22 °C Budapest
12 trükk, amit sok autós nem ismer: tízezreket spórolhatsz vele

12 trükk, amit sok autós nem ismer: tízezreket spórolhatsz vele

2016. december 20. 15:07

A karácsonyi vásárláskor sokan szinte teljesen kiköltekeztek idén (persze van, aki még nincs túl a bevásárláson). A családi költségvetés egyensúlyba billentésére érdemes egy kicsit meghúzni a nadrágszíjat. A legjobban ilyenkor az autón tudunk spórolni, az üzemanyagárak ugyanis jelentősen nőttek az elmúlt hónapokban. Összeszedtünk tizenkét tippet, amivel tízezreket is megtakaríthatsz.

Vezess nyugodtan!

A nyugodt vezetési stílussal az autónk fogyasztása akár harmadával is alacsonyabb lehet, mintha minden zöld lámpánál agresszíven odalépünk a gázpedálnak. Az persze a megtett kilométerektől függ, hogy ezzel mennyit spórolhatunk, de nem kizárt, hogy egy év alatt akár 100 ezer forinttal is több maradhat a pénztárcánkban.

Válaszd az olcsóbb benzinkutat!

A benzinkutak árai között akár 20-30 százalékos eltérés is lehet, pedig sokszor ugyan azt az üzemanyagot árusítják. Nem is kérdés, hogy így megéri ezeknél a kutaknál tankolni.

Válaszd a használat utáni biztosítást!

Már hazánkban is elérhetők a használat után fizetett autóbiztosítások. Aki kevesebbet autózik az átlagnál, az akár 30-40 százalékot is lefaraghat a biztosítási díjaiból. Ehhez persze az is kell, hogy biztonságos legyen a vezetési stílusunk, mivel a szerkezetek ezt is vizsgálják.

Válaszd az olcsóbb üzemanyagot!

Az olcsóbb benzin választása ugyan csökkentheti az autó teljesítményét, azonban az adalékanyagok hiánya (és az alacsonyabb oktánszám) alapvetően nem káros az autónkra. A pénztárcánknak azonban sokat számít, melyiket választjuk, literenként 20-30 forintos különbség is lehet a prémium és az alap üzemanyagok között.

Válaszd a megfelelő olajt!

A motorolajon viszont nem érdemes spórolni. A gyártó által javasolt olajjal ugyanis nemcsak a motor élettartama növelhető, hanem a fogyasztás is csökkenhet.

Menj el az olcsóbb benzinkútig!

A hozzánk közeli legolcsóbb kút megtalálásához előfordulhat, hogy plusz 1-2 percet kell autóznunk, azonban ezzel akár 10-20 forintot is spórolhatunk literenként. Használjunk interneten található kútkeresőt az optimális benzinkút megtalálásához.

Ne spórolj a tisztításon!

Az autó tisztítása és karban tartása havonta pár ezer forintos kiadás. Ezzel szemben, ha újra kell fényezni a kocsit, az pár százezer forintba is kerülhet.

Vedd lejjebb a légkondit!

A légkondicionáló lejjebb tekerésével egyes kutatások szerint akár 15-20 százalékkal is csökkenhet az üzemanyag fogyasztás. Persze ezt nem árt kitapasztalni a saját autónknál, azonban egy próbát feltétlenül megér. Persze ez télen nehézkesen alkalmazható, azonban tavasszal, ősszel és néha nyáron is jó megoldás lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Válts kgfb-t!

A kötelező biztosításunk lejárata előtt érdemes megnézni, hogy más biztosítónál találunk-e jobb ajánlatot. A legegyszerűbb ez akkor lehet, ha netes kalkulátort használunk, vagy felkeresünk egy alkuszt. Ha nem találunk kedvezőbb ajánlatot, akkor persze nem veszítünk semmit, ilyenkor értelemszerűen nem érdemes váltani.

Figyelj a keréknyomásra!

Lapos gumit használva az autónk többet fogyaszthat, mintha a megfelelő nyomáson tartjuk. Érdemes legalább havonta egyszer ellenőrizni a guminyomást.

Vedd ki a felesleges cuccokat az autóból!

Sokan az autónkban cipelünk olyan dolgokat, amikre nincs is szükségünk az utazásaink során. Ezek azonban megdobják a kocsi fogyasztást, érdemes tehát egy nagytakarítást végezni.

Vedd le a tetőcsomagtartót!

A tetőcsomagtartó ugyan csak egy apró dolog az autó tetején, azonban a kocsikat alapvetően ezek nélkül tervezik meg, így nem is csoda, hogy egy folyamatosan felszerelt tetőcsomagtartó sok plusz üzemanyagot emészt fel. Ha nem használjuk, akkor érdemes tehát leszerelni a tető-csomagtartót.

Címlap: MTI / Mihádák Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?