Így kaphatsz vissza több adót, mint amennyit fizetned kellene

Pénzcentrum
2011. október 10. 14:36

Beletörik a jogalkotók bicskája a kormány által szorgalmazott családi adókedvezménybe. Az idei személyi jövedelemadó törvény is hibás emiatt, és az alacsony jövedelműeknek a jövő évre beígért bérkompenzáció számításakor is sok galibát okozhat még.

Hibás az idei személyi jövedelemadó törvény - állítja Angyal József okleveles adószakértő. A jogszabály ugyanis jelenlegi formájában azt is megengedi, hogy a magánszemélyek több adót igényeljenek vissza, mint amennyit be kellene fizetniük.

Az év közben levont adóelőleg számítására vonatkozó rendelkezések között szerepel, hogy az adójóváírást a számított adó összegéig lehet érvényesíteni. Az adójóváírás igénybe vételére vonatkozó általános szabályok között viszont nem szerepel ugyanez a kitétel.

Mikor okozhat ez problémát?

Vegyünk egy magánszemélyt, aki havi bruttó 100 ezer forintot keres! Az 1,27-szeres szuperbruttósítással neki az adóalapja 127 ezer forint. Két gyermeke van, akik után kétszer 62 500 forinttal, azaz összesen 125 ezer forinttal csökkentheti az adóalapját. Marad 2 ezer forint, amely után a 16 százalékos szja-kulccsal számolva 320 forint a számított adó.

A 320 forintot lehet tovább csökkenteni az adójóváírással, amely általános szabály szerint a szuperbruttósított jövedelem 16 százaléka, legfeljebb jogosultsági hónaponként 12 100 forint.

A jogalkotó szándéka vélhetően az volt, hogy csak az adó mértékéig lehessen az adójóváírást érvényesíteni, a törvény viszont ezt a korlátot nem tartalmazza. Csak arról szól, hogy a "számított adót adójóváírás csökkenti...", de nem mondja ki, hogy csak az adó mértékéig lehet igénybe venni - hívja fel a figyelmet Angyal József.

A hibás rendelkezés miatt az előző példában említett magánszemély a jövő májusban benyújtandó szja-bevallásában havonta 11 780 forint negatív adót igényelhetne vissza az adóbevallásában.

Mindez vélhetően azért kerülte el a jogalkotók figyelmét, mert tavaly még nem fordulhatott elő, hogy az adójóváírás összege meghaladja a számított adót. Idén viszont új elemként megjelent az adórendszerben az adó alapját csökkentő családi kedvezmény, amelynek hatásával nem számoltak.

Jövőre a családi kedvezmény kiesését is kompenzálni kellene

A 2012. évi adótörvények tervezésekor újabb fejtörést jelenthet a jogalkotók számára a családi kedvezmény, amely jelenleg az adó alapját csökkenti. Egy- és két gyermekeseknél gyermekenként havonta 62 500, három- vagy több gyermekeseknél pedig gyermekenként 206 250 forinttal lehet csökkenteni a szuperbruttósított adóalapot. Ez idén a 16 százalékos szja-kulccsal számolva valójában havonta 10, illetve 33 ezer forint adókedvezményt jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban bejelentette, hogy jövőre megszűnik a szuperbruttósítás, legalábbis havi bruttó 202 ezer forintos jövedelemig biztosan. Ebben az esetben a családi adóalap-kedvezményből is ki kellene vezetni az 1,27-szeres szorzót. Ekkor viszont egy, illetve két gyermek esetén gyermekenként havi 49 213, három, illetve több gyermek esetén pedig 162 402 forinttal lehetne csökkenteni az adóalapot. Ez a 16 százalékos szja-kulcs mellett 2012-ben mindössze 7 874, illetve 25 984 forint adókedvezményt jelentene.

Ha a kormány tartani kívánja magát Matolcsy György azon kijelentéséhez, hogy a jövő évi adótörvények mellett senki nem járhat rosszabbul, akkor a szuperbruttósítás miatt kieső családi kedvezményt is meg kellene téríteni a gyermekeseknek - véli az adószakértő. 

Hogyan nyerhetnének a gyermekesek a legtöbbet a bérkiegészítéssel?

Az idei évben a költségvetési szférában írt elő a kormány kötelező bérkompenzációt, amit a jövő évben a versenyszférában dolgozókra is kiterjesztenének. Az idei rendszer fő tanulsága, hogy hátrányosan különbözteti meg a gyermekeseket. A bérkiegészítésnél ugyanis figyelembe vették azt is, hogy az adott dolgozó jogosult-e családi kedvezményre. Ha igen, akkor csak az annak levonása után maradó bérkiesést kompenzálták. Így az ugyanabban a munkakörben, ugyanabban a beosztásban dolgozók bruttó fizetése között óriási különbség lehet az alapján, hogy hány gyermeket nevelnek.

A magánszemély azonban nem köteles az év közbeni adóelőleg levonásakor érvényesíteni a családi adókedvezményt. A munkáltató csak a dolgozó nyilatkozata alapján veheti figyelembe a nettó bér kiszámításakor a gyermekek utáni kedvezményt. Az alacsony keresetűeknek beígért jövő évi kompenzációval jobban járhatnának a családosok akkor, ha év közben nem kérnék a kedvezmény levonását az adóelőlegükből, így esetükben is nagyobb nettó bérkiesést kellene kompenzálni. A gyermekek utáni kedvezményt pedig a következő évi adóbevallásukban érvényesítenék.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem