Akik 100 ezret buktak, és akik milliókat nyertek az egykulcsos adóval

Pénzcentrum
2011. augusztus 19. 10:38

Fél év alatt összesen 60 ezer forintot buktak az oktatásban és az egészségügyben dolgozók az idei adóváltozásokkal - derül ki a statisztikai adatokból. A pénzügyi szférában dolgozók viszont átlagosan 300 ezer forinttal vittek többet haza. A kormány mindezek ellenére továbbra is sikertörténetnek tekinti az idei adóváltozások bevezetését, és a jövőben is ragaszkodik az egykulcsos adórendszerhez. Ráadásul az érintettek a jelenleginél is kedvezőtlenebb helyzetbe kerülhetnek jövőre amiatt, hogy a vártnál gyengébb gazdasági növekedés további spórolásra kényszeríti a kormányt.

Átlagosan éppen hogy csak szinten maradtak az első félévben a közszférában a nettó keresetek az adó- és járulékváltozások ellentételezésére juttatott kompenzációval - tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A költségvetési intézményeknél alkalmazottak a tavalyi év első felében nettó 135 600 forintot vihettek haza, idén viszont csak 133 059 forintból gazdálkodhattak. Ebben nincs benne a gyermekek után járó adókedvezmény, amely jelentős eltéréseket eredményez a keresetekben. 

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk az adatokat, akkor ennél sokkal kedvezőtlenebb kép rajzolódik ki. Az oktatásban foglalkoztatottak havonta nettó 10 ezer forinttal kaptak kevesebbet kézhez, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy fél év alatt 60 ezer forinttal kevesebbet kerestek, vagyis egy év alatt több mint 100 ezer forintot buknak. Pontosan ugyanez a helyzet az egészségügyben is, annyi különbséggel, hogy az ágazatban dolgozók havi nettó keresete még az oktatásban alkalmazottaknál is lényegesen kevesebb, mindössze 119 ezer forint volt.

A közigazgatási, védelmi, társadalombiztosítási területen dolgozók fizetése nagyjából a tavalyi első félévi szinten maradt, de ez valójában azt jelenti, hogy az infláció miatt 4 százalékkal kevesebbet ért a pénzük, mint egy évvel korábban. Egyedül a szociális ellátásban dolgozók bére emelkedett havonta 4 ezer forinttal. Az érintettek havi nettó jövedelme azonban még így is alig haladta meg a 90 ezer forintot.

 


Na és mi történt a felsőbb szinteken?

A pénzügyi, biztosítási területen dolgozók az év első felében átlagosan nettó 305 830 forintot kerestek. Ezzel szemben egy évvel korábban 254 537 forint volt a fizetésük. Vagyis havonta több mint 50 ezer, fél év alatt pedig 300 ezer forinttal gazdagodtak. Ráadásul az átlag egyáltalán nem mutatja a fizetésekben rejlő valóságos szakadékot. A pénzügyi szférában előfordul havonta bruttó 3-4 millió forintos kereset is, amiből tavaly 1,5-2 millió, idén viszont már 2,1-2,8 millió forint marad. Vagyis az érintettek fél év alatt 3, vagy akár 5 millió forintot is kaszáltak.

Az információs, kommunikációs területen dolgozók sem panaszkodhatnak. A nettó átlagkeresetük a tavalyi első félévben 217 197 forint volt, idén pedig már 251 759 forintot vihettek haza. Ez hat hónap alatt átlagosan több mint 200 ezer forintos többletjövedelmet jelentett számukra.

Mi lesz a szuperbruttóval?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Rendkívül leegyszerűsítő - hogy a hazug szót ne használjam - álláspont, hogy valaki fél év után meg akarja vonni a teljes, mondhatnám forradalmi átalakítás mérlegét, nincsen olyan magára valamit adó elemző, aki azt mondaná, hogy ez nem működik" - jelentette ki Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy a vártnál szerényebb gazdasági növekedés azt támasztaná alá, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az egykulcsos adóra alapozott gazdaságpolitika.

Szijjártó hangsúlyozta: semmilyen módon nem került szóba a szerdai kormányülésen, hogy megszüntessék az egykulcsos adórendszert. A fogyasztás mértéke azért nem nőtt még jelentősen, mert, ahogy nemzetgazdasági szinten, úgy a háztartásokban is mindenki takarékoskodik - véli a szóvivő. A távlati tervekről csak annyit árult el, hogy a jövedelmek szuperbruttósításának a kivezetésében lehetnek kisebb módosítások.

Mint a Pénzcentrum.hu is megírta, az Országgyűlés már törvényben rögzítette, hogy jövőre a jelenlegi 1,27-ről 1,135-re csökkenne a szuperbruttós jövedelemszorzó.

A nettó keresetcsökkenésért önmagában nem az egykulcsos adó bevezetése a ludas, hanem a rendszert torzító elemek. Hiába csökkent az adókulcs az alacsonyabb jövedelmeknél is a korábbi 17 százalékról 16 százalékra, a kedvező hatást kioltotta, hogy eközben továbbra is megmaradt az 1,27-szeres szorzóval történő jövedelembruttósítás, és a felére csökkent az adójóváírás.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?