Car at Olympic expressway in Seoul.

Utánanéznél egy autónak? Itt az ingyenes rendszám lekérdező rendszer!

2021. szeptember 11. 10:00

2019 januárjában indult el a JSZP, más néven Jármű Szolgáltatási Platform, ami nagyban megkönnyíti a magyarok életét, legyen szó egy ismeretlen tulajdonosú, használt autó megvásárlásáról, vagy arról, hogy egyszerűen és gyorsan kérjünk le adatokat a saját autónkról a műszaki papírok előkutatása helyett. A JSZP nem más, mint a magyar autó rendszám lekérdező rendszer, egy olyan ingyenes rendszám lekérdező program, amit bárki, bármikor használhat.

Cikkünkben eláruljuk, hogyan jött létre a Jármű Szolgáltatási Platform és hogyan működik az ingyenes rendszám lekérdező rendszer. Milyen műszaki és más fontos adatokat mutat meg a rendszám lekérdező rendszer, hogyan férhetünk ezekhez hozzá? Hányszor használható ingyenesen az autó rendszám lekérdező rendszer és melyek azok az adatok egy gépjárműről, amiket a rendszám lekérdező sem mutat meg más állampolgárok számára?

A rendszám lekérdező rendszer használata

Az autó rendszám lekérdező rendszer egy ingyenes szolgáltatás, ami bárki számára hozzáférhető, aki azonosítja magát. Ahhoz, hogy használhassuk az autó rendszám lekérdező rendszer információit, rendelkeznünk kell egy ügyfélkapus regisztrációval, vagy kérhetünk telefonos azonosítást, illetve használható az ingyenes rendszám lekérdező az új típusú e-személyivel is. Az autó rendszám lekérdező rendszer használatához egy dolgot kell ismernünk a lekérdezendő autóról, ez pedig a rendszáma. Amennyiben elfogadtuk az autó rendszám lekérdező rendszer adatkezelési tájékoztatóját, a rendszám lekérdező ingyenesen használható korlátlan mennyiségű rendszám lekérdezésére.

A Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP)

A Jármű Szolgáltatási Platform, röviden JSZP 2019 januárja óta működik, annak köszönhetően, hogy a Belügyminisztérium összevonta a magyar hivatalok gépjármű lekérdezéssel kapcsolatos nyilvántartásait, ezzel létrehozva egy egységesített adatbázist a magyar autósok számára. A rendszam lekérdező nem csak a járművek műszaki adatait ismerteti, hanem számos más információt is megmutat, amelyek nagyban befolyásolhatják például egy autóvásárlás kimenetelét – ugyanígy saját autónkat is lekérdezhetjük.

Az autó rendszám lekérdező rendszer az autók műszaki adatairól szinte minden fontos tudnivalót elárul, de a tulajdonos kiléte, szenzitív adatai nem kerülnek nyilvánosságra - éppen ezért használható biztonságosan az autó rendszám lekérdező rendszer. Nem kell félnünk attól, hogy valaki megtudja a rendszámunk alapján, hogy kik vagyunk, vagy, hogy hol lakunk. Nézzük, milyen adatok nyerhetőek ki az ingyenes rendszám lekérdező rendszer adatbázisából!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen adatokat mutat meg a rendszám lekérdező rendszer?

  • A jármű kilométeróra-állása és annak rögzítési időpontja;
  • a járművek forgalmi engedélyében feltüntetett műszaki adatai;
  • az előzetes eredetiségvizsgálat végzésének időpontja;
  • az előzetes eredetiségvizsgálatot lefolytató vizsgálóállomás neve, címe;
  • az eredetiségvizsgálat képi dokumentációja;
  • a jármű alvázszámára, motorszámára, motorkódjára, rendszámára és regisztrációs matricájára tett megállapítások;
  • a nyilvántartott tulajdonosainak száma a jármű első magyarországi nyilvántartásba vételének időpontjától;
  • a gépjármű származási országa;
  • a származás ellenőrzésének eredménye;
  • a gépjármű előzetes eredetiségvizsgálata során megállapított minősítése;
  • a forgalomból kivont állapot ténye, forgalomból való kivonás oka, jellege, a kivonás kezdő időpontja;
  • a járművek érvényes forgalmazási korlátozására vonatkozó adatai;
  • a körözés ténye;
  • a kötvénynyilvántartásból beszerzett biztosításra vonatkozó adatok;
  • a kárnyilvántartásból beszerzett káreseményre vonatkozó adatok és a káresemények dátumai.

Amit még érdemes tudnunk az ingyenes rendszám lekérdező rendszer használatáról

A JSZP autó rendszam lekérdező rendszere biztonságosan és megbízhatóan működik, azonban fontos kiemelnünk, hogy a rendszám lekérdező rendszernek is vannak korlátai, ez pedig a rendszám lekérdező rendszer fiatalságában rejlik. Mivel az egységes autó rendszám lekérdező rendszer csak 2019.01.01-jén indult el, az ezt megelőző gépjármű kártörténeti adatok jelentős része nem szerepel az autó rendszám lekérdező rendszer adatbázisában, így bizonyos mértékben egy használt autó megvásárlásakor a tulajdonos megbízhatóságára is kell, hogy hagyatkozzunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm