18 °C Budapest
Több százezer kocsit hívtak vissza a gyárak: mutatjuk az érintett típusokat

Több százezer kocsit hívtak vissza a gyárak: mutatjuk az érintett típusokat

2020. január 2. 16:30

Vissszahívási rekordot állítottak fel az autógyártók 2019-ben, a statisztikák szerint a német márkák uralják a rangsort. Azok között is kiemelkedik a BMW, amely esetében számos modellnél jöttek elő gyári hibák. Mutatjuk az érintett autókat.

December 16-ig 557 autóvisszahívási bejegyzést tartottak nyilván Németországban, ami kilenccel volt több, mint az előző év azonos időszakában. Az ADAC szerint ezzel együtt a visszahívott járművek száma is radikálisan emelkedett 2018-hoz képest.

Lecserélnéd a régi kocsit? Találd meg a legjobb autóhitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

A német autóklub össze is állította a TOP 5-ös listát a tavalyi év legnagyobb visszahívásairól annak alapján, hogy konkrétan hány darab autót érintett az intézkedés. Bár csak a németországi adatokat összesítették, a lista azért lehet érdekes nekünk, magyaroknak, mert a hazai piacra még mindig tömegével érkeznek a német használt kocsik.

Ennek a toplistának az elején a 2002-2010 között gyártott 5-ös és 6-os BMW-k állnak, összesen 273 698 autó érintett az ügyben. Ezeket a kocsikat azért hívta vissza a gyártó, mert akár ki is gyulladhatnak egy elektromos hiba miatt.

A lista második helyén szintén a BMW modelljei kaptak helyet: a 2009 és 2011 között gyártott 1-es, 3-as és X1-es modelleket hívták vissza, szintén elektromos hiba miatt - bár ezek a tapasztalatok szerint ki nem gyulladnak, de akár az elektromos rendszer, vagy a motor is gallyra mehet a probléma miatt. Összesen 148 052 gépjármű érintett a visszahívásban.

Tavaly 101 319 autót kellett a Fordnak visszahívnia, mert a 2014 és 2019 között gyártott Mondeo, Galaxy és S-Max modellekben akkumulátorproblémákat észleltek. Ez végső soron akár tüzet is okzhat.

A negyedik helyre ismét két BMW, az 5-ös és az X5-ös 2000 és 2004 között gyártott verziója került. A gyártó 95 239 autót volt kénytelen visszarendelni, mivel a vezetőoldali légzsákkal nem volt minden rendben - ezeket szükség esetén cserélték is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az ötödik a 2014-től 2017-ig gyártott Volkswagen T6 lett, amelyet a dízelbotrány kapcsán hívott vissza a gyártó. Ugyanis a károsanyag-kibocsátási értékek nem feleltek meg az Euro6-os előírásoknak. Összesen 86 741 T6-ost hívtak vissza.

Volvo és Mercedes is volt

A Pénzcentrum is megírta, hogy nem csak a fenti gyártók voltak érintettek a visszahívásokban: a Volvo még a nyáron jelentette be, hogy több tízezer kocsit kell elővigyázatosságból a márkaszervizekbe vinni. A visszahívási akció a 2015-ös és 2016-os modelléveket érinti. A vizsgálatok szerint repedések léphetnek fel az üzemanyag-vezetékben az érintett járműveknél, ami hosszabb idő elteltével üzemanyag-szivárgáshoz vezethet a motortérben.

A vezetékeket a szervizekben ingyen kicserélik. A javítás megelőző jellegű volt, tényleges meghibásodásra még egyetlen egy ismert esetben sem került sor.

Emellett tavaly januárban azt is belengették, hogy csaknem 700 ezer Mercedest hívnak vissza a dízelbotrány kapcsán, mert a motorok nem tudják teljesíteni az Euro5-ös követelményeket. Erről azóta nem érkezett újabb hír.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?