24 °C Budapest
Nagy segítséget kapnak a használt autót vásárlók

Nagy segítséget kapnak a használt autót vásárlók

2015. október 8. 17:32

Regisztráció után lekérdezhetőek a gépjárművek adatai a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala oldalán. Az intézmény elnökhelyettese az InfoRádióban elmondta: szeretnék megkönnyíteni a használt gépkocsivásárlásokat, hiszen a rendszerben nemcsak az adott jármű kilométeróra állását lehet lekérdezni, hanem azt is, milyen a színű a kocsi, hány ülés van benne vagy körözés alatt áll-e.

Gépjárművet vásárló állampolgárok régi igénye az, hogy akár a rendszám vagy a forgalmi engedély alapján, még a vásárlás előtt a nyilvántartásban lévő adatokat le tudják kérni, és össze tudják hasonlítani a leírtakkal

- mondta Nagy Lajos.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala elnökhelyettese elmondta: közvetlen adatigényléssel elektronikusan egy webes felületen hat adatot: a gépjármű gyártmánya, típusa, színe, forgalomban van-e, a kilométeróra állása, annak rögzítési időpontját és a körözés tényét lehet közvetlenül lekérdezni. Van egy adategyezőség ellenőrzés is, ha kezemben van a forgalmi is, annak számát, a gépjármű gyártási évét, a nyilvántartásba vétel időpontját, a műszaki érvényesség dátumát, az ülések számát, forgalmi korlátozás tényét, tehát mindent, amit a forgalmiban találunk, össze lehet hasonlítani.

Az okmányirodában eddig is le lehetett kérni ezeket az adatokat, de az ügyintézés néhány napot igénybe vesz, az sokkal életszerűbb, hogy akár az autóvásárlás előtt, a helyszínen lekérhetőek ezek az információk. Elektronikus ki is lehet fizetni, ennek ugyanúgy van díja, mint a személyes ügyfélszolgálatnak, gépkocsinként 275 forint.

Azokat az adatokat tudjuk közölni, amelyek a hazai nyilvántartásban szerepelnek, tehát a kilométeróra állás csak a hazai forgalomba helyezéstől van rögzítve, és csak a hazai körözés tényét tudjuk megmondani

- mondta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala elnökhelyettese.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?