Saving money for car or trade car for cash, finance concept title car over a lot of money stacked coins.

Gépjárműadó 2022: Mennyi a gépjárműadó és hogyan történik a gépjárműadó befizetése?

2021. december 18. 21:03

A gépjárműadó egy olyan általános teher, ami minden gépkocsival vagy más gépjárművel rendelkező állampolgárt érint, vagy érintett már élete során legalább egyszer. A gépjárműadó törvény megállapítja, hogy mennyi a gépjárműadó 2022 évében, és hogy milyen gépjárműre mennyi gépjárműadó, illetve mennyi gépjárműadó kedvezmény jár.

Cikkünkben a NAV gépjárműadó befizetés kapcsán nyújtunk átfogó tájékoztatást olvasóinknak: eláruljuk, mi a gépjárműadó törvény lényege, mi a gépjárműadó célja és milyen gépjárműadó 2022 aktuális szabályok vonatkoznak a gépjárműadó mértékének megállapítására. Hogyan számol a gépjárműadó kalkulátor, a gépjárműadó lekérdezés útján mennyi a gépjárműadó járműtípusonként? Amellett, hogy eláruljuk, a gépjárműadó mennyi, azt is megtudhatod, a gépjárműadó befizetése hogyan történik, és hogy a gépjárműadó fizetése hol intézhető el a leggyorsabban.

Mi a gépjárműadó?

Magyarországon minden magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi és a Magyarország területén közlekedő, külföldi nyilvántartású tehergépjárművek után gépjárműadó, régi nevén súlyadó fizetésére vagyunk kötelezettek. Ezek mellett a gépjárművek mellett az állam nyilvántartja a nem kizárólag magánhasználatú gépjárműveket is, amelyek után a cégautó adó fizetése szükséges.

A gépjárműadó törvény (1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról) állapítja meg a gépjárműadó mértékét, azt az összeget, amit a jogszabályban megállapított gépjárművek tulajdonosainak rendszeresen fizetnie kell. A gépjárműadó fizetése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irányába történik – mindig tartsuk a gépjárműadó befizetési határidőket, illetve tájékozódjunk az autóvásárlás előtt, hogy mikor kell adózni és mikor van NAV gépjárműadó mentesség.

Milyen járművekre kell gépjárműadót fizetni?

Gépjárműadó fizetési kötelezettség vonatkozik…

 • személyszállító gépjárműre (nem autóbusz);
 • tehergépjárműre hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján, növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával;
 • autóbuszra, lakókocsira, lakópótkocsira a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege alapján;
 • nyergesvontató esetében a nyergesvontató saját tömegének kétszerese számít, növelve a nyergesvontatóval vontatható, átmenőfékes vontatmány (félpótkocsi) megengedett legnagyobb össztömege és a nyergesvontató saját tömege pozitív különbözetének felével.

Milyen járművekre nem kell fizetni a gépjárműadót?

Nem kell fizetni gépjárműadót…

 • lassú járműre;
 • lassú jármű pótkocsija után;
 • „méhesházas” gépjárműre;
 • magyar rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontatóra;
 • munkagépekre;
 • CD, CK, DT, OT, Z betűjű rendszámtáblával ellátott gépjárművekre;
 • olyan külföldi nyilvántartású tehergépjárművekre, amelyek valamelyik EU tagállamban nyilván vannak tartva;
 • négykerekű segédmotoros kerékpárra.

Kinek kell fizetni a gépjárműadót?

A gépjárműadó és az időarányos gépjárműadó fizetése mindig a gépjármű tulajdonosának, vagy üzembentartójának a feladata, amennyiben a magyar járműnyilvántartásban ő szerepel az év első napján. Amennyiben több üzembentartó vagy tulajdonos van, az fizeti az adót, akinek a neve a forgalmi engedélyen szerepel. E és P ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű esetén a gépjárműadó alanya az, akinek a nevére az ideiglenes rendszámtáblát kiállították – erről a NAV egyszeri határozatot küld.

Ha a gépjármű tulajdonosa meghal (vagy a tulajdonos cég megszűnik), de az év első napján még mindig a volt tulajdonos szerepel, akkor a gépjárműadó fizetési kötelezettség átszáll a nem üzembentartó tulajdonosra, annak hiánya esetén arra, akit a nyilvántartásban elsőként tulajdonosnak bejegyeztek.

A gépjármű eladása (tulajdonjog átruházása) esetén átruházónak legkésőbb a gépjármű átruházásának évét követő 15 napon belül jelentenie kell az eseményt a NAV-nál. Ha forgalomból kivont gépjárművet visszahelyeznek az átadás során a forgalomba, akkor a következő hónap első napjától az átruházó már nem minősül adóalanynak. Ha a tulajdon átruházás bejelentése nem történik meg időben, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig az előző tulajdonos az adóalany.

Mikor van a gépjárműadó befizetés határideje?

A gépjárműadót minden évben két részletben kell befizetni. A tavaszi gépjárműadó befizetési határidő március 15-én, az őszi gépjárműadó befizetési határideje pedig szeptember 15-én van. Az éves gépjárműadó egy összegben is megfizethető, azonban ilyenkor mindig a március 15-ös határidő az érvényes. Időarányosan megállapított gépjárműadó esetén a határozat kézhezvételét követően, annak a hatályossá válásától számított 15. napjáig kell megfizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gépjárműadó NAV számlaszám

A gépjárműadó befizetése a 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára történik.

Hogyan értesülünk a gépjárműadó fizetési kötelezettségről?

Akár sima, akár időarányos gépjárműadó legyen, a tulajdonosváltás után első alkalommal a NAV határozatot küld a gépjárműadó fizetési kötelezettségről. A későbbi években, ha a gépjármű életében nem történt változás, csak sima tájékoztató üzenet érkezik (adómegállapítási tájékoztatás).

Gépjárműadó kalkulátor: Mennyi a gépjárműadó 2022 évében?

Ha meg akarjuk tudni, mennyi a gépjárműadó az autónk után, nincs is egyszerűbb dolgunk, mint megnyitni egy teljesen ingyenes gépjárműadó kalkulátort online, majd beírnunk a járművel kapcsolatos adatokat. A gépjárműadó 2022 évében is a jármű gyártási évét és a jármű kilowattban, vagy lóerőben kifejezett teljesítményét veszi alapul.

Azt, hogy a gépjárműadó mennyi, mi magunk is egyszerűen kiszámolhatjuk, de gépjárműadó kalkulátor segítségével még egyszerűbb a dolgunk. A kalkulátor gépjárműadó tekintetében a következő kategóriákba sorolja be a járműveket azok teljesítménye, illetve minden megkezdett 100 kilogrammja után:

A gépjárműadó mértéke a gyártási év tekintetében

 • A gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt;
 • a gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt;
 • a gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt;
 • a gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt;
 • a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

A gépjárműadó mértéke az adóalap minden megkezdett 100 kilogrammja után 

 • Az előző pont alá nem tartozó tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 1.380 Ft;
 • a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 850 Ft;
 • az "E" betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott személyszállító gépjármű után 10.000 Ft, míg a tehergépjármű után 46.000 Ft adót kell fizetni;
 • "P" betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadása esetén 23.000 Ft adót kell fizetni.

Gépjárműadó mentesség

A gépjárműadó alól mentességet élveznek a következő gépjármű kategóriák, a jármű funkciója, illetve a járművek tulajdonosai függvényében. Nézzük, kinek és mikor nem kell gépjárműadó!

 • Mentes a gépjárműadó alól az az autóbusz, aminek a nettó jövedelmének minimum 75%-a helyi, helyközi tömegközlekedésből származik;
 • a költségvetési szervek járművei;
 • egyesületi, alapítványi gépjárművek;
 • egyházi jogi személyek gépjárművei;
 • környezetkímélő gépkocsi (csak a tisztán elektromos autó);
 • súlyos mozgáskorlátozottat vagy egyéb fogyatékossággal élő személyt rendszeresen szállító, 1db, maximum 100kW teljesítményű gépjármű;
 • a fegyveres erők gépjárművei.

A gépjárműadó fizetése hol történik?

A gépjárműadó befizetése történhet egyszerű banki átutalással a fentiekben megadott gépjárműadó NAV számlaszámra, de befizethető levélben mellékelt csekkel, postai úton, EFER-en keresztül, vagy a bármelyik NAV ügyfélszolgálaton személyesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?