Bűntérkép: itt lopják el, és törik fel a legtöbb autót Budapesten

Bűntérkép: itt lopják el, és törik fel a legtöbb autót Budapesten

2018. november 10. 07:00

A főváros belső kerületeire sokkalta inkább jellemzőek a gépkocsilopások és autófeltörések, mint a külsőbb városrészekre. A bűnügyi térkép szerint a Váci utca környéke és a Városliget vonzáskörzete is kedvelt vadászterülete a bűnözőknek.

Csepelen és a XII. kerületben volt a legkevesebb autólopás, autófeltörés az elmúlt egy évben Budapesten - derült ki a rendőrség bűnügyi térképéről. Az eseteket pontokba szedő összesítésből megállapítható: a főváros külső részeire nem annyira jellemzőek a fent említett bűncselemények, mint mondjuk a belvárosra, forgalmasabb utak környékére.

Az egyik legnagyobb sűrűséggel az V. kerületben törték fel, vagy lopták el a kocsikat az elmúlt egy évben, különösen veszélyes hely a Váci utca, és a Ferenciek tere környéke. Emellett a Városliget közelében, és egyébként a Róbert Károly körút - Hungária körút mentén is elég sok volt a feltörés. Több autót is kiraboltak a főbb pályaudvarok környékén is, és meglepő, de a Teve utcai rendőrpalota környezetében is károsítottak meg autósokat.

Autólopások (kékkel) és gépkocsifeltörések (lilával) Budapesten és környékén 2017. októbere és 2018. októbere között.

A rendőrségi térképen látható, hogy a betörésekkel ellentétben a kocsilopások és a feltörések inkább a pesti oldalra jellemzőek, mintsem a budaira. Ez vélhetően azért lehet, mert a belvárosban rengeteg autó fordul meg. A Városliget környéke is hasonló okokból lehet népszerű, plusz ugye éjjel kevesen járnak a közpark környékén, ahol akadnak kevésbé kivilágított parkolóhelyek is!

Ha megnézzük a bűntettek elkövetésének dátumait, megfigyelhetjük a szezonális bűncselekmények jelenségét. A Balatonnál (és főképpen Siófoknál) például csak nyáron jellemzőel a gépkocsifeltörések, ahogyan a főbb üdülőterületek környékén is inkább a szezonban követnek el hasonló bűncselekményeket.

Több száz kocsit loptak el az év első felében

Korábban a Pénzcentrum kikérte a rendőrségtől, hány autót loptak el 2018. első felében. A hatóságok közölték: az első hat hónapban 384 kocsita adtak ki körözést. 2017-ben az összes személygépkocsira elrendelt körözések száma 1 125 volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az összesített statisztikákon túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy melyik autómárka a legkeresettebb a tolvajok körében. Ezzel kapcsolatban az ORFK elküldte lapunknak az idei első félévében leggyakrabban körözött személygépkocsik listáját is. Ezek alapján a Ford áll az élen - évek óta változatlanul - 49 körözéssel, amit nem sokkal lemaradva a Skoda, illetve a Volkswagen követ 40, valamint 39 elrendelt körözésszámmal. A Top 10-es listába olyan népszerű autómárkák szerepelnek még, mint az Opel (36), a Suzuki (29) vagy a Toyota (28). A lista utolsó, tízedik helyére egyébként a Renault futott be 14 elrendelt körözéssel.

A tavalyi év összesített, az összes gépjárműre vonatkozó körözési adatok alapján a legnagyobb érdekesség, hogy a 10 legtöbbet körzött jármű között a 8. helyre becsúszott a Simson is, 78 elrendelt körözéssel. Az összes gépjárművet tekintve ugyanakkor az élen nem történt változás, ugyanúgy a Ford márka állt az első helyen, amit a Volkswagen követett, míg utolsó helyen, tízediknek a Honda került fel a listára.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07