23 °C Budapest
Soldiers at the military parade

Egyre több ország gondolkodik a sorkötelezettség visszaállításán: itthon is ez jöhet?

2024. május 22. 09:08

Franciaország, Németország és Olaszország is egyre jobban gondolkodik a sorozás visszaállításán, amelyet az egyre kevésbé stabil európai biztonsági helyzet indokol. De mi a helyzet itthon?

Európa számos országában már a kilencvenes években eltörölték a kötelező sorkatonai szolgálatot, amely hazánkban 2003-ban szintén megtörtént. Az ukrajnai háború és más fegyveres konfliktusok azonban most olyan országokat is gondolkodóba ejtettek, ahol az eltörlés óta egyszer sem merült fel a sorkötelezettség visszaállítása - erről szól az Arte friss riportja.

Németország, Franciaország és Olaszország is elgondolkodott a kérdésen nemrég, holott ezekben az országokban rég nincsen sorkatonai szolgálat. Nagy-Britanniában egy magas rangú tiszt vetette fel, ám abból akkora közéleti vita lett, hogy egy másik tisztnek kellett hűtenie a kedélyeket, és elmondta, hogy az ország biztonságban van, nincs napirendben a sorkötelezettség visszaállítása.

Magyarországon nem gondolkodnak a kérdésen, a honvédelmi miniszter utoljára tavaly novemberben szögezte le, hogy ez nincs napirendnen. Elmondta, hogy bár folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség fejlesztése, a haderőnemekhez csatlakozás továbbra is önkéntes, nincs arról szó, hogy újra lesz kötelező sorkatonai szolgálat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem