17 °C Budapest

Autóval mész nyaralni? Erre a hat dolgra figyelj, ha nem akarsz bajba kerülni

2020. július 24. 14:00

Tombol a nyár, rengetegen indulnak meg a népszerű nyaralóhelyek felé: arról már korábban írtunk, mennyire veszélyes fáradtan vezetni, ám sokan megfeledkeznek a másik kulcsfontosságú tényezőről, az autóról. A kocsit sem árt felkészíteni a nagy útra: mutatjuk a hatpontos csekklistát, amit mindenképp ellenőrizni kell egy hosszabb út előtt.

Itt a hétvégée, rengetegen indulnak meg a kedvelt hazai nyaralóhelyek felé - érdemes az ilyenkor szokásos gigadugókra készülni, vagy egérutakat keresni. Korábban a Pénzcentrum írt arról, hogy mennyire veszélyes fáradtan a volán mögé ülni: a monoton autópályákon, főutakon szinte bármikor beüthet az álomkór, aminek akár tragédia is lehet a vége.

Szóval nem árt, ha a sofőr a helyzet magaslatán van, kipihenten vág neki az útnak. Ugyanakkor sokan megfeledkeznek a másik lényeges tényezőről: az autóról. A családi járgányt sem árt felkészíteni a nagy kiruccanásra. Most a német autóklub (ADAC) pontokba szedte, mi mindent kell ellenőrizni, mielőtt nekivágnánk a sztrádáknak.

  • Gumiabroncsok: indulás előtt mindenképpen ellenőrizni kell a keréknyomást, illetve az abroncsok profilját (nem túl kopottak-e a kerekek, egyenletesen kopnak-e, stb.). Emellett alaposan meg kell nézni, nem sérültek-e a kerekek, egy szálszakadás például komoly veszélyeket rejt magában.
  • Olajszint: nyaralás előtt mindenképp ellenőrizni kell a motorolajat. Ha nincs elég, akkor a motor komolyan károsodhat, ami azon felül, hogy gallyra vághatja a nyaralást, elég költséges tud lenni.
  • Hűtés: nyáron különösen fontos, hogy megfelelő legyen a motor hűtése. Érdemes ellenőrizni a hűtővizet, ám az ADAC felhívja a figyelmet arra, hogy ezt mindenképp indulás előtt tedd meg. Ugyanis ha az erőforrás járt már, tehát forró, akkor a rendszer nyomás alatt van, a tartályból pedig kicsaphat a forró hűtővíz.
  • Világítás: itt nem kell sokat magyarázni. Gondosan ellenőrizd le az összes lámpát, indexet, elakadásjelzőt.
  • Akksi: nem csak hidegben lehetnek gondok az akkuval, az öregedés is komolyan visszavesz a teljesítményéből. Mindenképp érdemes ellenőriztetni egy hosszabb út előtt.
  • Továbbiak: mindezek mellett az ADAC azt javasolja, hosszabb út előtt ellenőriztesd a fékeket, a klímát. Érdemes az ablaktörlő lapátokat is megnézni, és ha nem törölnek rendesen, akkor kicserélni. A szélvédőmosót is fel kell tölteni.

"Ott vagyunk már?!"

Sokan gyerekkel vágnak neki a nyaralásnak. Vélhetően minden szülő tapasztalta már, hogy mennyire nehéz lekötni a gyerekeket a hosszabb utakon. Olykor már a sofőrt is megzavarhatja, ha a porontyok unalmukban már nem tudnak mit csinálni. Az ADAC a gyerkkel útnak indulóknak is összeszedett pár tanácsot, hogy könnyebb legyen az út:

  • Ha megoldható, naponta 500 kilométernél többet ne nagyon tegyetek meg. Legalább másfél óránként tartsatok pihenőt.
  • A 12 évnél fiatalabb, illetve 150 centinél alacsonyabb gyerekeket mindenképp gyerekülésbe kell ültetni. Ennek kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen, ha kényelmetlen, kemény, akkor a gyerek kevésbé fogja kibírni a hosszabb utakat.
  • Sokat javíthat a hangulaton, ha a kicsik teli hassal ülnek be a kocsiba. Emellett érdemes csomagolni is némi elemózsiát: a komolyabb takarítás elkereülése végett lehetőleg valami olyasmit, ami nem ragad, nem morzsálódik.
  • Innivalót is érdemes vinni az útra, de fontos, hogy ne szénsavas legyen. Víz, tea, gyümölcslé az ajánlott itóka.
  • Érdemes beszerezni egy "gyerekfigyelő tükröt", hogy ne kelljen mindig hátrafordulni, ha rá kell nézni a kicsikre.
  • Sokan laptoppal, tablettel foglalják le a gyereket a hosszú út alatt. Fontos, hogy ezeket valahogy rögzítsük az utastérben, mivel egy balesetkor golyóként repülhetnek körbe-körbe az autóban.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem