Eléggé megszívhatod, ha ilyen autód van

2015. szeptember 28. 13:00

A dízel halott, mondja több elemző, mert egyszerűen nem, vagy csak elképesztő költségekkel tehető tisztává, emiatt egyértelmű, hogy az USA-ból rövid időn belül, előbb-utóbb viszont mindenhonnan eltűnnek a dízeles autók. A dolog szerintünk nem ennyire egyszerű, már csak azért sem, mert jelentős tőkét kötöttek le a gyártók a dízelmotorok előállítására, és gyorsan, nagy tömegben nehezen válthatók ki a dízeles autók, főként, ha a flottaszintű szén-dioxid-kibocsátást is szem előtt tartjuk. Megnéztük, melyik autógyártóknak kell aggódniuk, ha mégis hamarosan véget érne a dízel-korszak.

Az autógyártók képtelenek a valóságban is megfelelni az álszent módon meghatározott károsanyag-kibocsátási határértékeknek. Mindenki tudja ezt, az autógyártókon kívül a szabályozó hatóságok, a politikusok, a környezetvédők, az autós újságírók, mindenki, még az autóvásárlók is. Az, hogy eddig ebből nem lett nagyobb botrány, csak annak tudható be, hogy olyan trükkök derültek ki, amik nem ütköztek semmilyen szabályba (a teszteken túlfújt, alacsony gördülési ellenállású abroncsok, alacsony súrlódású motorolajok, teljesen feltöltött akkumulátorok stb.) a hatóságok szemet hunytak felettük, most azonban a Volkswagen túlment egy határon, és nem engedélyezett szoftvermódosítással tartotta be a szabályokat.

A dízel a bűnbak

A Volkswagen-botrány kapcsán a dízel motorokat vették elő, ami főként 3 dolognak tudható be:

  • az eddigi tudásunk szerint ezeknél használt manipulációra alkalmas szoftvert a Volkswagen
  • míg a benzines motoroknál elsősorban a szén-dioxid kibocsátás a nagyobb probléma, de ott a gyártók által megadott értékekhez képest különböző tesztek alapján "csak" 28-54 százalékkal több károsanyagot bocsátanak ki az autók, a dízelek a határérték sokszorosát bocsátják ki nitrogén-oxidokból
  • több paraméter alapján a szén-dioxidnál is veszélyesebb üvegházhatású gáz a dízel motorok által kibocsátott nitrogén-dioxid

A botrány elülhet, a dízeles probléma maradhat

Bár a korábbi autóipari botrányok tapasztalata az, hogy a fogyasztók emlékezete rövid, néhány hónap után - főként ha a gyártó célzott marketingkampánnyal, kedvezményekkel jön elő - kvázi elfelejtik a botrányt, az eladások újra emelkedhetnek (lásd a tavalyi GM-botrányt), a mostani eset azért abban mindenképpen különbözik a korábbiaktól, hogy nem egy hibás alkatrészről van szó, amit ha kicserélnek, az autó hibátlanul tovább működik, itt a szoftvercsere módosítása akár a menettulajdonságokat is ronthatja, ha pedig bebizonyosodik, hogy dízeleket képtelenség tisztán működtetni, akkor akár a technológia létjogosultsága is megkérdőjelezhető.

Európában terjedt el leginkább

A világ 3 legnagyobb autópiaca közül igazán csak Európában terjedtek el a dízelautók, az Egyesült Államokban csupán 3 százalék a dízelek aránya, Kína pedig alig 1 százalékát adja a globális dízelpiacnak. Európában adják el a világ dízeles személyautóinak közel háromnegyedét, Indiában hatodát, más nagyobb autópiacon viszont nem igazán terjedtek el, sőt, például Brazíliában nem is hozható forgalomba dízelautó.

A dízelautók hagyományos piaca tehát Európa, az ACEA adatai szerint Nyugat-Európában az új autók több mint fele dízel, bár ezek aránya az elmúlt években valamelyest csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi lesz a dízelekkel?

Mivel az autógyártás több ország meghatározó gazdasági szereplője és nagy foglalkoztató, valószínűleg a kemény szavakon túl rövidtávon nem sok minden történik, a szabályozó a politikával karöltve keménynek tűnő, de a távoli jövőbe vesző elvárásokkal, átmeneti időszakkal, egymás mellett párhuzamosan létező határértékekkel operál majd.

Ha azonban bebizonyosodik, hogy a dízel-technológia nem, vagy csak nagyon magas fejlesztési költségekkel tehető tisztává, akkor főként az európai gyártók lesznek bajban. Rövidtávon a dízelmotor-gyártásban lekötött több milliárd eurónyi tőke miatt nem valószínű, hogy a gyártók gyorsan feladnák pozícióikat, és más típusú motorok/hajtásláncok gyártására állnának át, hosszú távon viszont elképzelhető a dízelek arányának jelentős csökkenése a személyautóknál.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM