6 °C Budapest

Így úszhatod meg a gigadugót a horvát autópályán

Pénzcentrum
2014. augusztus 9. 10:01

Horvátország továbbra is az egyik legnépszerűbb úti cél a magyar nyaralók körében, és a legtöbben autóval vágnak neki az utazásnak. Ezért a Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy a horvát pályákon tényleg megspórolhatjuk-e a több órás várakozást, ha kártyával fizetünk. Annak is utánajártunk, hogy idén mennyit kell fizetnünk azért, hogy eljussunk a legnépszerűbb üdülőhelyekig.

A külföldi úti célok közül továbbra is Horvátország a legnépszerűbb a magyarok körében egy friss felmérés szerint. A szomszédos tengerparti országba a megkérdezettek negyede készül idén nyáron. A külföldre utazók többsége (54%) autóval utazik, leginkább júliusban vagy augusztusban. Ugyanakkor a határon túli nyaralások során a magyarok többsége még mindig inkább a készpénzt választja a bankkártya helyett. Pedig a kártyahasználat számos előnnyel jár, így arról is sokat lehet hallani, hogy mennyivel gyorsabban haladhatunk a horvát autópályákon, ha a kártyás fizetést választjuk a kapuknál.

Horvátország, Hvar

De tényleg gyorsabban jutunk le így a tengerpartra?

A horvát autópályákon kétféle díjbeszedő-rendszer működik. A nyitott rendszerrel a rövidebb szakaszok, alagutak és hidak esetén találkozhatunk, ilyenkor előre kell fizetni. A gyakoribb, zárt rendszer úgy működik, hogy az adott szakaszra történő belépéskor egy jegyet kapunk, és majd kilépéskor a megtett kilométerek (és autótípus után) után kell fizetnünk.

Az utazók többféle fizetési mód közül választhatnak, de úgy tűnik, hogy továbbra is a készpénzt választják a legtöbben, így ezekben a sorokban a leghosszabb a várakozási idő. Sok időt elvehet az apró keresgélése, a visszajáró számolgatása, valamint az, hogy nemcsak kunában vagy euróban, hanem számos valutában lehet fizetni a kapuknál, így az átváltás maga is időigényes lehet.

Ugyanakkor a kártyás fizetés töretlenül gyorsabb haladást biztosít - mondta el lapunk kérdésére a Horvát Autópálya-fenntartó (Croatian Motorways Maintenance and Tolling Ltd.). Minden, hazánkban elérhető kártyatípussal (MasterCard, Visa, Amercian Express, melyek lehetnek akár dombornyomottak, akár elektronikusak is) lehet itt fizetni. (Arról, hogy a bankok valóban deviza-középárfolyamon váltják-e ilyenkor a költés összegét,ITTolvashatsz részletesebben!)

Mutatjuk: itt a legveszélyesebb kártyával fizetni és pénzt felvenni külföldön - KATTINTS!

Horvátország, Split

Szintén a "NO CASH" feliratú kapukon haladhatnak át azok, akik rendelkeznek egy, a horvát autópályákon használt elektronikus leolvasású készülékkel (ETC - electronic toll collection), amely a leggyorsabb és a legolcsóbb módszer lehet - a sokat utazóknak. A készülék beszerzésének van ugyanis egy több ezer forintos alap beszerzési díja, de ha sokat használjuk a horvát pályákat, akkor nem csak a gyorsaság miatt érheti meg: ETC-fizetésnél 21,74% vagy még magasabb kedvezményt kaphatunk a társaság lapunknak küldött válasza szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az, hogy mennyivel gyorsabb a haladás a "NO CASH" kapuknál, a társaság munkatársa szerint függ attól, hogy melyik kapunál vagyunk melyik nap, és a napnak melyik szakában.

Mikor tudunk a leggyorsabban haladni?

A legforgalmasabb időszakok a horvát pályákon elsősorban természetesen a hétvége. Szombaton reggel 7 és 16 óra között, valamint vasárnap délután érdemes hosszabb várakozásra felkészülni, főleg a készpénzes sorokban - értesült a Pénzcentrum.hu a Horvát Autópálya-fenntartótól. Hozzátették, hogy a dugókat akkor kerülhetjük a legkönnyebben, ha hétköznapra, éjszakára, szombat délutánra vagy vasárnap reggelre tudjuk időzíteni a horvát pályákon való haladást.

Mennyibe kerül a horvát autópálya?

A magyar turisták az esetek többségében Letenyénél lépik át a határt, a határ túloldalán pedig Goricannál veszi kezdetét az utazás. Goricantól Zágrábig idén fix, 42 kunás (1700 forintos) díjon utazhatunk. Innen a választott úti céltól függően kell majd autópályát választani. A Rijeka felé tartóknak 70 kunával (2900 forint) kell számolni, innen Pula vagy Porec további 51, illetve 47 kunába (2100 és 1900 forintba )fog kerülni. Zágrábtól Zadarig körülbelül 5 ezer forintért, Splitig pedig valamivel több mint 7000 forintért juthatunk le.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm