17 °C Budapest
Óriásit bukott az autógyártók új ötlete: végleg befellegzett a dízelnek?

Óriásit bukott az autógyártók új ötlete: végleg befellegzett a dízelnek?

2018. április 3. 10:00

A német autógyárak kedvezménnyel cserélik be a régebbi dieselautókat újra, ám ez úgy néz ki, hogy visszaütött és csak fokozta a dízelhajtással szembeni félelmeket - írja a hvg.hu.

A Pénzcentrumon is foglalkoztunk egy lipcsei bíróság ítéletével, amelynek értelmében szükség esetén ki lehet tiltani a környezetet fokozottan károsító dízelautókat Düsseldorf és Stuttgart belvárosából. Mivel a döntés precedensértékű, ezért a környezet védelme érdekében kiszorulhatnak a német piacról a dízelautók.

A nagyobb német autógyártók úgy reagáltak a döntésre, hogy kedvezménnyel lehet náluk becserélni a régebbi dízeleket újabb, kisebb környezetterhelésű, de szintén dízelautókra. Ez az akció ugyanakkor úgy néz ki, hogy visszaütött, és csak fokozta a dízelekkel kapcsolatos aggodalmakat.

A Duisburg-Essen egyetem autóipari kutatóintézete, a CAR-Center szerint ugyanis a Volkswagen konszernnél a januári 33,5 százalékról márciusra 17,1 százalékra esett a dízel autók részesedése a magánszemélyeknek értékesített gépjárművek közül. A teljes piacon az esésé valamivel kisebb volt, ott 33,4 százalékról 18 százalékra csökkent a mutató.

A CAR-Center szerint ráadásul a régi dízelautók tömeges cseréje nem csökkenti annak a valószínűségét, hogy egyre több helyről tiltsák ki a dízelautókat. Ennél jobb megoldás lenne a régi dízelek műszaki átalakítása, ám a katalizátorok utólagos beépítésével járó folyamatot az autógyártók túl bonyolultnak és költségesnek tartják.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?