3 °C Budapest
traffic budapest

Döntöttek a budapesti autósok: a dugók helyett a dugódíjat választják

2021. december 2. 20:02

A Budapesten rendszeresen autózók 44 százaléka inkább fizetne napi 500 forintnyi útdíjat, minthogy dugóban kelljen közlekednie. A megkérdezettek további 20 százaléka nem járna autóval a fővárosban, ha ennyit kellene fizetni, 35 százalékuk pedig akkor sem szeretne fizetni, ha egyébként maradnának a dugók. Ezekre az eredményekre jutott a Levegő Munkacsoport megrendelésére készült közvélemény-kutatás.  A civil szervezet szerint érezhetően javítaná a környezet állapotát, ha minden ötödik autó eltűnne a forgalomból.

Az ezer fős reprezentatív felmérésben a következő kérdést tették fel: „Hány forintot fizetne naponta kilométer- és szennyezésarányos útdíjként (hasonlóan ahhoz, ahogyan a tehergépkocsik után fizetnek az ország számos útján), amikor Budapesten autóval közlekedik, hogy ne kelljen dugóban autóznia?” A fővárosban rendszeresen autózó válaszadók 29 százaléka napi 500 forintot, további 15 százalékuk ennél is többet fizetne, ha dugómentesen autózhatna. Húsz százalékuk pedig azt válaszolta, hogy 500 forintos díj esetén egyáltalán nem vagy sokkal ritkábban autózna Budapesten.

Egyre többen ismerik fel, hogy a dugódíj jelenti a megoldást a budapesti dugókra. Márpedig, ha az 500 forintos díj hatására 20 százalékkal csökken az autóforgalom Budapesten, akkor lényegében megszűnnek a dugók. Egy ekkora csökkenést reálisnak is tekinthetünk, hiszen Stockholmban a dugódíj bevezetésének a hatására pontosan ekkora mértékben csökkent a forgalom, pedig ott – a napszaktól függően – csupán napi 1-2 eurós díjat kell fizetni, ami a svéd jövedelmek mellett elenyésző összeg

- mondta el Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Vargha Márton, a szervezet közlekedési témafelelőse hozzátette: „Egy jól belőtt kilométerarányos útdíjjal a forgalom folyamatosabbá tehető azokon a helyeken és időben, ahol ma még nap mint nap dugók alakulnak ki. Kiesnének azok, akik olcsóbb útvonalat vagy napszakot választanak, így csak annyi lesz az autó, amennyit elbír az utak kapacitása. A dugók eltűnésének nem csak azok örülhetnének, akik a mainál gyorsabban jutnak el úticéljukba, hanem mindenki, hiszen a folyamatos forgalom levegőszennyezése jóval kisebb, mint azé, melyben araszolnak az autók.”

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Levegő Munkacsoport petíciót indított a témában. Azt szeretnék elérni, hogy a főváros vezetése készíttessen egy megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti útdíj bevezetéséről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?