13 °C Budapest
Busy highway with fast moving vehicles in beautiful sunset in Hungary

Ez a legdurvább, ami a magyar autópályákon történhet: egy pillanat, és máris kész az életveszély

2021. október 15. 09:59

Mindegy, hogy fiatal vagy idős valaki, egyformán hajthat autójával menetiránnyal szemben, sőt, volt aki 26 kilométeren keresztül így autózott – adta hírül friss cikkében a Közlekedéstudományi Intézet.

Az ORFK és a Magyar Közút három évre visszamenőleg, majdnem 100 olyan esetet elemzett, amikor autósok a forgalommal szemben hajtottak autópályákon. Ezzel kapcsolatban pedig megállapították, a városi legendák nem bizonyulnak igaznak.

Egyszóval, a rengeteg esetből nem lehet mintát alkotni sem utak, csomópontok, sem életkor, állampolgárság, vagy lakhely szerint a menetiránnyal szemben hajtó sofőrökre. Olyannyira nem, hogy 18 és 72 év között mindenféle korosztályból hajtottak már fel a forgalommal szembe autópályára, és az érintettek életkori eloszlása is egyenletesnek mondható, egyik korosztály sem felülreprezentált. Nem igaz tehát, hogy

  • gyakrabban tévednek el az autósok ismeretlen kereszteződésekben;
  • egyes sztrádákon gyakrabban történnek efféle esetek az átlagnál;
  • az újabb csomópontokban könnyebb eltévedni, mint a régiekben.

Az esetek elemzésekor ugyanakkor kiderült, hogy a sofőrök egységesen figyelmetlenek és gondatlanok voltak, és ami még rosszabb, hogy a hibás felhajtást után még több hibát követtek el. Úgy mint, megpróbáltak megfordulni, gyorsított, hogy mielőbb elérjék a következő kihajtót. Pedig a szakemberek szerint, ha valakivel ilyen történik, egyetlen dolog elfogadható,

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm