12 °C Budapest
Így úszhatod meg a gigadugót a horvát autópályán

Így úszhatod meg a gigadugót a horvát autópályán

Pénzcentrum
2014. augusztus 9. 10:01

Horvátország továbbra is az egyik legnépszerűbb úti cél a magyar nyaralók körében, és a legtöbben autóval vágnak neki az utazásnak. Ezért a Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy a horvát pályákon tényleg megspórolhatjuk-e a több órás várakozást, ha kártyával fizetünk. Annak is utánajártunk, hogy idén mennyit kell fizetnünk azért, hogy eljussunk a legnépszerűbb üdülőhelyekig.

A külföldi úti célok közül továbbra is Horvátország a legnépszerűbb a magyarok körében egy friss felmérés szerint. A szomszédos tengerparti országba a megkérdezettek negyede készül idén nyáron. A külföldre utazók többsége (54%) autóval utazik, leginkább júliusban vagy augusztusban. Ugyanakkor a határon túli nyaralások során a magyarok többsége még mindig inkább a készpénzt választja a bankkártya helyett. Pedig a kártyahasználat számos előnnyel jár, így arról is sokat lehet hallani, hogy mennyivel gyorsabban haladhatunk a horvát autópályákon, ha a kártyás fizetést választjuk a kapuknál.

Horvátország, Hvar

De tényleg gyorsabban jutunk le így a tengerpartra?

A horvát autópályákon kétféle díjbeszedő-rendszer működik. A nyitott rendszerrel a rövidebb szakaszok, alagutak és hidak esetén találkozhatunk, ilyenkor előre kell fizetni. A gyakoribb, zárt rendszer úgy működik, hogy az adott szakaszra történő belépéskor egy jegyet kapunk, és majd kilépéskor a megtett kilométerek (és autótípus után) után kell fizetnünk.

Az utazók többféle fizetési mód közül választhatnak, de úgy tűnik, hogy továbbra is a készpénzt választják a legtöbben, így ezekben a sorokban a leghosszabb a várakozási idő. Sok időt elvehet az apró keresgélése, a visszajáró számolgatása, valamint az, hogy nemcsak kunában vagy euróban, hanem számos valutában lehet fizetni a kapuknál, így az átváltás maga is időigényes lehet.

Ugyanakkor a kártyás fizetés töretlenül gyorsabb haladást biztosít - mondta el lapunk kérdésére a Horvát Autópálya-fenntartó (Croatian Motorways Maintenance and Tolling Ltd.). Minden, hazánkban elérhető kártyatípussal (MasterCard, Visa, Amercian Express, melyek lehetnek akár dombornyomottak, akár elektronikusak is) lehet itt fizetni. (Arról, hogy a bankok valóban deviza-középárfolyamon váltják-e ilyenkor a költés összegét,ITTolvashatsz részletesebben!)

Mutatjuk: itt a legveszélyesebb kártyával fizetni és pénzt felvenni külföldön - KATTINTS!

Horvátország, Split

Szintén a "NO CASH" feliratú kapukon haladhatnak át azok, akik rendelkeznek egy, a horvát autópályákon használt elektronikus leolvasású készülékkel (ETC - electronic toll collection), amely a leggyorsabb és a legolcsóbb módszer lehet - a sokat utazóknak. A készülék beszerzésének van ugyanis egy több ezer forintos alap beszerzési díja, de ha sokat használjuk a horvát pályákat, akkor nem csak a gyorsaság miatt érheti meg: ETC-fizetésnél 21,74% vagy még magasabb kedvezményt kaphatunk a társaság lapunknak küldött válasza szerint.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az, hogy mennyivel gyorsabb a haladás a "NO CASH" kapuknál, a társaság munkatársa szerint függ attól, hogy melyik kapunál vagyunk melyik nap, és a napnak melyik szakában.

Mikor tudunk a leggyorsabban haladni?

A legforgalmasabb időszakok a horvát pályákon elsősorban természetesen a hétvége. Szombaton reggel 7 és 16 óra között, valamint vasárnap délután érdemes hosszabb várakozásra felkészülni, főleg a készpénzes sorokban - értesült a Pénzcentrum.hu a Horvát Autópálya-fenntartótól. Hozzátették, hogy a dugókat akkor kerülhetjük a legkönnyebben, ha hétköznapra, éjszakára, szombat délutánra vagy vasárnap reggelre tudjuk időzíteni a horvát pályákon való haladást.

Mennyibe kerül a horvát autópálya?

A magyar turisták az esetek többségében Letenyénél lépik át a határt, a határ túloldalán pedig Goricannál veszi kezdetét az utazás. Goricantól Zágrábig idén fix, 42 kunás (1700 forintos) díjon utazhatunk. Innen a választott úti céltól függően kell majd autópályát választani. A Rijeka felé tartóknak 70 kunával (2900 forint) kell számolni, innen Pula vagy Porec további 51, illetve 47 kunába (2100 és 1900 forintba )fog kerülni. Zágrábtól Zadarig körülbelül 5 ezer forintért, Splitig pedig valamivel több mint 7000 forintért juthatunk le.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06