20 °C Budapest
Szerviztitkok: ezzel a te autód is megérhetné a 300 ezer kilométert

Szerviztitkok: ezzel a te autód is megérhetné a 300 ezer kilométert

2016. szeptember 26. 14:40

Egyre több a régi, használt jármű az utakon, amelyek sokkal gyakrabban szorulnak karbantartásra, mint az új autók. Akár új, akár használt kocsink van, mindenki szeretné, ha sokkal tovább használhatná a kocsiját meghibásodás nélkül, mint az átlag. Ehhez viszont nem árt betartani néhány alapszabályt, amellyel akár jelentősen megnövelhető az autónk élettartama.

A magyar autóállomány átlagos életkora meghaladja a 12 évet, az idős autók viszont könnyedén meghibásodnak. Ha viszont odafigyelünk néhány apróságra, akkor akár jelentősen megnövelhetjük a kocsink élettartamát.

Rendszeresen vigyük szervizbe az autót

A rendszeres szervizelés többet ér, mint gondolnánk. Azok az autók, amelyeknek a rendszeres vizsgálatát elmulasztják, általában a 150 ezres futásteljesítményt sem érik el. Az autók szervizkönyve egyébként tartalmazza az ezzel kapcsolatos információkat, vagyis megtudhatjuk belőle, hogy mikor kell a rendszeres ellenőrzésre vinnünk a kocsinkat. Ha viszont a szervizkönyv már nincs meg, akkor a szerelőnk segítségével utána nézhetünk, hogy mikor érdemes átvizsgálásra vinni a gépjárművet.

Rendszeresen nézzünk rá az autóra!

Hetente egyszer nézzük meg, hogy minden rendben van-e az autónkkal. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy egy változást észrevegyünk akár a motorról, akár a futóművekről legyen szó. Ha pedig valamilyen furcsaságot észlelünk, akkor érdemes elvinni a kocsit a szerelőhöz, így ugyanis előfordulhat, hogy csupán egy kisebb hibát kell kijavítani, míg ha tovább használnánk az autót, akkor akár nagyobb kiadást is jelentene a javítás.

Hallgassunk arra, amit mond nekünk az autó!

Ha a futóművel, a váltóval, a kormányművel vagy a motorral van probléma, az gyakran az utastérben is hallatszik. Érdemes néha kikapcsolni a rádiót autózás közben, így jobban észrevehetjük a problémákat.

Rendszeresen ellenőrizzük az olajszintet!

Nemcsak az fontos, hogy elegendő olaj legyen az autónkban, hanem, hogy az ne legyen elhasználódva. Ne csak a rendszeres olajcsere előtt/után nézzük meg az olajszintet, érdemes havonta egyszer megvizsgálni azt. Ne csak a mennyiséget vizsgáljuk, szagoljuk meg a nívópálcát, ha pedig égett szagot érzünk, akkor mindenképp keressük fel a szervizt! Hasonló igaz az automatikus váltók olajszintjére, ezzel sem árt foglalkozni, ugyanis egy ilyen váltó cseréje akár közel milliós tétel is lehet.

Ne "ugorjunk el" öt percre, ha lehet

Az autó motorja üzemi hőmérsékleten (100 Celsius fok alatt valamivel) adja le a legjobb teljesítményt, de ami ennél fontosabb, hogy a motorolaj kenése is ezen a hőmérsékleten az ideális. Persze nem túl takarékos percekig alapjáraton ülni az autóban, és megvárni, míg a motor felmelegszik, azonban ezzel jelentősen megnövelhetjük a motor élettartamát és megakadályozhatjuk a túlzott kopást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szintetikus olaj a nyerő

Az is növelheti a motor élettartamát, ha szintetikus olajat használunk, ezek ugyanis jobban védik a fémfelületeket, így azok lassabban kopnak el. Ez a turbófeltöltéses motorokra hatványozottan igaz.

Tartsd tisztán az autód!

Nemcsak a látvány miatt fontos, hogy tisztán tartsd az autód külsejét. Ha a kosz rászárad, akkor az akár maradandó nyomot is hagyhat és kikezdheti a borítólemez felületét, ami így hamarabb elrozsdásodhat. Ez különösen igaz a savtartalmú szennyeződésekre, mint például a madárpiszok, de a fagyanta sem tesz jót a fényezésnek.

Cseréld le a gumi alkatrészeket!

Leghamarabb a gumiból készült alkatrészek használódnak el az autón. Ezeket ugyanis nemcsak a rendszeres használat, hanem a hőingadozás is megviseli. Emiatt viszont 100 ezer kilométerenként nem árt ellenőrizni ezek minőségét, és ha szükséges, cserélni azokat.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?