Idegen fűfajta telepszik meg mindenhol: óriási a félelem, hatalmas tüzeket okoz

Idegen fűfajta telepszik meg mindenhol: óriási a félelem, hatalmas tüzeket okoz

2024. június 10. 11:44

Egy mindenhol jelenlévő, látszólag ártalmatlan növény, mégis tönkreteszi a környezetet. Az Egyesült Államokban egy mindenhol megtalálható, ellenálló és látszólag ártalmatlan növényfajta okozza az erdőtüzeket - számolt be a CNN.

Az Egyesült Államokban egy mindenhol megtalálható, ellenálló és látszólag ártalmatlan növényfajta okozza az erdőtüzeket. Ez a fű, amely bőségesen megtalálható az országban, különösen kedvező időjárási körülmények között rendkívül gyorsan terjedő tüzek forrása lehet. Az éghajlatváltozás hatásai, mint a hőmérséklet emelkedése és a csapadékmennyiség változása, elősegítik ezeknek a tüzeknek a kialakulását és terjedését.

Adam Mahood, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutató ökológusa szerint szinte minden környezetben találkozhatunk ezzel a fűvel. A fűtüzek gyorsabban terjednek, mint az erdőtüzek, és könnyen elérhetik az embe által lakott területeket is. Az elmúlt három évtized során jelentősen megnőtt az erdőtüzek által elpusztított otthonok száma Amerikában, különösen a Nyugaton.

A problémát súlyosbítja, hogy egyre többen építenek otthonokat olyan területeken, amelyek közel esnek a vadon élő veszélyes zónákhoz.

Az éghajlatváltozás tovább súlyosbítja a helyzetet Amerika nyugati részén. John Abatzoglou klímaprofesszor szerint a közepes csapadékmennyiségű helyeken van a legnagyobb esélye a tüzek kialakulásának. Különösen az Alföldön található évelő fűfélék ideális tüzelőanyagot biztosítanak ezekhez a tüzekhez.

A tanulmányok rámutatnak arra is, hogy ahogy egyre több növényzet ég le Nyugaton, úgy válnak dominánssá az őshonos és nem őshonos fűfajok. Ezek gyors regenerálódása miatt még nagyobb veszélyt jelentenek újabb tüzek kialakulására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy míg korábban egy nagy tűzeset alatt 30 000 hektár égett le, ma már ez normálisnak számít. A jelenlegi tendenciák alapján várhatóan tovább fog romlani a helyzet az elkövetkező évtizedekben.

Egyértelmű tehát, hogy sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy megfékezzük ezt az ördögi körforgást és csökkentsük az erdőtüzek pusztító hatásait mind természeti környezetre, mind emberi településekre nézve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem