9 °C Budapest
Close up hand male giving a key new car on hand female outside her car. Concept of rent car or buying car.

Durva változás történt a használtautó-piacon: az ilyen autókat keresik most a magyarok

2022. július 28. 08:14

Az üzemanyagárak és egyre jobban emelkedő fenntartási kiadások ellenére is egyre nagyobb kereslet mutatkozik a használt autók iránt. A HelloVidék most utánajárt, hogyan hat az infláció a gépjármű kereskedelemre, és vajon mi várható a piacon. Halász Bertalant, a Jóautók.hu vezérigazgatóját, valamint Virág Mátét, a HUNPénzügyi Tervező Kft minősített biztosítási, pénzügyi és befektetési szakértőjét is megkeresték, hogy válaszoljanak ezzel kapcsolatos kérdéseikre.

A www.joautok.hu oldalon az adatok alapján Halász Bertalan, a website vezérigazgatója úgy látja, hogy az új és használt autókra is erős kereslet mutatkozik, ami jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló kínálatot. A mostani bizonytalan helyzetben, amikor az új autókra gyakran egy évet is várni kell, ráadásul az áruk is 20-25 százalékot emelkedett a gyári költségek és az árfolyam-változás együttes hatására, az új autók iránti kereslet egy része is a használtautó-piacra helyeződött át.

Az infláció hatására az újautó-piacon az idei átlagos áremelkedés meghaladta a 20 százalékot, de egyes modellek esetében 40 százalék körüli emelkedésről is beszélhetünk. A használt autók körében a néhány éves autók ára nőtt jelentősebb mértékben: itt a növekedés modellektől függően 15-30 százalék között mozgott. Az idősebb autók között az emelkedés mértéke mérsékeltebb, de szintén kétszámjegyű: 10-15 százalék között mozog. Fontos megjegyezni, hogy a várakozások szerint ez az emelkedő tendencia a következő hónapokban sem fog megállni.

Tavalyhoz képest igen határozottan nőtt a kereslet a hibrid és elektromos autókra.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem