A woman calling for help from her broke down car.

Egyre több autó robban le az út szélén: így úszhatod meg a bajt

2022. június 3. 20:02

A nyár folyamán megnő az autómentést és a helyszíni javítást igénylő riasztások száma. Ezeknek hívásoknak a 80 százalékában műszaki meghibásodás miatt kérnek az utazók segítséget. Ráadásul a nem megfelelő karbantartás vagy egy idősebb alkatrész csak növeli a műszaki meghibásodás kockázatát. Erre pedig érdemes tudatosan készülni egy hosszabb út előtt– figyelmezteti a hosszú hétvégén és nyáron útnak indulókat a MAPFRE Asistencia Biztosító.

Mindössze a magyar autósok harmadának van asszisztencia biztosítása, amely a váratlan helyzetekben (legyen az üzemanyaghiány, defekt, műszaki hiba, vagy baleset) segítheti ki őket, mentés, vagy helyszíni javítás útján A Cristo autós alkalmazás megbízásából készített, 2021. év végi reprezentatív kutatás arra is rámutat, hogy közel azonos arányban (16% és 15%) vannak azok, akik folyamatosan, vagy csak hosszabb autóutak esetén, alkalmanként vásárolnak ilyen biztosítást. Az autók életkorát tekintve a 11-15 éves, vagy annál idősebb gépjárművekkel rendelkezők közel 80%-a soha nem vesz igénybe ilyen szolgáltatást. Az 5-10 éves autók esetében valamivel jobb a helyzet, de még így is több mint kétharmaduk nem él a lehetőséggel.

Sajnos sokan nem tudják, hogy akár egy 11 évnél idősebb gépjárműre is köthető asszisztencia biztosítás. Az autók életkorával egyenes arányban nő az alkatrészek meghibásodásának lehetősége is, mindez pedig a hosszabb utak alkalmával gyakorta okoz gondot. Jellemző, hogy amikor nyáron a család megpakolt autóval vág neki Horvátországnak 30 fokban, bekapcsolt légkondicionálóval, az előzetesen nem átvizsgált, vagy nem rendszeresen karbantartott gépjárműnél műszaki meghibásodás következik be. Nos, ebben az időszakban hívnak minket a legtöbben, és sok közülük a tipikusnak mondható, ugyanakkor több esetben megelőzhető hiba

– mondja Gulyás Norbert, a MAPFRE Asistencia Biztosító alkusz üzletágának vezetője.

A szakember beszámol továbbá a riasztások leggyakoribb okairól is: műszaki meghibásodás miatt az esetek 78%-ában kérnek az autózók segítséget, baleset miatt pedig 14%-ban. Vannak nem hétköznapi esetek is, melyeknél lehet, bele sem gondol az ember, hogy külső segítséget kérjen - igaz, ezeknek az előfordulási gyakorisága is minimális. Ilyenek az önhiba, például a félretankolás, a kulcs elhagyása, netán bezárása, illetve a szélvédő sérülése.

A műszaki meghibásodásnál elektromos meghibásodásra, defektre, az akkumulátor lemerülésére, a turbó-, üzemanyag-, kormány-, vagy hűtőrendszer meghibásodására kell gondolni. A szakember hozzáteszi, hogy ezek az esetek az év minden időszakában egyaránt előfordulnak, de nyáron a leggyakoribbak.

Biztosan sokan vágnak neki az M7-esnek a hosszú hétvégén is, indul a nyári szezon. Ezért is fontos, hogy figyeljünk oda, és tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket.

A rendszeres karbantartás az alapja mindennek

Mindenekelőtt, a megelőzésben a legfontosabb a rendszeres karbantartás: ide tartozik az akkumulátor állapotának ellenőrzése, a jó minőségű gumiabroncsok használata, valamint azok kopásának ellenőrzése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az út előtt

Amennyiben rendszeresen karbantartott gépjárműről van szó, elegendő az olaj és hűtővízszintek, valamint a gumiabroncsok nyomásellenőrzése. Rendszertelenül karbantartott gépjárműveknél egy alapos, átfogó átvizsgálás mindenképpen szükséges, így az olajszint, a turbó, a légkondicionáló, a hűtő és fékrendszerek ellenőriztetése, valamint a futómű helyes beállítása különösen fontos.

Az út közben

Az autósok nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a hosszabb utazás alkalmával használatos különleges tárgyak (tetőcsomagtartó, kerékpár, utánfutó) által kifejtett erőhatásoknak köszönhetően az autó is másként reagál a különböző helyzetekben. Éppen ezért, a megfelelő sebesség megválasztása kiemelten fontos.

A nyári nagy melegben, főként városi közlekedés során, vagy az autópályákon kialakuló torlódásoknál, a hűtővíz esetleges túlmelegedésére kell figyelni, a szakemberek szerint ez is gyakori ok az asszisztencia igénybevételére.

Fokozott figyelem a hegyvidéken: a szerpentineken való hosszabb utazás során a kormánymű gyakori ellentétes irányú mozgatása a szervó „megbolondulásához” vezethet, vagyis a rendszer nem tudja lekövetni a gyakori kanyarvételeket. Ez különösen igaz az idősebb autókra. A fékek is jellemzően túlterhelődhetnek a „megpakolt”, teljes családdal utazó gépjárműveknél, ami veszélyes lehet, ha a fékezés hatékonysága is csökken ennek következtében, így fokozott figyelmet igényel egy hegyi utazásnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55