2 °C Budapest
Young man driving modern BMW car hand on gear shift

Ezeknek az autóknak tekerik leggakrabban vissza az óráját: itt a modellek, évjáratok listája

2021. december 2. 11:30

A csalók továbbra is komoly pénzt szakítank a használtautópiacon a kilóméteróra visszatekerésével. A Pénzcentrum értesülései szerint a futásteljesítmény-hamisítás főleg a német, prémium márkákat célozza, és jellemzően a 2006 és 2016 között gyártott modelleket érinti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A használtautó piac egyik legelterjedtebb csalása a kilóméteróra visszatekerése - értesült a Pénzcentrum. A CarVertical informatikai adatszolgáltató lapunk számára készített tanulmánya alapján a csalás a német prémium autók vásárlóit fenyegetik a legjobban. A tanulmány több, mint 700 000 használtautó-történeti jelentést elemzett, 2020 novembere és 2021 novembere között. Tizennyolc különböző piacot vettek szemügyre, köztük Lengyelországot, Magyarországot, Szerbiát és Szlovákiát is.

Ezeknek a modelleknek tekerik leggyakrabban vissza az óráját

A felmérés alapján a leggyakrabban visszatekert kilóméterórájú autók a német prémium márkák közül kerülnek ki. A futásteljesítményi adatok azt mutatják, hogy a BMW M5 modellek esnek áldozatául a kilóméteróra visszatekerésnek, az ellenőrzött modellek több, mint egyharmada hamis futásteljesítménnyel rendelkezik. A top 10-es lista felét ennek a gyártónak a modelljei teszik ki.

 

"A használt BMW iránti kereslet változó a különböző piacokon, így ez korrelálhat. Az adatokból az is kiderül, hogy a drága autók kilóméter-számlálóját nagyobb valószínűséggel tekerik vissza, így ezt figyelembe kell venni, amikor használtautót keresünk, és pontosan itt jön jól az autó futásteljesítmény ellenőrzése" - tette hozzá Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

A lista második és harmadik helyét a 7-es BMW, valamint a Subaru Outback foglalja el. Az Audi A8 az ötödik, míg sportosabb testvére az A7 a tizedik helyet szerezte meg, ahol a modellek egynegyedénél hamisították a futásteljesítményt.

A kilóméterszámláló visszatekerése egy viszonylag olcsó, és egyszerű folyamat, ami extra haszonnal kecsegteti a tisztességtelen autókereskedőket, Matas Buzelis elmondta, hogy a prémium kategóriás járművek jelenlétének az oka a toplistán a magasabb profit lehetősége.

Főleg a régi modellekre kell figyelni

Különösen a régebbi járműveknél elengedhetetlen az autó futásteljesítményének ellenőrzése, ugyanis a legnépszerűbb visszatekert órájú modelleket 2006 és 2016 között gyártották, általában az 5-15 éves autóknál a legvalószínűbb a csalás. Itt is főleg prémium járművek szerepelnek, azonban vannak gazdaságosabb modellek is, mint a Subaru, a Ford vagy a Volkswagen.

Matas Buzelis kifejtette, hogy a legújabb modell a listán a Ford Mustang, így arra intenek mindenkit, hogy a Mustang hatodik generációjának jövőbeli tulajdonosai fokozott óvatossággal vásároljanak autót. A 2006-os BMW M5, a 2007-es 5-ös sorozat, valamint az X5 tulajdonosoknak pedig azt is meg kell vizsgálniuk, hogy valós-e autójuk futásteljesítménye. Buzelis azt is elmondta, hogy a legújabb modelleknél már bonyolultabb a kilométer-számláló állásának változtatása.

Ha az autó kilométerszámlálója 50 000 vagy 80 000 kilométert mutat, úgy nincs értelme visszatekerni a számlálót, de a vásárlóknak akkor is érdemes utánanézni, hogy ez az adat valós, vagy sem.

Üzemanyagtípus szerint a dízelautók száma magasabb a listán.

A dízelautókat úgy tervezték, hogy nagyobb távolságokat tegyenek meg, ami azt jelenti, hogy ezeknél nagyobb a futásteljesítmény-csalás valószínűsége. Ez azonban változhat, mivel csökken a dízelautók eladása.

- tette hozz Matas Buzelis, aki azt is elmondta, hogy az adatok alapján a visszatekert órájú modellek 80-90 százaléka dízel. Példának a Volkswagen Phaetont hozta fel, ahol 10 módosított számlálójú modellből 9 dízelmotoros, és csak egy benzines. A benzines és dízeles BMW 6-osok száma azonban szinte teljesen megegyezik, mivel itt a benzines változatok népszerűbbek.

A futásteljesítmény csalás megnöveli a használtautó árát, és tönkreteszi a tulajdonosi élményt. Az elemzésből kiderült, hogy az elmúlt 12 hónap során az ellenőrzött járművek 16,1 százalékánál fordult elő futásteljesítmény- hamisítás.

Akik nem vásárolnak prémium autót, számukra ugyan kisebb a csalás kockázata, azonban jobb résen lenni. Az 5-15 éves prémium osztályú dízelautót vásárlók, valamint a sportmodellek vásárlóit azonban különösen érinti ez a csalás, így autóvásárlás előtt mindenképp ellenőrizzék az autó történetét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?