luxus kategóriájába esnek. Mindemellett érdemes arra is nagy hangsúlyt fektetni, hogy amikor csak tehetjük, tankoljunk, ne csak akkor, amikor már bevillant az üzemanyagszint-jelző lámpa. 

Ugyanakkor a legésszerűbb megoldás az, ha csökkentjük az autóhasználatot – még ha sokak számára drasztikusnak tűnik is. Az újságíró szerint tökéletes alternatíva lehet a városokban az elektromos roller és bicikli. Ha mégsem érezzük magunkban az erőt a sétára vagy a kerékpározásra, és mindenképpen szükséges autóba ülnünk, akkor alternatív megoldás lehet az elektromos autó, amelyek ára a nagy érdeklődés, az infláció és gazdasági helyzet hatására megemelkedett. Kroneraff István szerint az elmúlt évekhez képest mostanra teljesen átrendeződött a használtautó-piac:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt 10 évben a nagy köbcentis, benzines autót, hobbiautót vitték az emberek, nem estek kétségbe, ha ilyennel kellett járni. Most ezek iránt megcsappant a kereslet. Inkább a kis fogyasztású, az elektromos autó, a hibrid autó autókat keresik, illetve a dízelek körüli hiszti elkezdett alábbhagyni

-emelte ki.Átmeneti megoldás lehet még, ha az autónkat átalakíttatjuk LPG gáz üzeművé, de Bazsó szerint hosszú távon nem érdemes ebben gondolkodni. A rendszer az orosz-ukrán háború kirobbanása óta felborult, és az ebből következő bizonytalanság az egekbe tornázta az árakat. Ha ez az állapot sokáig fennmarad, akkor merőben megváltozhatnak az autózási szokások.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm