9 °C Budapest
Young man driving modern BMW car hand on gear shift

Ezeknek az autóknak tekerik leggakrabban vissza az óráját: itt a modellek, évjáratok listája

2021. december 2. 11:30

A csalók továbbra is komoly pénzt szakítank a használtautópiacon a kilóméteróra visszatekerésével. A Pénzcentrum értesülései szerint a futásteljesítmény-hamisítás főleg a német, prémium márkákat célozza, és jellemzően a 2006 és 2016 között gyártott modelleket érinti.

A használtautó piac egyik legelterjedtebb csalása a kilóméteróra visszatekerése - értesült a Pénzcentrum. A CarVertical informatikai adatszolgáltató lapunk számára készített tanulmánya alapján a csalás a német prémium autók vásárlóit fenyegetik a legjobban. A tanulmány több, mint 700 000 használtautó-történeti jelentést elemzett, 2020 novembere és 2021 novembere között. Tizennyolc különböző piacot vettek szemügyre, köztük Lengyelországot, Magyarországot, Szerbiát és Szlovákiát is.

Ezeknek a modelleknek tekerik leggyakrabban vissza az óráját

A felmérés alapján a leggyakrabban visszatekert kilóméterórájú autók a német prémium márkák közül kerülnek ki. A futásteljesítményi adatok azt mutatják, hogy a BMW M5 modellek esnek áldozatául a kilóméteróra visszatekerésnek, az ellenőrzött modellek több, mint egyharmada hamis futásteljesítménnyel rendelkezik. A top 10-es lista felét ennek a gyártónak a modelljei teszik ki.

 

"A használt BMW iránti kereslet változó a különböző piacokon, így ez korrelálhat. Az adatokból az is kiderül, hogy a drága autók kilóméter-számlálóját nagyobb valószínűséggel tekerik vissza, így ezt figyelembe kell venni, amikor használtautót keresünk, és pontosan itt jön jól az autó futásteljesítmény ellenőrzése" - tette hozzá Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

A lista második és harmadik helyét a 7-es BMW, valamint a Subaru Outback foglalja el. Az Audi A8 az ötödik, míg sportosabb testvére az A7 a tizedik helyet szerezte meg, ahol a modellek egynegyedénél hamisították a futásteljesítményt.

A kilóméterszámláló visszatekerése egy viszonylag olcsó, és egyszerű folyamat, ami extra haszonnal kecsegteti a tisztességtelen autókereskedőket, Matas Buzelis elmondta, hogy a prémium kategóriás járművek jelenlétének az oka a toplistán a magasabb profit lehetősége.

Főleg a régi modellekre kell figyelni

Különösen a régebbi járműveknél elengedhetetlen az autó futásteljesítményének ellenőrzése, ugyanis a legnépszerűbb visszatekert órájú modelleket 2006 és 2016 között gyártották, általában az 5-15 éves autóknál a legvalószínűbb a csalás. Itt is főleg prémium járművek szerepelnek, azonban vannak gazdaságosabb modellek is, mint a Subaru, a Ford vagy a Volkswagen.

Matas Buzelis kifejtette, hogy a legújabb modell a listán a Ford Mustang, így arra intenek mindenkit, hogy a Mustang hatodik generációjának jövőbeli tulajdonosai fokozott óvatossággal vásároljanak autót. A 2006-os BMW M5, a 2007-es 5-ös sorozat, valamint az X5 tulajdonosoknak pedig azt is meg kell vizsgálniuk, hogy valós-e autójuk futásteljesítménye. Buzelis azt is elmondta, hogy a legújabb modelleknél már bonyolultabb a kilométer-számláló állásának változtatása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha az autó kilométerszámlálója 50 000 vagy 80 000 kilométert mutat, úgy nincs értelme visszatekerni a számlálót, de a vásárlóknak akkor is érdemes utánanézni, hogy ez az adat valós, vagy sem.

Üzemanyagtípus szerint a dízelautók száma magasabb a listán.

A dízelautókat úgy tervezték, hogy nagyobb távolságokat tegyenek meg, ami azt jelenti, hogy ezeknél nagyobb a futásteljesítmény-csalás valószínűsége. Ez azonban változhat, mivel csökken a dízelautók eladása.

- tette hozz Matas Buzelis, aki azt is elmondta, hogy az adatok alapján a visszatekert órájú modellek 80-90 százaléka dízel. Példának a Volkswagen Phaetont hozta fel, ahol 10 módosított számlálójú modellből 9 dízelmotoros, és csak egy benzines. A benzines és dízeles BMW 6-osok száma azonban szinte teljesen megegyezik, mivel itt a benzines változatok népszerűbbek.

A futásteljesítmény csalás megnöveli a használtautó árát, és tönkreteszi a tulajdonosi élményt. Az elemzésből kiderült, hogy az elmúlt 12 hónap során az ellenőrzött járművek 16,1 százalékánál fordult elő futásteljesítmény- hamisítás.

Akik nem vásárolnak prémium autót, számukra ugyan kisebb a csalás kockázata, azonban jobb résen lenni. Az 5-15 éves prémium osztályú dízelautót vásárlók, valamint a sportmodellek vásárlóit azonban különösen érinti ez a csalás, így autóvásárlás előtt mindenképp ellenőrizzék az autó történetét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm