15 °C Budapest
Életveszélyes figyelmetlenség a magyar sztrádákon: ezt tedd, ha valaki szembe jön

Életveszélyes figyelmetlenség a magyar sztrádákon: ezt tedd, ha valaki szembe jön

2019. június 23. 13:05

Szinte hetente látni olyan videókat, amelyekben autósok a forgalommal szemben haladva közlekednek a magyar autópályákon. Nem kell részletezni, hogy ez mennyire veszélyes... Mutatjuk, mit kell tenned egy ilyen szituációban, hogy elkerüld a súlyos balesetet! A törvény szerint akár börtön is járhat azért, ha valaki rossz irányban hajt fel a sztrádára.

Sajnos manapság elég gyakran fordul elő, hogy valaki forgalommal szemben hajt fel egy autópályára, legutóbb pont pár napja történt, hogy egy férfi éjjel a rossz oldalon hajtott fel az M7-esre Zala megyében. Végig a belső sávban haladt, és végül egy szabályosan közlekedő busszal ütközött össze - a sofőrön kívül senkinek nem lett komoly baja, őt súlyos sérülésekkel vitték kórházba. Mint kiderült, a vezető ittas volt.

De nem csak éjjel, és nem csak részegen fordulhatnak elő ilyen esetek: bár több, rikító tábla is figyelmeztet rá, hogy tilos arra menni, a videómegosztókon gyakorta bukkannak fel forgalommal szemben haladókról készített felvételek... Legutóbb a Budapesti Autósok Közösségének küldött ilyet az egyik olvasójuk, mint írta, olyan gyorsan történt minden, hogy először fel sem fogta, mi történik.

Az M0-son szemben a forgalommal közlekedett az autó (Maglód-Auchan lehajtó környéke). Először nem is fogtam fel, de éreztem, hogy valami nem stimmel... Csak amikor a maglódi lehajtónál lementem, akkor eszméltem rá (éjszaki műszak után mentem haza)

- írta a videó készítője. A múlt vasárnap készült belső kamerás felvételen pedig látszik, hogy a szürke kocsi fényes nappal közlekedik a pálya rossz oldalán, nem is olyan kis sebességgel. Az eset végkimeneteléről nem tudni, így vélhetően senkinek sem esett baja.

Mondanunk sem kell, mennyire veszélyes a rossz oldalon felhajtani az autópályára. Az ilyen esetek a német autóklub statisztikái szerint nyáron, különösképpen hétvégén igencsak megszaporodnak. Az ADAC szerint a forgalommal szembe közlekedők jelentős hányada férfi. Jellemzően pedig 22 óra és hajnali 5 között történnek az ilyen esetek - tehát a sötétség zavarja össze a sofőröket.

Így kerüld el a bajt

Az ADAC ajánlásokat is megfogalmazott arra az esetre, ha szembejövő ámokfutókkal találkoznál a pályán. Ha még nem haladt el melletted, csak a rádióban, vagy a navigációból értesültél arról, hogy valaki szembe hajt a pályán, amin te is közlekedsz, akkor a következőket kell tenned:

  • Lassíts le, ne kockáztass egy nagysebességű frontális ütközést.
  • Maradj a jobb sávban, semmi esetre se előzz!
  • Kapcsold fel a lámpákat, fényszórókat. Így megvan az esélye, hogy észrevesz az eltévedt sofőr, és legalább kikerül.
  • Tarts jókora távolságot az előtted haladótól.
  • A következő lehetőségnél állj be egy kútra, pihenőbe, és várd ki a dolog végét, gyűjts információkat a többiektől.

A németek nemcsak a vétlen autósokat látták el tanácsokkal, hiszen bárkinél beüthet egy figyelmetlenség, és akkor az út rossz oldalán találjuk magunkat. Amennyiben egyszer te hajtanál fel a rossz oldalon a pályára, és észreveszed, a következőket kell tenned:

  • SEMMI ESETRE SE PRÓBÁLJ MEGFORDULNI! Nem kell részletezni, mennyire veszélyes manőver ez az autópályán.
  • Kapcsold fel az összes lámpádat, az elakadásjelzőt, hogy a többi autós észrevegyen.
  • Állj meg a leges legelső leállósávon, és hívd a 112-t, várd meg a segítséget.

Börtön is járhat érte

Ha valaki a forgalommal szemben halad, nem ússza meg büntetlenül a dolgot - legalábbis, ha elkapják. A Btk. 234-es, vonatkozó paragrafusa szerint közúti veszélyeztetést követ el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alap büntetési tétel háromévig terjedő szabadságvesztés, és ekkor még nem is okozott semmilyen balesetet, csak szembe hajtott a sofőr a forgalommal. Bár itt a helyzettől függően akár felfüggesztettel, vagy pénzbírsággal is megúszhatja az illető.

Ha könnyebb sérüléssel járó balesetet okoz, akkor 1-5 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rá, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést pedig akkor, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz.

Öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha az illető halálos balesetet okoz, öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést szabnak ki abban az esetben, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

És akkor még nem is beszéltünk az olyan minősített esetekről, mint például az ittas, bódult állapot, vagy a jogsi nélküli vezetés.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?