25 °C Budapest
Gyereket látsz egy parkoló autóban? Akár az ablakot is betörheted

Gyereket látsz egy parkoló autóban? Akár az ablakot is betörheted

2015. augusztus 11. 11:01

Akár az autó ablakát is betörhetjük, ha meg kell mentenünk valakit, aki a tűző napon, a forró kocsiban rosszul lett. Persze az a legjobb, ha senki nem veszélyezteti gyermeke, vagy kisállata életét azzal, hogy akár tíz percre a kocsiban hagyja. Már ennyi idő alatt veszélyes hőmérsékletűre forrósodhat ugyanis a beltér.

A következő napokban is 30 fok fölötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Évről-évre számos olyan esetről hallani, amikor valaki tűző napon vagy félárnyékban hagy gyermeket vagy kisállatot az autóban, aminek rendszerint tragédia a vége. Mit tehetünk, ha szemtanúi vagyunk annak, hogy valaki szenved egy ilyen helyzetben? Feltörhetjük az autót? Kimenthetjük a gyereket, a kutyát?

Még csak nem is kell ahhoz kánikulának lennie, hogy egy autó belseje viszonylag gyorsan felmelegedjen. Szakértők szerint egy bezárt autóban 26 fok körüli kinti hőmérséklettel már tizenöt-húsz perc is elég, hogy 43-48 fokosra melegedjen a beltér.

Ha pedig kint már 30-35 fok van, akkor tíz perc alatt 70 fok is lehet az autó belsejében.

Tíz perc pont az az idő, amit arra szánhat valaki, hogy "csak" beszaladjon a boltba kenyérért, és lám már ez is életveszélyes lehet adott esetben. Az Index által készített videóban jól látszik, milyen gyorsan emelkedik a hőmérséklet a kocsiban.


A kocsiban hagyott gyermek, állat hőgutát kaphat ebben a melegben, A hőguta tünetei embernél:

  • nincs izzadás, a bőr kipirosodik
  • a test hőmérséklete nő, 39-41 fok fölé is emelkedhet
  • eszméletvesztés
  • kábultság, fejfájás, vagy akár hányás is jelentkezhet

A kutyák hajlamosabbak a hőgutára, mint az emberek. Mivel az ő testhőmérsékletük magasabb, 38-39 fok, egy kis emelkedéssel is könnyen elérhetik a 41 fokos testhőmérsékletet. Ha fel is gyógyulnak a hőgutából agyuk, egyes szerveik károsodhatnak. A tünetek esetükben:

  • vörös nyelv
  • nagyon gyors lihegés
  • a nyál nyúlóssá, vastaggá válása
  • tág pupillák
  • szédelgés, hányás és hasmenés

Mit lehet tenni, ha kánikulában gyereket vagy állatot látunk az autóban?

Azonnal fel kell hívnunk a rendőrséget, és jelenteni az esetet, értesíteni kell a mentőket, hogy a veszélyhelyzetről beszámoljunk, kutyánál pedig szólni kell az állatvédőknek - tájékoztatta a rendőrség az ittlakunk.hu-t. Ha anélkül, hogy kárt tennénk az autóban a magára hagyott gyermeket, állatot ki tudjuk venni, tegyünk így. Csavarjuk vizes lepedőbe, vizes rongyokkal vagy törülközővel legyezzük az árnyékban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha mentésre van szükség, az élet védelme érdekében ezt bármilyen módon meg lehet tenni, akár úgy, hogy betörjük a kocsi ablakát.

A törvény szerint nem büntethető az, aki a saját, illetve más személy életét másként el nem hárítható veszélyből menti. Feltéve, hogy ez nem okoz nagyobb sérelmet, mint aminek az elhárítására törekedett.

A rendőrség tájékoztatása szerint mielőtt valaki betöri az ablakot, hogy mentse a bent lévőt, mérlegelnie kell, nem sérül-e a szilánkoktól akit épp menteni-e szeretne, illetve figyelembe kell vennie, hogy az állat kiszámíthatatlanul viselkedhet a sokk hatására.

Rendőrségi figyelmeztetés

A hatóságok a napokban arra is felhívták a figyelmet, hogy aki fokozottan érzékeny a melegre, inkább ne üljön autóba. Az ilyen időszakokban figyelmetlenebbek, nehezebben koncentrálnak az autósok, és hajlamosabbak a durva szabálysértésekre. Emellett a gyalogosok is gyakran bágyadtak, kevésbé figyelnek arra, mikor lépnek le az útra, hogyan közlekednek.

Ha valakinek muszáj útra kelnie, az autóban legyen hideg ásványvíz, és vezessen a megszokottnál lassabban, nagyobb követési távolsággal. A napon álló autót szellőztesse át mindenki, mielőtt beleül - írja a police.hu.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?