28 °C Budapest
Bűntérkép: itt lopják el, és törik fel a legtöbb autót Budapesten

Bűntérkép: itt lopják el, és törik fel a legtöbb autót Budapesten

2018. november 10. 07:00

A főváros belső kerületeire sokkalta inkább jellemzőek a gépkocsilopások és autófeltörések, mint a külsőbb városrészekre. A bűnügyi térkép szerint a Váci utca környéke és a Városliget vonzáskörzete is kedvelt vadászterülete a bűnözőknek.

Csepelen és a XII. kerületben volt a legkevesebb autólopás, autófeltörés az elmúlt egy évben Budapesten - derült ki a rendőrség bűnügyi térképéről. Az eseteket pontokba szedő összesítésből megállapítható: a főváros külső részeire nem annyira jellemzőek a fent említett bűncselemények, mint mondjuk a belvárosra, forgalmasabb utak környékére.

Az egyik legnagyobb sűrűséggel az V. kerületben törték fel, vagy lopták el a kocsikat az elmúlt egy évben, különösen veszélyes hely a Váci utca, és a Ferenciek tere környéke. Emellett a Városliget közelében, és egyébként a Róbert Károly körút - Hungária körút mentén is elég sok volt a feltörés. Több autót is kiraboltak a főbb pályaudvarok környékén is, és meglepő, de a Teve utcai rendőrpalota környezetében is károsítottak meg autósokat.

Autólopások (kékkel) és gépkocsifeltörések (lilával) Budapesten és környékén 2017. októbere és 2018. októbere között.

A rendőrségi térképen látható, hogy a betörésekkel ellentétben a kocsilopások és a feltörések inkább a pesti oldalra jellemzőek, mintsem a budaira. Ez vélhetően azért lehet, mert a belvárosban rengeteg autó fordul meg. A Városliget környéke is hasonló okokból lehet népszerű, plusz ugye éjjel kevesen járnak a közpark környékén, ahol akadnak kevésbé kivilágított parkolóhelyek is!

Ha megnézzük a bűntettek elkövetésének dátumait, megfigyelhetjük a szezonális bűncselekmények jelenségét. A Balatonnál (és főképpen Siófoknál) például csak nyáron jellemzőel a gépkocsifeltörések, ahogyan a főbb üdülőterületek környékén is inkább a szezonban követnek el hasonló bűncselekményeket.

Több száz kocsit loptak el az év első felében

Korábban a Pénzcentrum kikérte a rendőrségtől, hány autót loptak el 2018. első felében. A hatóságok közölték: az első hat hónapban 384 kocsita adtak ki körözést. 2017-ben az összes személygépkocsira elrendelt körözések száma 1 125 volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az összesített statisztikákon túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy melyik autómárka a legkeresettebb a tolvajok körében. Ezzel kapcsolatban az ORFK elküldte lapunknak az idei első félévében leggyakrabban körözött személygépkocsik listáját is. Ezek alapján a Ford áll az élen - évek óta változatlanul - 49 körözéssel, amit nem sokkal lemaradva a Skoda, illetve a Volkswagen követ 40, valamint 39 elrendelt körözésszámmal. A Top 10-es listába olyan népszerű autómárkák szerepelnek még, mint az Opel (36), a Suzuki (29) vagy a Toyota (28). A lista utolsó, tízedik helyére egyébként a Renault futott be 14 elrendelt körözéssel.

A tavalyi év összesített, az összes gépjárműre vonatkozó körözési adatok alapján a legnagyobb érdekesség, hogy a 10 legtöbbet körzött jármű között a 8. helyre becsúszott a Simson is, 78 elrendelt körözéssel. Az összes gépjárművet tekintve ugyanakkor az élen nem történt változás, ugyanúgy a Ford márka állt az első helyen, amit a Volkswagen követett, míg utolsó helyen, tízediknek a Honda került fel a listára.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?