5 °C Budapest
Car at Olympic expressway in Seoul.

Utánanéznél egy autónak? Itt az ingyenes rendszám lekérdező rendszer!

2021. szeptember 11. 10:00

2019 januárjában indult el a JSZP, más néven Jármű Szolgáltatási Platform, ami nagyban megkönnyíti a magyarok életét, legyen szó egy ismeretlen tulajdonosú, használt autó megvásárlásáról, vagy arról, hogy egyszerűen és gyorsan kérjünk le adatokat a saját autónkról a műszaki papírok előkutatása helyett. A JSZP nem más, mint a magyar autó rendszám lekérdező rendszer, egy olyan ingyenes rendszám lekérdező program, amit bárki, bármikor használhat.

Cikkünkben eláruljuk, hogyan jött létre a Jármű Szolgáltatási Platform és hogyan működik az ingyenes rendszám lekérdező rendszer. Milyen műszaki és más fontos adatokat mutat meg a rendszám lekérdező rendszer, hogyan férhetünk ezekhez hozzá? Hányszor használható ingyenesen az autó rendszám lekérdező rendszer és melyek azok az adatok egy gépjárműről, amiket a rendszám lekérdező sem mutat meg más állampolgárok számára?

A rendszám lekérdező rendszer használata

Az autó rendszám lekérdező rendszer egy ingyenes szolgáltatás, ami bárki számára hozzáférhető, aki azonosítja magát. Ahhoz, hogy használhassuk az autó rendszám lekérdező rendszer információit, rendelkeznünk kell egy ügyfélkapus regisztrációval, vagy kérhetünk telefonos azonosítást, illetve használható az ingyenes rendszám lekérdező az új típusú e-személyivel is. Az autó rendszám lekérdező rendszer használatához egy dolgot kell ismernünk a lekérdezendő autóról, ez pedig a rendszáma. Amennyiben elfogadtuk az autó rendszám lekérdező rendszer adatkezelési tájékoztatóját, a rendszám lekérdező ingyenesen használható korlátlan mennyiségű rendszám lekérdezésére.

A Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP)

A Jármű Szolgáltatási Platform, röviden JSZP 2019 januárja óta működik, annak köszönhetően, hogy a Belügyminisztérium összevonta a magyar hivatalok gépjármű lekérdezéssel kapcsolatos nyilvántartásait, ezzel létrehozva egy egységesített adatbázist a magyar autósok számára. A rendszam lekérdező nem csak a járművek műszaki adatait ismerteti, hanem számos más információt is megmutat, amelyek nagyban befolyásolhatják például egy autóvásárlás kimenetelét – ugyanígy saját autónkat is lekérdezhetjük.

Az autó rendszám lekérdező rendszer az autók műszaki adatairól szinte minden fontos tudnivalót elárul, de a tulajdonos kiléte, szenzitív adatai nem kerülnek nyilvánosságra - éppen ezért használható biztonságosan az autó rendszám lekérdező rendszer. Nem kell félnünk attól, hogy valaki megtudja a rendszámunk alapján, hogy kik vagyunk, vagy, hogy hol lakunk. Nézzük, milyen adatok nyerhetőek ki az ingyenes rendszám lekérdező rendszer adatbázisából!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen adatokat mutat meg a rendszám lekérdező rendszer?

 • A jármű kilométeróra-állása és annak rögzítési időpontja;
 • a járművek forgalmi engedélyében feltüntetett műszaki adatai;
 • az előzetes eredetiségvizsgálat végzésének időpontja;
 • az előzetes eredetiségvizsgálatot lefolytató vizsgálóállomás neve, címe;
 • az eredetiségvizsgálat képi dokumentációja;
 • a jármű alvázszámára, motorszámára, motorkódjára, rendszámára és regisztrációs matricájára tett megállapítások;
 • a nyilvántartott tulajdonosainak száma a jármű első magyarországi nyilvántartásba vételének időpontjától;
 • a gépjármű származási országa;
 • a származás ellenőrzésének eredménye;
 • a gépjármű előzetes eredetiségvizsgálata során megállapított minősítése;
 • a forgalomból kivont állapot ténye, forgalomból való kivonás oka, jellege, a kivonás kezdő időpontja;
 • a járművek érvényes forgalmazási korlátozására vonatkozó adatai;
 • a körözés ténye;
 • a kötvénynyilvántartásból beszerzett biztosításra vonatkozó adatok;
 • a kárnyilvántartásból beszerzett káreseményre vonatkozó adatok és a káresemények dátumai.

Amit még érdemes tudnunk az ingyenes rendszám lekérdező rendszer használatáról

A JSZP autó rendszam lekérdező rendszere biztonságosan és megbízhatóan működik, azonban fontos kiemelnünk, hogy a rendszám lekérdező rendszernek is vannak korlátai, ez pedig a rendszám lekérdező rendszer fiatalságában rejlik. Mivel az egységes autó rendszám lekérdező rendszer csak 2019.01.01-jén indult el, az ezt megelőző gépjármű kártörténeti adatok jelentős része nem szerepel az autó rendszám lekérdező rendszer adatbázisában, így bizonyos mértékben egy használt autó megvásárlásakor a tulajdonos megbízhatóságára is kell, hogy hagyatkozzunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?