17 °C Budapest

Filléres kütyüvel lopják a kocsikat a tolvajok: így védd meg tőlük az autódat

2020. június 28. 13:00

A kulcs nélküli rendszereket egyre több gyártó kínálja autóihoz, ezek bár kényelmesek, jelentősen megkönnyítik az autótolvajok dolgát - legalábbis erre jutott a német autóklub tesztje. Mutatjuk, melyik modellek nem buktak el!

Komoly biztonsági rést talált a kulcs nélküli rendszerrel szerelt autókban a német autóklub. Az ilyennel szerelt autók, motorok elkötéséhez nincs szükség sem zártörésre, sem a központi számítógép megbuherálására. Az ADAC szerint csupán egy kis eszköz, egy tartománybővítő kell ahhoz, hogy illetéktelenek is ki tudják nyitni, sőt be is tudják indítani a járműveket - akkor is, ha a kocsikulcs amúgy a tulajdonosnál van, jó messze a járműtől. A szakértők szerint kb. 100 euróból (35 ezer forint) lehet olyan eszközt építeni, amivel le lehet másolni a kocsikulcsok jeleit. A szükséges alkatrészeket bármelyik elektronikai boltban be lehet szerezni, és egy kis hozzáértéssel össze is lehet rakni.

Ráadásul - hívták fel a figyelmet a németek -, sok esetben nem is kell folyamatosan sugározni a kulcs jelét, mivel a legtöbb rendszer úgy működik, hogy ha egyszer beindul a motor, és azt nem állítják le, akkor addig fog menni az autó, ameddig van benne üzemanyag. Szóval így az ellopott kocsikat könnyedén tudják nagyobb távolságokra is mozgatni.

Pénzre van szükséged hirtelen? A Pénzcentrum Személyi Kölcsön Kalkulátora megmutatja, hogy mennyi lesz a törlesztőrészlet a kedvezményes THM időszakban és utána - így teljes képet látsz arról, hogy mennyit kell összesen visszafizetned.

Olyan esetről is tudnak, amikor a bűnözők ilyen módszerrrel lopták el valaki autóját, amiből kifogyott a benzin út közben, úgyhogy a tolvajok simán otthagyták az autót és elmenekültek. A rendőrök később a bejelentés alapján megtalálták a járművet, amin semmilyen lopásra utalo jel nem volt - hiszen zárat nem kellett feltörni, rádiójellel nyílt ki és indult el a kocsi. Így a hatóságok még arra is gyanakodtak, hogy a tulajdonos biztosítási csalást akart elkövetni egy kamulopással... Mindezért az ADAC szerint érdemes a gyári kulcs nélküli rendszeren felül is valamilyen védelmet szereltetni az autójába.

Az autóklub 360 járművet vizsgált meg a lophatóság tekintetében. A teszten kiderült, hogy a 2018-as Land Roverek és Jaguar modellek ebben a tekintetben teljesen biztonságosak, nem lehet csak úgy elkötni őket a tákolt lopóeszközökkel. Jól szerepelt még a WV Golf VIII-as is, ebből is látszik, hogy a biztonságos technika nem csak a luxuskategóriában lehet jelen - ezt a modellt sem sikerült feltörni a tolvajok áltral használt kütyükkel. Éppen ezért az ADAC felkérte a többi gyártót is arra, hogy küszöböljék ki a biztonsági réseket, legyenek egységes kritériumok a kulcs nélküli rendszerek tekintetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tapasztalatok és a tesztek alapján az ADAC a következőket ajánlja az autóvásárlóknak:

  • Bár valóban kényelmes a kulcs nélküli rendszer, mindenképp gondolt meg, hogy megrendeled-e az autóba.
  • Ha mellette döntesz, de kétségeid vannak, akkor érdemes további biztonsági szerkezeteket beszerelni.
  • Ha lehetséges, akkor éjszakára parkolj valami zárt helyen.
  • Ne tartsd a rádiós kulcsot ajtó és ablak közelében a lakásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem