13 °C Budapest

Így spórolhatsz tízezreket az autópályán

2016. szeptember 11. 15:01

Sokkal drágább autópálya-matricákat veszünk, mint amilyeneket kellene, és vélhetően azért, mert nem ismerjük eléggé a rendszert - írja a Napi.hu

Bár a 4780 forintba kerülő D1 havi autópálya-matrica júniustól kezdve jobban megéri, mint a 42 980 forintos éves jogosultság, mégis rengeteg autós dönt úgy, hogy inkább a drágább megoldást választja.

Az éves matrica a következő év január 31-ig érvényes, vagyis ha valaki június 1-én jön rá arra, hogy onnantól autópályán közlekedne, akkor is kijönne 38 240 forintból.

A pár ezer forintos különbség azonban napról napra nő, ugyanis a havi jogosultság a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban azonos napjának végéig érvényes. Ennek ellenére júniusban közel 1100, júliusban 570, augusztusban pedig 240 D1 éves matricát vásároltak. Egy nyár végén vett éves matrica több mint 19 ezer forinttal drágább, mint az azonos időtartamra szóló 5 darab havi (január 31-ig). Ebből a pénzből bőven tele lehet tankolni egy autót, sőt.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) készített egy felmérést arról, hogyan szoktunk autópálya-matricát vásárolni. Ebből kiderült, hogy az autósok egyrészt kényelmesek, másrészt elég keveset tudnak az e-matrica rendszerről. Sokan nem tudják például, hogy autójuk D1, vagy D2 kategóriába tartozik-e. A D2 kategóriát idén vezették be és a 7 főnél több személy szállítására alkalmas személyautók, a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik és a lakóautók tartoznak ide.

A másik probléma, ami miatt vélhetően tízezreket szórnak ki az emberek az ablakon, hogy azt hihetik, a havi matricát nem lehet előre megvásárolni.

Pedig erre is van lehetőség egyszeri személyes vagy online ügyintézéssel. Az is elképzelhető, hogy sokan úgy gondolják, itt is a BKV-nál érvényes szabály él, vagyis 30 napra korlátozzák az elővétel idejét, pedig nem. A NÚSZ szerint valóban nagyon kevés e-matrica-elővásárlás történik, a legtöbb esetben csak az utazás előtt jut az autósok eszébe, hogy meg kellene venni a jogosultságot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pörög az üzlet

Szeptember 4-ig 50,4 milliárd forintot költöttek az autótok e-matricára, amely 4,6 milliárddal, illetve 10 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az összes e-matrica 41,5 százalékát vették külföldi autóra és 58,5 százalékát magyar rendszámúra. A külföldiek főként a heti matricákat szeretik, hiszen ez éri meg leginkább egy turistának vagy átutazónak. Ezek minden kategóriában 50 százaléknál is magasabb arányt értek el az értékesítésben.

Megyei matrica = M0

A megyei matricát jól használva sokat lehet spórolni - például a Balaton is elérhető egész évben 10 ezer forintért. Az eladások 58,9 százaléka egyébként Pest megyei, Fejér megyére pedig csak 11 százalék jut, ami 161,5 ezer darabnak felel meg. Összesen 1,46 millió megyei matricát adtak el idén, ami 14 százalékkal több, mint tavaly.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm