Car at Olympic expressway in Seoul.

Utánanéznél egy autónak? Itt az ingyenes rendszám lekérdező rendszer!

2021. szeptember 11. 10:00

2019 januárjában indult el a JSZP, más néven Jármű Szolgáltatási Platform, ami nagyban megkönnyíti a magyarok életét, legyen szó egy ismeretlen tulajdonosú, használt autó megvásárlásáról, vagy arról, hogy egyszerűen és gyorsan kérjünk le adatokat a saját autónkról a műszaki papírok előkutatása helyett. A JSZP nem más, mint a magyar autó rendszám lekérdező rendszer, egy olyan ingyenes rendszám lekérdező program, amit bárki, bármikor használhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Cikkünkben eláruljuk, hogyan jött létre a Jármű Szolgáltatási Platform és hogyan működik az ingyenes rendszám lekérdező rendszer. Milyen műszaki és más fontos adatokat mutat meg a rendszám lekérdező rendszer, hogyan férhetünk ezekhez hozzá? Hányszor használható ingyenesen az autó rendszám lekérdező rendszer és melyek azok az adatok egy gépjárműről, amiket a rendszám lekérdező sem mutat meg más állampolgárok számára?

A rendszám lekérdező rendszer használata

Az autó rendszám lekérdező rendszer egy ingyenes szolgáltatás, ami bárki számára hozzáférhető, aki azonosítja magát. Ahhoz, hogy használhassuk az autó rendszám lekérdező rendszer információit, rendelkeznünk kell egy ügyfélkapus regisztrációval, vagy kérhetünk telefonos azonosítást, illetve használható az ingyenes rendszám lekérdező az új típusú e-személyivel is. Az autó rendszám lekérdező rendszer használatához egy dolgot kell ismernünk a lekérdezendő autóról, ez pedig a rendszáma. Amennyiben elfogadtuk az autó rendszám lekérdező rendszer adatkezelési tájékoztatóját, a rendszám lekérdező ingyenesen használható korlátlan mennyiségű rendszám lekérdezésére.

A Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP)

A Jármű Szolgáltatási Platform, röviden JSZP 2019 januárja óta működik, annak köszönhetően, hogy a Belügyminisztérium összevonta a magyar hivatalok gépjármű lekérdezéssel kapcsolatos nyilvántartásait, ezzel létrehozva egy egységesített adatbázist a magyar autósok számára. A rendszam lekérdező nem csak a járművek műszaki adatait ismerteti, hanem számos más információt is megmutat, amelyek nagyban befolyásolhatják például egy autóvásárlás kimenetelét – ugyanígy saját autónkat is lekérdezhetjük.

Az autó rendszám lekérdező rendszer az autók műszaki adatairól szinte minden fontos tudnivalót elárul, de a tulajdonos kiléte, szenzitív adatai nem kerülnek nyilvánosságra - éppen ezért használható biztonságosan az autó rendszám lekérdező rendszer. Nem kell félnünk attól, hogy valaki megtudja a rendszámunk alapján, hogy kik vagyunk, vagy, hogy hol lakunk. Nézzük, milyen adatok nyerhetőek ki az ingyenes rendszám lekérdező rendszer adatbázisából!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Milyen adatokat mutat meg a rendszám lekérdező rendszer?

 • A jármű kilométeróra-állása és annak rögzítési időpontja;
 • a járművek forgalmi engedélyében feltüntetett műszaki adatai;
 • az előzetes eredetiségvizsgálat végzésének időpontja;
 • az előzetes eredetiségvizsgálatot lefolytató vizsgálóállomás neve, címe;
 • az eredetiségvizsgálat képi dokumentációja;
 • a jármű alvázszámára, motorszámára, motorkódjára, rendszámára és regisztrációs matricájára tett megállapítások;
 • a nyilvántartott tulajdonosainak száma a jármű első magyarországi nyilvántartásba vételének időpontjától;
 • a gépjármű származási országa;
 • a származás ellenőrzésének eredménye;
 • a gépjármű előzetes eredetiségvizsgálata során megállapított minősítése;
 • a forgalomból kivont állapot ténye, forgalomból való kivonás oka, jellege, a kivonás kezdő időpontja;
 • a járművek érvényes forgalmazási korlátozására vonatkozó adatai;
 • a körözés ténye;
 • a kötvénynyilvántartásból beszerzett biztosításra vonatkozó adatok;
 • a kárnyilvántartásból beszerzett káreseményre vonatkozó adatok és a káresemények dátumai.

Amit még érdemes tudnunk az ingyenes rendszám lekérdező rendszer használatáról

A JSZP autó rendszam lekérdező rendszere biztonságosan és megbízhatóan működik, azonban fontos kiemelnünk, hogy a rendszám lekérdező rendszernek is vannak korlátai, ez pedig a rendszám lekérdező rendszer fiatalságában rejlik. Mivel az egységes autó rendszám lekérdező rendszer csak 2019.01.01-jén indult el, az ezt megelőző gépjármű kártörténeti adatok jelentős része nem szerepel az autó rendszám lekérdező rendszer adatbázisában, így bizonyos mértékben egy használt autó megvásárlásakor a tulajdonos megbízhatóságára is kell, hogy hagyatkozzunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 24. vasárnap
Salamon
42. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 23. 19:19