7 °C Budapest

Bűntérkép: itt lopják el, és törik fel a legtöbb autót Budapesten

2018. november 10. 07:00

A főváros belső kerületeire sokkalta inkább jellemzőek a gépkocsilopások és autófeltörések, mint a külsőbb városrészekre. A bűnügyi térkép szerint a Váci utca környéke és a Városliget vonzáskörzete is kedvelt vadászterülete a bűnözőknek.

Csepelen és a XII. kerületben volt a legkevesebb autólopás, autófeltörés az elmúlt egy évben Budapesten - derült ki a rendőrség bűnügyi térképéről. Az eseteket pontokba szedő összesítésből megállapítható: a főváros külső részeire nem annyira jellemzőek a fent említett bűncselemények, mint mondjuk a belvárosra, forgalmasabb utak környékére.

Az egyik legnagyobb sűrűséggel az V. kerületben törték fel, vagy lopták el a kocsikat az elmúlt egy évben, különösen veszélyes hely a Váci utca, és a Ferenciek tere környéke. Emellett a Városliget közelében, és egyébként a Róbert Károly körút - Hungária körút mentén is elég sok volt a feltörés. Több autót is kiraboltak a főbb pályaudvarok környékén is, és meglepő, de a Teve utcai rendőrpalota környezetében is károsítottak meg autósokat.

Autólopások (kékkel) és gépkocsifeltörések (lilával) Budapesten és környékén 2017. októbere és 2018. októbere között.

A rendőrségi térképen látható, hogy a betörésekkel ellentétben a kocsilopások és a feltörések inkább a pesti oldalra jellemzőek, mintsem a budaira. Ez vélhetően azért lehet, mert a belvárosban rengeteg autó fordul meg. A Városliget környéke is hasonló okokból lehet népszerű, plusz ugye éjjel kevesen járnak a közpark környékén, ahol akadnak kevésbé kivilágított parkolóhelyek is!

Ha megnézzük a bűntettek elkövetésének dátumait, megfigyelhetjük a szezonális bűncselekmények jelenségét. A Balatonnál (és főképpen Siófoknál) például csak nyáron jellemzőel a gépkocsifeltörések, ahogyan a főbb üdülőterületek környékén is inkább a szezonban követnek el hasonló bűncselekményeket.

Több száz kocsit loptak el az év első felében

Korábban a Pénzcentrum kikérte a rendőrségtől, hány autót loptak el 2018. első felében. A hatóságok közölték: az első hat hónapban 384 kocsita adtak ki körözést. 2017-ben az összes személygépkocsira elrendelt körözések száma 1 125 volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az összesített statisztikákon túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy melyik autómárka a legkeresettebb a tolvajok körében. Ezzel kapcsolatban az ORFK elküldte lapunknak az idei első félévében leggyakrabban körözött személygépkocsik listáját is. Ezek alapján a Ford áll az élen - évek óta változatlanul - 49 körözéssel, amit nem sokkal lemaradva a Skoda, illetve a Volkswagen követ 40, valamint 39 elrendelt körözésszámmal. A Top 10-es listába olyan népszerű autómárkák szerepelnek még, mint az Opel (36), a Suzuki (29) vagy a Toyota (28). A lista utolsó, tízedik helyére egyébként a Renault futott be 14 elrendelt körözéssel.

A tavalyi év összesített, az összes gépjárműre vonatkozó körözési adatok alapján a legnagyobb érdekesség, hogy a 10 legtöbbet körzött jármű között a 8. helyre becsúszott a Simson is, 78 elrendelt körözéssel. Az összes gépjárművet tekintve ugyanakkor az élen nem történt változás, ugyanúgy a Ford márka állt az első helyen, amit a Volkswagen követett, míg utolsó helyen, tízediknek a Honda került fel a listára.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem